Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan çiftçi Yılmaz Orçan, mısır ekmek için sürdüğü tarlada kemik parçaları buldu. Orçan, durumu tarlasına yakın bir alanda araştırma yapan bilim insanlarına haber verdi. Tarlada bulunan ve "antik fil" fosiliyle büyük benzerlik gösteren kemikler, bilim insanlarınca incelemeye alındı.
#KahramanmaraşKahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan çiftçi Yılmaz Orçan, mısır ekmek için sürdüğü tarlada kemik parçaları buldu. Orçan, durumu tarlasına yakın bir alanda araştırma yapan bilim insanlarına haber verdi. Tarlada bulunan ve "antik fil" fosiliyle büyük benzerlik gösteren kemikler, bilim insanlarınca incelemeye alındı.
#KahramanmaraşBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, toprak kayması sonucu ortaya çıkan ve bir çoban tarafından keşfedilen mağarada M.Ö. 10 bin yıllarında yapıldığı tahmin edilen bir yiyecek bulundu. Reçine ile kaplandığı için günümüze kadar bozulmadan geldiğini belirten uzmanlar, yiyeceğin ’Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısına’ benzerliğine dikkat çekti.
#Mustafakemalpaşa TatlısıKayseri'de yaklaşık 8 milyon yıl önce fillerin atası olarak bilinen 5 fil türünün bir arada yaşamış olması dikkati çekiyor. Yumula Barajı Gölü kıyısındaki kazılara başkanlık eden Prof. Dr. Okşan Başoğlu: ''5 farklı tür filimiz var. Sadece fillerle kalmıyoruz, zürafalar, gergedanlar, 3 toynaklı atlar, bovit dediğimiz boş boynuzlu koyun, keçi, antilop gibi hayvanlar ve kaplumbağamız mevcut" dedi
#KayseriKayseri'nin Kocasinan ilçesindeki Yamula Barajı'nın çevresinde, Çevril ve Taşan mahallelerinde bulunan, 9- 10 milyon yıl önce yaşadığı sanılan fillere ait kafatası ve kalça kemikleri, koruma amacıyla alçılanarak, Büyükşehir Belediyesi'ne ait Bilim Merkezi'ne götürüldü.
#Fil FosiliEndonezya’nın Orta Cava eyaletinde, 700 bin yıllık fil fosili bulundu. Jakarta Post gazetesinin haberine göre, Orta Java eyaletindeki Banjarejo köyünde, 700 bin yıllık nesli tükenmiş bir fil çeşidi olan "Stegodon" fosilinin keşfedildiği belirtildi. Eski ve ender rastlanan türe ait fosili, bir köylünün kuyu kazarken bulduğu ve durumu bölge yetkililerine haber vermesiyle ortaya çıkarıldığı kaydedildi. Diğer yandan yetkililer, fosilin Stegodon fili olduğunu varsaydıklarını ve üzerinde çalışma yapacaklarını belirterek, 4 metre uzunluğundaki dişleriyle tamamen bozulmamış bir şekilde bulunan fosilin "olağanüstü bir keşif" olduğunu vurguladı.
#StegodonBurdur yakınlarında yapılan kazılarda 5 milyon yıl öncesine ait fil fosili bulundu. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nurfettin Kahraman, “Artık rahatlıkla Burdur'da fillerin yaşadığını söyleyebiliriz” dedi. Çıkan fosillerin, İnsuyu Mağarası'nda oluşturulacak bir doğa tarihi müzesinde sergilenmesi isteniyor.
Tabiat Tarihi Müzesi uzun yıllardır ülkemizde ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Tabiat Tarihi Müzesi nerede, tarihçesi, eserleri, nasıl gidilir, ziyaret saatleri gibi bilgileri hazırladık.
#Tabiat Tarihi MüzesiKayseri'de Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez tüf mağara tavanında 7 ile 10 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen fosil bulundu. Henüz hangi hayvana ait olduğu bilinmeyen fosilin bulunduğu yerden çıkarılması için çalışma başlatıldı. Son derece ilginç ve heyecan verici diyen Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, ''Dikkate değer bir buluntu. Bu yıl kazılarda mağara içinde bulunan bu fosiller son derece önemli'' dedi.
#KayseriKayseri'de Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez tüf mağara tavanında 7 ile 10 milyon yıl öncesine ait olduğu düşünülen fosil bulundu. Henüz hangi hayvana ait olduğu bilinmeyen fosilin bulunduğu yerden çıkarılması için çalışma başlatıldı. Son derece ilginç ve heyecan verici diyen Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, ''Dikkate değer bir buluntu. Bu yıl kazılarda mağara içinde bulunan bu fosiller son derece önemli'' dedi.
#KayseriKayseri'nin Kocasinan ilçesi Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosili bulundu. Uzman Antropolog Özge Kahya, "Daha önce bulunduğumuz alandaki fosiller arasında, filler, üç toynaklı atlar, gergedanlar ve boş boynuzlular dediğimiz ailelere ait canlıların fosillerini bulduk. Bu sefer ilk defa Yamula Barajı kıyısında kaplumbağa fosiline rastladık" dedi.
#FosilKAYSERİ'nin Kocasinan ilçesi Yamula Barajı kıyısında devam eden kazı çalışmalarında ilk kez 7,5 milyon yıllık kaplumbağa fosili bulundu. Uzman Antropolog Özge Kahya, "Daha önce bulunduğumuz alandaki fosiller arasında, filler, üç toynaklı atlar, gergedanlar ve boş boynuzlular dediğimiz ailelere ait canlıların fosillerini bulduk. Bu sefer ilk defa Yamula Barajı kıyısında kaplumbağa fosiline rastladık" dedi.
#KayseriKayseri Büyükşehir Belediyesi destekleriyle Obruk Mağara Araştırma Grubu tarafından Yamula Barajı'nda yapılan çalışmalarda, filin atası olduğu tahmin edilen 7,5 milyon yıllık 4 fosil parçası bulundu. Obruk Mağara Araştırma Grubundan Ali Ethem Keskin, "Daha önce deniz canlılarının deniz altında fosilleri bulundu ama dünyada ilk kez bir kara canlısının fosili su altında görüntülendi" dedi.
#Kayseri