Orta Çağ'da ''cadılık'' ile suçlanan birçok kadın, Engizisyon Mahkemesi tarafından idam edilmiştir. Mistik güçlerini kötü amaçlar için kullanan büyücülere cadı denir. Popüler kültürde de önemli bir yere sahip olan cadılık hakkında birçok sinema filmi ve dizi çekildi. Sinemaseverler için yeni ve eski, en çok izlenen cadı filmlerini listeledik.
#Cadı FilmleriEngizisyon mahkemesi ilk olarak Orta Çağ'da Engizisyon kilisesi tarafınca kurulmuştur. Hristiyanlığa karşı çıkanların yargılanması için kurulmuş olan mahkeme sonrasında mezhepler arasında çatışmalar çıkmasına sebep olmuştur. Engizisyon mahkemesinin ilk kurulumu 1231 senesine denk gelir. Papa XI. Gregorius tarafınca kurulmuş olan mahkeme sapkın suçları ve dine karşı gelenleri yargılardı. Engizisyon mahkemesinin ne zaman ve nerede kurulduğu hakkında ayrıntıları sizler için derledik.
#EngizisyonAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, 'bildiri’ yayımlayan 104 emekli amiralle ilgili Beştepe'deki Değerlendirme Toplantısı'nın ardından başlayan AK Parti MYK devam ederken önemli açıklamalarda bulundu. Çelik konuşmasında 'bildiri'yle ilgili olarak 'Türkiye'nin huzurunu bozmaya kimsenin hakkı yoktur' diyerek, "Bildirinin neye hizmet ettiğini biliyoruz. Tek hizmet etmediği şey, Türkiye Cumhuriyeti'dir, Türkiye'nin demokrasisi, sivil siyasetidir" ifadelerini kullandı
#Ömer ÇelikBugün Dünya Ressamlar Günü. Bu vesileyle, fırçalarıyla dünyayı yeniden tanımlayan, tuvallerine aktardıklarıyla bize sevinci, üzüntüyü, doğayı, acıyı, tatlıyı yaşatan, gerçekleri ya da hayalleri tablolarına sığdıran bu sanatçıların sinemadaki yansımalarını hatırlayalım dedik. İşte size ressamları anlatan filmlerden bir seçki...
#YazarAkademisyen Ceren Damar’ı öldüren öğrencisi Hasan İsmail Hikmet’e ‘kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ceren Damar davasında karar çıksa da Türkiye’nin gündemine sanık avukatı Vahit Bıçak’ın çirkin tavrı damga vurdu.
#Gazetehaberi15 Temmuz darbe girişiminde Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişiminde bulunan timin başındaki isim eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş Muğla 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki esasa ilişkin savunmasında “Görünmeyen kralın emriyle ben darbe yaptım. Bana emri veren adamın makamına güvendim. Ben vatan millet için yaptığımı sanıyordum. Emri verenler arkamızda durmadı. İyi ki darbe olmamış” dedi. Savunmasında yakalandığında kafasına sıkılmasını da istediğini söyleyen Sönmezateş, FETÖ lideri terörist Fetullah Gülen için de “Pensilvanya’daki erkek gibi gelsin adam gibi kendisini savunsun” dedi.
#15 TemmuzDünyanın en görkemli bilgi mabetlerinin peşine düştüğüm geçen yıl yolumu Lizbon’a uzatmamın temel nedeni imparatorluk kitaplığı ‘Mafra’dan aldığım bir davet oldu. Lizbon'da 300 yıllık bu muhteşem saray kütüphanesinde geçirdiğim zaman büyüleyiciydi. Lizbon'daki Şeytan Kilisesi'nin hikayesi ise oldukça ilginç...
#LizbonGoya, ülkenin en ünlü ressamıdır. Goya’nın genç ve güzel ilham perisi Ines’in Engizisyon Mahkemesi’nin arkasındaki güçlü bir rahip tarafından, toplumsal değerlere aykırı davranış ile suçlanması büyük bir skandal yaratır. Güzel model Ines haksız yere Engizisyon mahkemesi tarafından mahkum edilip işkence görünce, Goya’nın eski dostu rahip Lorenzo ile olan dostluğu sınanır.
#FragmanCumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “kayıp trilyon” davasından yargılanmasına karar veren ve TİB’te iki kez inceleme yaptıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hakim Osman Kaçmaz dün “Görevi kötüye kullanmak” ve “Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek” iddiasıyla yargılandığı davada, “suç oluşmadığı” ve “hukuka aykırı dinlemeyle toplanan delille” kovuşturma yapıldığı için beraat etti.
DIŞARIDAN bakınca çağımızın en uygar ülkelerinden biri görünen İsviçre’nin gerçek yüzü bir kere daha ortaya çıktı:<br><br>Zürih’teki Yüksek Mahkeme, bir toplantıda “soykırım”ı “uluslararası ve tarihi bir yalan” olarak niteleyen Ali Mercan ile düzenleyici iki Türk’e 4’er ay hapis cezasını uygun buldu.
İspanya, önceleri unutmaya çalıştığı kanlı geçmişini şimdi hatırlamaya çalışıyor. Parlamentoya gelen Tarihi Hafıza Yasası, bir ulus için geçmişi hatırlamanın ne kadar zor olduğunu gösteriyor. Bu geçmiş 1936’ya kadar gidiyor. O yıl, General Francisco Franco, İspanyol Cumhuriyeti’ne karşı ayaklandı ve ülke tam anlamıyla ikiye bölündü. Cumhuriyeti savunanlarla darbeci Franco’cular, üç yıl boyunca her köyde, her kentte, her sokakta savaştılar.