Unutulmaya yüz tutan şerbet ve hoşaflar ramazan vesilesiyle dönemsel olarak hatırlanıyor. İkisi de modern zamanların bize dayattığı şişelenmiş içeceklere göre çok daha leziz ve sağlıklı. Üstelik yapılışları da kolay. Ayrıca hepsini rafine şekersiz ve damak tadınıza göre değişik tat kombinasyonlarıyla hazırlayabilirsiniz.
#HoşafYazın, kışın özlemini duyduğumuz sebzeleri kuruttuk; ramazan onları lezzetlendirerek pişirmeye en uygun zaman. "Hızlı ve lezzetli yemekler için çok uygun olan kuru sebzelerle neler yapılabilir" diye şef Doğa Çiftçi'ye sorduk, birbirinden özenli reçetelerini bizimle paylaştı.
#Yemek TarifiÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüEtli-sebzeli pilavlar tek tabakta pratik bir ana yemek oluyor ayrıca gözümüzü, karnımızı doyuruyor ve bence ramazana da çok yakışıyor. Geçen haftaki Şanlıurfa ziyaretimde ilk kez tattığım üzlemeli pilavdan ilham aldım ve tek tabaklık tarifleri bir araya getirdim.
#PilavSağlık Bakanlığı, Ramazan’da sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu: Sahuru atlamayın, hafif bir kahvaltı tercih edin. İftarda azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenin. Günde en az 8 bardak su içmeyi hedefleyin. İftardan sonra ve sahurda dişlerinizi fırçalayın.
#RAMAZAN2021 yılında çok ilgimi çeken bir haber yapmıştım. Meyve vermesi 50 yıl süren, Guinness rekorlar kitabına giren dünyanın en büyük tohumu olan 'coco de mer' ile ilgili yaptığım bu haberden sonra ara ara “Acaba nesli tükendi mi, yoksa yapılan çalışmalar sonrası sayıları arttı mı?" diye merak edip araştırdım. Coco de mer ' diye bir şeyi daha önce duymadıysanız bu yazımın ilginizi çekeceğinize eminim. O zaman hadi gelin bu hafta Afrika'ya gidiyoruz.
#Coco De MerŞanslıyız çünkü ülkemizin doğası bize dört mevsim tatil yapma imkânı sunuyor. İnsanı bir anda masalsı, bembeyaz bir dünyaya davet eden kar seyahatlerinin de heyecanı başka oluyor. Eğer bu kış Bursa, Kars, Kayseri, Bolu, Erzurum gibi ülkemizde kış sporlarının yapıldığı illerimize bir tatil planlıyorsanız sizler için derlediğim yöresel gastronomi rehberine göz atabilirsiniz.
#Ebru ERKEKonya’da hizmet vermeye başlayan Obruk Kervansaray Müze Otel tarih, kültür ve turizmi birleştiren, son zamanların en heyecan veren projesi. İçinde halen su olan Kızören Obruğu ve yanında 13. yüzyılda inşa edilmiş, şimdi otele dönüştürülmüş bir kervansaray.... Eğer siz de yarıyıl tatilini bir kültür seyahatiyle değerlendirmeyi planlıyorsanız Konya’da keşfedilecek daha çok yer var.
#Ebru ErkeTarihi hafızayı hissedeceğiniz müzeler, renkli gece hayatı, lezzetli sokak yemekleri... Yükselişte olan gastronomisi ve Michelin yıldızlı restoranları, keyifli kafe kültürü ve cana yakın insanlarıyla gezginlerin gözü son yıllarda Vietnam’ın üzerinde. Siz de 7 adımda bu ülkenin zenginliklerini keşfedebilir, insanları büyüleyen ruhunu hissedebilirsiniz.
#Ebru ErkeGıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, ramazan ayında gıda güvenliği konusuna dikkati çekti. Toprak, “İftarda yediklerimizi sahura kadar ortada bırakmamamız gerekiyor. Yiyebileceğimiz kadar ürünü ısıtıp, tüketmek gerekiyor. Sıklıkla yemeği ısıtıp soğutmamız gıda zehirlenmesine ve hastalıklara neden olabilir. Ayrıca verilen yemek siparişlerinde masaya gelen ürünün iftara yakın zamanda konması da önemli” ifadelerini kullandı.
#RamazanRamazan yaklaşıyor, Türkiye’nin dört bir yanında sofralar kurulacak, geleneksel lezzetler hazırlanacak. Sahrap Soysal, Antakya pidesinden Erzurum civil peynirine her bölgenin, kendine özel yiyeceklerle süslenen sofralarını anlattı. Böyle sofralar kurabilmek için ya da bu ayın aynı zamanda paylaşım ayı olduğu bilinciyle ramazana özel erzak paketleri de çoktan hazır.
#Metro TürkiyeBerat Kandili'nde alışveriş yapmak sevap mı ve bereketi arttırır mı gibi sorular, mübarek günün feyzini en doruklarda yaşamak isteyen Müslümanların araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Müslüman alemi için çok önemli bir gün olan Berat Kandili, ibadetlerin yanı sıra bazı ritüellerin de gündeme geldiği bir kandil günü olarak öne çıkıyor. Peki, Berat Kandilinde alışveriş yapmak sevap mı? Berat Kandilinde hububat pişirmenin fazileti nedir? İşte, o detaylar
#Berat Kandili HububatUstaların maharetli elleriyle şekil bulan hamurlar, rengarenk malzemeler, taş fırından yükselen nefis kokular... Napoli’nin klasiklerinden yaratıcı yorumlara uzanan bir lezzet şöleni... Yarın Dünya Pizza Günü, biz de jürimize en iyi pizza adreslerini sorduk.
#Pınar TahirlerSon dönemde popüler hale gelen Kore yemekleri çok seviliyor. İstanbul’un dört bir köşesinde bu restoranlar hizmet vermeye devam ediyor ve yenileri açılıyor. Bu lezzetli ve ilginç mutfağı denemek isteyenler için Kore restoranlarının en popüler olanlarını derledik.
#Kore MutfağıBazı kaynaklar bilinenin aksine anavatanının Fransa değil, Avusturya olduğunu ve Osmanlı etkisiyle yapıldığını söylüyor. Tuzlu ya da tatlı olsun, çıtır çıtır ama yumuşacık, ağızda eriyen bir lezzet... Yerken alacağınız keyif, içine ne koyulduğuna da bağlı... Türkiye’nin dört bir yanında, en iyi kruvasan sandviçleri yiyebileceğiniz mekânları keşfetmek için listemize göz atın.
#Kruvasan