Havalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıSüper gıdaya en yakın besin olarak gösterilen keten tohumu, faydaları saymakla bitmeyen bitkilerin başında geliyor. Son yıllarda özellikle keten tohumundan yapılan yüz maskesi tarifleri influencer’ların güzellik formüllerinde sıkça kullanılıyor. En çok merak edilen konu ise bu maskelerin işe yarayıp yaramadığı…
#Süheyla BuyrukcuARİSTO’dan başlayarak bilim insanları ve düşünürler, yüzyıllar boyunca bu bilmeceyi çözmeye çabaladı.Yaşlanma ya da bazen söylendiği şekliyle ihtiyarlık, ilerleyen yaşla beraber fizyolojik işlevin kaçınılmaz olarak bozulmasıdır. Fitoterapist ve homeopat Doktor Serdar Özgüç, “yaşlanmayı yavaşlatma”yı anlattı.
#1Vücudumuzdaki bakteri, mantar, virüs gibi mikroorganizmaların tümüne ‘mikrobiyota’ deniyor. Sağlıklı bedenin bağırsakla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Raphael Kellman’ın bulduğu ‘mikrobiyom diyeti’ ise doğru gıdaları yiyerek bağırsakları sağlıklı tutmaya odaklanıyor. Bu diyeti uzmanlara sorduk.
#MikrobiyotaAğrılı hemoroidleriniz varsa, çoğu urumda hemoroid tedavisi için ilaca başvurmanıza bile gerek yoktur. Bitkisel çaylar da dahil olmak üzere deneyebileceğiniz hemoroid için birçok ev ilacı mevcuttur. Peki, Basura iyi gelen bitkiler nelerdir ayrıntıları ile derledik.
#BasurMevsim geçişleri ve hormonal değişiklikler bazı zamanlarda adet düzensizliğine ve gecikmelere neden olabilir. Bunlar herkesin yaşayabileceği durumlar olduğu gibi sıklıkla tekrarlıyorsa mutlaka bir uzmana danışılması gerekir. Bunun yanında adeti en çabuk ne söktürür diye merak edenlere, aşağıda en hızlı adet söktürücü çayları paylaşıyoruz.
#Bitki ÇayıBağışıklık sistemimiz ve koku alma duyumuz... Pandemi döneminde ikisi sürekli gündemde. Bir yandan hafif bile olsa rahatsızlandığımızda koku alıp alamadığımızı kontrol ediyoruz, bir yandan bağışıklık sistemimizi her zamankinden daha güçlü tutmaya çalışıyoruz. Aslında bunlar birbiriyle ilişkili. Uçucu yağlar bağışıklığımızı güçlendiriyor, kokularsa beslenme düzenimizi bile etkiliyor.
#GazetehaberleriDoğanın eczanesi her daim kıymetini koruyor… Özellikle bağışıklığı hedef alan yeni bir virüsün hayatımıza girmesiyle belki her zamankinden daha kıymetli oldu. “Doğada ihtiyacımız olan her şey var aslında” diyen eczacı, fitoterapist ve aromaterapist Özlem Pamuk Yıldız, elimizin altında bulunması gereken aromaterapik yağları sıraladı
#ReflüBitkilerle tedavinin eski zamanlardan beri kullanıldığını söyleyen İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Terekeci, “İlaçların artmasıyla bitkiler ve alışılmış yöntemler unutulmaya yüz tuttu. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelir, yakın geçmişte modern tıp tarafından daha sık kullanılmaya başlayan tedavi yöntemidir. Sağlıklı yaş almanın ilk koşulu sağlıklı yaşamdan geçer, bitkisel desteklerle sağlıksız yaş almayı önleyebilirsiniz” dedi.
#Prof. Dr. Hakan TerekeciKemik iliği kanseri sanatçı Hüner Coşkuner'in hayatını kaybetmesiyle gündemde yer alan konulardan oldu. Yoğun bakıma kaldırıldıktan sonra vefat eden ünlü sanatçıya 'kemik iliği kanseri' teşhisinin konulduğu açıklanmıştı. Daha çok 60 yaşın üzerindekilerde görülen kemik iliği kanseri, kemoterapi, kök hücre nakli ve diğer yeni yöntemlerle zaman zaman kontrol altında tutulabiliyor. Kemik iliği kanseri tanısı ile gelen hastalarda tedavi, onkoloji doktoru tarafından hastanın özellikleri göz önüne alınarak belirleniyor. İşte, Hüner Coşkuner'in hastalığı kemik iliği kanseri belirtileri ile ilgili detaylar.
#Hüner Coşkuner'in HastalığıKanser, dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alıyor. Bu yüksek oran bir de koronavirüs salgını ile birleşince kanser hastalarının dikkat etmesi gereken çok daha fazla nokta ortaya çıkıyor. 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında kanser hastalarının Covid-19 ile ilgili merak ettiklerini Tıbbı Onkoloji, İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Prof. Dr. Hakan Karagöl’e sorduk.
#KANSERDaha düne kadar dünyaya diz çöktüren koronavirüse karşı ‘Aşı bulunsa da rahat bir nefes alsak’ diyorduk! Bugün hasretle beklediğimiz aşılar geliştirilmeye başlandı. Ancak bu kez de aşı karşıtları aşının ‘kısırlık’ ve ‘alzheimer’ yapacağı iddiaları ile sahada. Tüm bu iddiaları bilim insanlarına sordum.
#GazetehaberleriDaha düne kadar dünyaya diz çöktüren koronavirüse karşı ‘Aşı bulunsa da rahat bir nefes alsak’ diyorduk! Bugün hasretle beklediğimiz aşılar geliştirilmeye başlandı. Ancak bu kez de aşı karşıtları aşının ‘kısırlık’ ve ‘alzheimer’ yapacağı iddiaları ile sahada. Tüm bu iddiaları bilim insanlarına sordum.
#YazarKoronavirüste ikinci dalga endişeleri büyürken üzerine bir de grip mevsimi başladı ve grip olanları “Koronavirüse mi yakalandım?” korkusu sardı. Sağlıklı Yaşam ve Fitoterapi Uzmanı Dr. Buyrukçu, bu endişeyi yaşamamak için gribe karşı ev yapımı bitkisel grip savar ve pastil tarifi verdi.
#PastilAşureyi çok seviyor ama “kilo alırım” endişesiyle şöyle ağız tadıyla, gönül rahatlığıyla yiyemiyorsanız bu haber tam size göre. Sağlıklı Yaşam Uzmanı ve Fitoterapist Dr. Buğra Buyrukçu, hem çok lezzetli hem de kalorisi düşük şekersiz diyet aşure tarifi verdi.
#AşureKoronavirüs salgınına karşı önemli güçlerimizden biri de sağlam bağışıklık sistemimiz. Oruç tutarken bağışıklığınızı da düşünerek ‘sağlıklı beslenme’ prensiplerinden vazgeçmeyin, iftariyelik tabaklarını doldurmayın, sahurda çay içmeyin! Uzmanların önerilerine kulak verin, örnek mönülere göz atın...
#RamazanBitkilerle tedavinin uzun yıllardır kullanıldığını belirten İç Hastalıkları Uzmanı ve Fitoterapist Doç. Dr. Hakan Terekeci, adaçayı bitkisinin hafızaya, kolajenin yüksek oranda var olduğu hayvansal besin paçanın da cilde faydalı olduğunu söyledi.
#Sağlıklı BeslenmeKronik gaz ve şişkinlik şikayeti olan kişilerde çölyak hastalığının akla gelmesi gerektiğini anlatan Gastroenteroloji Uzmanı ve Fitoterapist Doç. Dr. Bülent Yaşar, "Şişkinlik ve gaz şikayetlerine gece uykudan uyandıran karın ağrısı, kilo kaybı, kanama, uzun süren ishal, dışkılama alışkanlıklarında değişiklik ve kusma eşlik ediyor ise ciddi bir hastalık habercisi olabilir" dedi.
#ŞişkinlikÜreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Başkanı Ahmet Zeki Işık, kısırlık ve tüp bebek tedavileri konularında halkı aldatıcı reklamlar, bilimselliği kanıtlanmamış yöntemler ve sağlığı tehlikeye atan uygulamalar ile ilgili hukuki süreç başlatacaklarını söyledi. Işık, "Etkinliği kanıtlanmamış tedavi yöntemlerini, kanıtlanmış gibi mucizevi şekilde göstererek, insanların ümitleriyle oynuyorlar. Hatta zarar verebilecek tedavi yöntemleri bile savunuluyor" dedi.
#KısırlıkOrtadoğu ülkelerinde popüler olan hurma sirkesi son dönemlerde ülkemizde de tanınmaya ve adından söz ettirmeye başlamıştır. Peki, yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hurma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, duygusal ve zihinsel yorgunlara iyi gelmesi, ağız içindeki ve vücutta oluşan açık yaraları iyileştirmesi, yağ yakımını hızlandırması, zayıflatması yönünde çıkan haberler ne kadar doğrudur? Uzman diyetisyen Turgay Köse tüm sorularımızın yanıtını veriyor.
Çoğumuzun yakındığı bir durumdur metabolizmanın yavaş çalışması. Peki metabolizmamız neden yavaş çalışır? Diyetisyen ve Fitoterapist İrem İmrağ, kan değerleri ve yaş gibi faktörlerden bağımsız olarak metabolizmamızın yavaşlamasına sebep olan yaptığımız 5 hatayı anlattı.
#Metabolizma Hızlandıran ÇayBinlerce yıldır insanlık bitkisel ilaçlarda tecrübe kazandı. Onları görmezden gelmez akıllıca olmaz.. Özellikle kısırlığa faydalı olduğu bilinen bitkiler, fitoterapist doktorlar tarafından incelendiğinde şifa özelliği belirlenir.
#Kadınlarda Kısırlık