Aşçılık kariyerimde özel yere sahip olan ‘bisteeya’ (pastilla) gevrek hamurla yapılan, yuvarlak bir börek. 15’inci yüzyılda Endülüslülerin Güney İspanya’dan kovulmasıyla bu böreğin Fas’a gittiği söyleniyor. Faslılarsa bu yemeği gururla zirveye taşıdıklarını iddia ediyor.
#BisteeyaBaşka ülkelere seyahat etmek, farklı güzellikler keşfetmek bir süreliğine hayal. O zaman gelin dünya mutfakları arasında bir tura çıkalım ve cazibe merkezi ülkelerin yemek kültürlerini anlamaya çalışalım. Hatta bununla da yetinmeyelim bu değişik ülkelerin klasik lezzetlerini kendi mutfağımıza taşıyalım...
#Ebru ErkeSon dönemde giderek popülerliği artan Marakeş ile birlikte Fas, mercek altına aldığımız destinasyon oldu. Bizim için mucizeler ülkesi, Alaaddin’in sihirli lambasından çıkan peri, geçmişle gelecek arasında bir köprü ya da Avrupalıların yeni eğlence merkezi olarak tanımlanabilir bu esrarengiz ülke. Bir de tabii, her şehri ayrı bir renge boyayıp aralarına biraz kum biraz palmiye serpmişler gibi… İşte size Fas gezi rehberi…
#Fas GezisiFas’ın üçüncü büyük yerleşimi Fes, özgün kimliğiyle cazibe noktası ve turizmin yükselen yıldızı. Halk şehirle gurur duyuyor, geleneksel Fas atmosferini koruyor, egzotik pazarlamaya girişmiyor. Hatta pek çoğu Fes’in popüler hale gelmesinden hoşnut değil. Dünyayı gezen, gelişmeleri izleyen yaratıcı yerel girişimcilerin açtığı, yerel kültürü evrensel bakışla yansıtan otel, mağaza, kafe, yemek okulu ve turlar da şehre boyut kazandırmış. İşte 36 saatte Fes...
#SeyahatÜlkesi Fas’ın en önemli 100 kişi arasında gösterilen ‘baharat kraliçesi’ lakaplı şef Choumicha Chafay, iyi bir yemek yediğinde mutluluktan gözlerinin dolduğunu söylüyor: “Taze bir balık veya incir bile gözlerimden yaşlar dökülmesine neden olabilir...”
#FasKuzey yarımkürede kış öncesi son güzel günler yaşanırken, bu hafta Avrupa’da gidebileceğiniz üç büyük başkenti yazdım. Keyifli sonbahar yürüyüşleri, gurme deneyimler, müzik ve sanat aktiviteleri gezginleri bekliyor. Kışın karlı günleri gelmeden Avrupa’da sonbaharın tadını çıkarabilirsiniz.
İstanbul başta olmak üzere büyük kentlerimizde, çok bilinen Fransız, İtalyan, Çin mutfaklarından örnekler sunan restoran çok. Ama dünya lezzetleri bunlardan ibaret değil ki. Afgan, Fas, Gürcü, Vietnam, Musevi ya da Meksika mutfakları ne olacak? Bunları yapan lokantalar maalesef yok ya da çok az. Biz de bu yemekleri merak edenler için yemek yazarı Ebru Omurcalı ile konuştuk.
Fas’ın “Kırmızı Şehri” Marakeş, Atlas Dağları’nın eteğine kurulmuş. Bir milyon nüfuslu şehrin nabzı Jemaa El Fna’da atıyor. Gündüz falcılar, şifacılarla dolu. Gece ise seyyar restoranlar kuruluyor, yemekler pişiriliyor. Karnını doyuran hikayecilerin komik ve tuhaf öykülerini ya da müzik gruplarını dinlemeye koşuyor. Leyla Derya Çelikel, Marakeş ve Fas çöllerindeki gözlemlerini yazdı.
Şeker Bayramı için geri sayım başladı. Tatile 2,5 gün kaldı. İşinden izin almayı başaranlar geçen hafta sonu yola çıktı bile. Tatil programı yapmadıysanız, rezervasyonunuz yoksa son dakika alternatiflerine bakmanızda yarar var. Bayram tatilinin 3 gün olması bu yıl yurtdışı turlara ilgiyi azalttı. Uzun tatillerde 50 bini bulan yurtdışı turlarının müşterileri bu yıl 6 bin civarında kaldı. Yurtiçi tatile yönelenlerin sayısı arttı.
Kariyer hayatımın en önemli yemeklerinden biri olan ördek pastilla ile ilgili anılarımı ve tarifini sizlerle paylaşmak istiyorum. Değerli şef Greg Malouf’tan öğrendiğim, orijinali güvercinle yapılan bu Fas yemeği servis sırasında da görsel bir şölen sunuyor.
#Somer SivrioğluDünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan TasteAtlas sitesinin 2020 yılı ödülleri belli oldu. Toplam 63 bin 402 oy sonucunda dünyanın en iyi 100 geleneksel lezzeti seçildi. Listede Türk lezzetleri önemli yer tutarken ikinciliği Adana kebabı aldı.
#TasteatlasAvrupa’nın popüler adreslerine alternatif olacak bir seyahat destinasyonu arayanlar için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize istemeyen yakın çevremizdeki ülkeler biçilmiş kaftan. Üstelik daha düşük bütçeyle tatil yapılabilen bu ülkelerin çoğu kış aylarında karla birlikte harika manzaralara bürünüyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza, "Kışın gidilecek en güzel vizesiz ülkeler hangileri?" diye sorduk. İşte yorucu ve bitmek bilmeyen prosedürler, ek masraflar ve "Vize onayı geldi mi gelecek mi?" diye uzun bekleyişlere gerek kalmadan yola çıkılacak adresler...
#RotaEgzotik Doğu’nun bize armağanı tarçın, binlerce yıldır muhteşem kokusu ve tadıyla büyülüyor insanlığı. Mutfaktan yükselen tarçınlı bir kekin kokusu kadar ‘evde’ hissettiren çok az şey var... Dünyanın bu en popüler baharatının kullanım alanı sadece tatlılarla sınırlı sanıyorsanız tariflerimi mutlaka deneyin.
#Gülay Barbaros AltanBaharatları, kokusu, otları ve rengarenk sunumlarıyla oryantalist ama bir yandan da modern bir yemek kültürüne sahip Lübnan mutfağı, Alaçatı’daki adresi El Yar’la birlikte damaklarda eşsiz tatlar bırakmaya aday... Lübnan mimarisinden yola çıkılarak tasarlanan mekana giriş yaptıktan sonra kendinizi bir anda yasemin ve begonvillerle dolu eşsiz bir dünyanın içinde buluyorsunuz.
#1