Dünya genelinde ise Asya ülkelerinde, Anadolu'dan sonra doğuya doğru İran, Afganistan, Pakistan ve Himalayalar'da yetişen ters lale oldukça değerli bir bitki. Türkiye’nin yalnızca belirli bölgelerinde yetişen ters laleyi koparmanın cezası da oldukça yüksek. Havaların bu yıl erken ısınması sebebiyle Bitlis’in Hizan ilçesinde nesli koruma altında bulunan ters laleler açmaya başladı. Peki, Ters lale koparma cezası ne kadar? Ters lale nedir, nerede yetişir?
#Ters LaleMARDİN'de, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle badem ağaçları, erken çiçek açtı. Ağaçların normalde mart aylarında çiçek açtığını belirten çiftçi Cengiz Adamış (55), 'yalancı bahar'a aldandıklarını söyleyerek, "Eğer soğuk bir hava olursa bu çiçeklerin tamamı dökülecek ve ağaç meyve veremeyecek" dedi.
#MardinBATMAN'ın Gercüş ilçesine erken gelen baharla birlikte badem ağaçları çiçek açtı. Yüce köyünde güneşli günler yaşanırken, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi nedeniyle badem ağaçlarının şubat ayında çiçek açması çiftçileri tedirgin etti.
#BatmanMANİSA'da yılda sadece bir kez açan ve koruma altına alınan 'Manisa lalesi' (tulipa orphanidea), bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte çiçek açtı. Spil Dağı Milli Parkı'nda özel bir alanda yetişen Manisa lalesini koparanlar 73 bin 747 lira ceza ödeyecek.
#ManisaManisa'da yılda sadece bir kez açan ve koruma altına alınan 'Manisa lalesi' (tulipa orphanidea), bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte çiçek açtı. Spil Dağı Milli Parkı'nda özel bir alanda yetişen Manisa lalesini koparanlar 73 bin 747 lira ceza ödeyecek.
#Manisa LalesiKurbağa dışkısının dünyanın en iyi gübrelerinden biri olacağı kimin aklına gelirdi? Edirne’den iki lise öğrencisi Ertan Erkut Nal ve Mustafa Kerem Dikici, bunu tespit ederek TÜBİTAK’ın araştırma yarışmasında derece aldı. Öğrenciler, şimdi projelerini hayata geçirmek için destek bekliyor.
#Tübitak- Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle erken çiçek açan meyve ağaçlarının don riskiyle karşı karşıya olması, meyve üreticisini tedirgin ediyor- Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Güneş: "Eğer mart ayı bitmeden ya da nisanda hava sıcaklığı eksi 4 dereceye düşerse kayısı, kiraz, vişne, badem gibi meyveler dökülür, elmanın da ancak yüzde 50'si kalır"- "TARSİM'in kapsamı genişletilmeli. Kuraklık ve meyvenin tomurcuk döneminde yaşadığı sorun da TARSİM'e dahil edilmeli"- ERÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Uzun: "En çok badem ve kayısı ağaçları risk altında. Ağaçlar küçük meyve veya çiçek döneminde dona yakalandığında meyve tutmaz, dökülür"