Öğrencilik yıllarında rehberlik de yapan tarihçi-yazarımız Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın son kitabı ‘Gel Dünyayı Keşfedelim-Gezgin Bir Tarihçinin Seyahat Defteri’ çıktı. İlber Ortaylı mevcut ekonomik şartlarda da seyahat etmenin mümkün olduğunu söylüyor: “Zaten tayyareyle giderek, lüks otelde kalarak öğrenilmez bir memleket.”
#İlber OrtaylıDün, birçok ülke tarafından yapılan peş peşe açıklamalarla birlikte tüm dünyanın gözleri Kuzey Akım 2 boru hattına çevrildi. Kuzey Akım 2 boru hattındaki basıncın gizemli bir şekilde düşmesi sonrası harekete geçen Avrupalı yetkililer boru hattında bir sızıntı olduğunu duyurdu. Danimarka'dan gelen açıklamada ise Kuzey Akım 1 boru hattında da benzer bir sızıntı keşfedildiği duyuruldu. Rusya, suçlamayı inkar eden bir açıklama yayınladı ancak CIA'in bu konuda söyleyecek başka şeyleri var...
#Kuzey Akım 2Rusya Federasyonu’nun nükleer enerji işbirliği içerisinde olduğu ülkelerin balıkçıları, Leningrad Nükleer Santrali’nin faaliyet gösterdiği Finlandiya Körfezi’nde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından organize edilen Uluslararası Balık Turnuvası’nda yarıştı. Hindistanlı balıkçıların birinci olduğu yarışmada, tutulan balıkların radyasyon oranının son derece uygun olduğu kayıtlara geçti.
#Nükleer TesisRusya Federasyonu’nun nükleer enerji işbirliği içerisinde olduğu ülkelerin balıkçıları, Leningrad Nükleer Santrali’nin faaliyet gösterdiği Finlandiya Körfezi’nde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından organize edilen Uluslararası Balık Turnuvası’nda yarıştı. Hindistanlı balıkçıların birinci olduğu yarışmada, tutulan balıkların radyasyon oranının son derece uygun olduğu kayıtlara geçti.
#Nükleer TesisUkrayna’nın Odessa’dan denize döktüğü mayınlar tedirginliğe yol açmıştı. Dün Sarıyer açıklarında balıkçılar tarafından fark edilen bir mayın da alarma neden oldu. Boğaz 5 saat boyunca gemi trafiğine kapatıldı, SAS timleri mayını etkisiz hale getirdi. Bakan Akar mayının eski tip olduğunu açıkladı.
#BOĞAZTürkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali'yle benzer teknolojiye sahip Rusya'nın işletme halindeki en büyük santrallerinden Leningrad Nükleer Güç Santrali, bulunduğu bölgeye kesintisiz enerji sağlıyor.
#Nükleer SantralTürkiye'nin ilk nükleer enerji santrali projesi Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) inşa edildiği Mersin'in Gülnar ilçesindeki balıkçılar, Rusya'nın işletme halindeki en büyük santrallerinden Leningrad NGS'de düzenlenen Rosatom Uluslararası Balıkçılık Turnuvası'na katıldı.
#RusyaFinlandiya’nın en büyük şehri olan Helsinki, Finlandiya Körfezi’nin kıyısında ve Baltık Denizi’ne komşu bir konuma sahip. Finlandiya’nın güney ucunda yer aldığından ülke geneline göre hava sıcaklıklarının daha yüksek olduğu Helsinki, ülkenin sadece siyasi değil, aynı zamanda kültürel başkenti ve en eğlenceli şehri. Oldukça hareketli bir sahil şehri olan Helsinki, güzel adaları, yeşil parkları, rıhtımı, kafeleri, restoranları, gece kulüpleriyle Finlandiya’nın en gezilesi şehirlerinden.
#SeyahatFinlandiya’nın en büyük şehri olan Helsinki, Finlandiya Körfezi’nin kıyısında ve Baltık Denizi’ne komşu bir konuma sahip. Finlandiya’nın güney ucunda yer aldığından ülke geneline göre hava sıcaklıklarının daha yüksek olduğu Helsinki, ülkenin sadece siyasi değil, aynı zamanda kültürel başkenti ve en eğlenceli şehri. Oldukça hareketli bir sahil şehri olan Helsinki, güzel adaları, yeşil parkları, rıhtımı, kafeleri, restoranları, gece kulüpleriyle Finlandiya’nın en gezilesi şehirlerinden.
#HelsinkiFİNLANDİYA ve ‘karşı komşusu’ Estonya çok iddialı bir projeye hazırlanıyor. İki ülke, başkentlerini dünyanın en uzun demiryolu tüneliyle su altından birleştirmeye yönelik proje çalışmalarına başladı. Finlandiya’nın başkenti Helsinki ile Estonya’nın başkenti Tallinn’i birleştirecek üçlü tünelin 102 kilometre uzunluğunda olması planlanıyor.
#Çılgın ProjeHani derler ya bazı yerler için "bir giden mutlaka bir daha gider" diye... Büyük olasılık Rusya Federasyonu'nun en ünlü kenti St. Petersburg da öyle bir yer. Geçen yıl buram buram sıcak altında kent merkezindeki müzelerini gezdiğimiz şehre bu yıl bir kez daha gittik. Temmuz ortasında kış soğuğu eşliğinde bu kez de turistik rehberlerin ön sayfalarında yer almayan ama yine de görülmeye değer yerlerini arşınladık.
#Rusya FederasyonuRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin maceralarına bir yenisini daha ekledi. Daha önce planörle uçan, tüple dalış yapan, Sibirya’da at binen eski KGB ajanı şimdi de Finlandiya Körfezi’nin derinlerinde denizaltı kullandı.Macerasever kişiliğiyle tanınan Putin küçük denizaltıyla 600 metre derinliğe inerek 1869 yılında batan Oleg Fırkateyni’nin kalıntılarını inceledi. Gogland Adası açıklarındaki dalış yaklaşık yarım saat sürdü. KURGU: Levent SERT
#PutinFontanka üzerindeki 15 köprünün kesinlikle en güzeli, Aniçkov. Köprünün dört başında dört bronz at, dördü de şaha kalkmış, dizginlerine yapışıp kendilerine gem vurmaya çalışan terbiyecilerine ecel terleri döktürüyor. Rivayet o ki, batıya yönelen nallılar düşmanları, doğuya yönelen nalsızlar dostları bekliyor.
18. yüzyılın başında Osmanlı İmparatorluğu’yla kısa süreli bir barış yapan Rus Çarı Büyük Petro, tüm gücüyle batıya yönelmiş, St. Petersburg ve Tallinn’i birbiri ardına fethetmişti. İlkinde göz kamaştıran bir şehir, ikincisinde ise göz alıcı bir saray inşa ettirdi. Baltık Denizi kıyısındaki Tallinn bugün, bağımsız Estonya’nın başkenti. Avrupa’da ortaçağ dokusu en iyi korunan şehirlerden. Güneşin batmadığı, beyaz gecelerin hüküm sürdüğü yaz aylarında Tallinn’in UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki ortaçağ yapıları, Büyük Petro’nun Kadriorg Sarayı, festival meydanları turistlerle dolup taşıyor. Sonbaharda ise huzurlu günlük yaşamına dönüyor, kültür turistleri ve lezzet avcılarının uğrak mekanı oluyor.