Birçok yemek kitabında imzası olan, Kelebek yazarlarından Elvan Uysal Bottoni’nin yeni çalışması çıktı: ‘Emma Teyze’nin Kitabı-Yeni Başlayanlar İçin İtalyan Mutfağı’. Roma’da yaşayan yazarla İtalyan mutfağının özünü, bu mutfağın koronavirüsten nasıl etkilendiğini konuştuk.
#Gazetehaberleriİlkbaharın gelmesiyle beraber sofralarımız da zenginleşti. Birbirinden farklı ve lezzetli tatlar arayanlar, ilkbaharın gözdesi olan enginar tariflerini internetten sorgulamaya başladı. Karaciğer dostu olarak bilinen enginar, uzmanlar tarafından bol tüketilmesi konusunda destekleniyor. Peki enginar nasıl yapılır? İşte, birbirinden kolay ve zahmetsiz zeytin yağlı enginar tarifleri...
#Zeytinyağlı Enginar TarifiEnginarın mevsimi geçti ama baharda alıp kış için saklayanların enginarlarını ortaya çıkarma zamanı geldi. Sağlıklı beslenmek ve zayıflamak isteyenlerin ilk tercihleri arasında yer alması sık sık tavsiye edilse de enginarın çok sevilerek tüketildiği söylenemez. Buradaki tariflerimizle enginara farklı bir gözle bakmaya başlayacaksınız… Hem sofralarınız renklenecek hem de enginar ile ağzınız tatlanacak, mideniz şenlenecek…
#Enginarlı TariflerEge mutfağı sadece restoranlarda sunulan yemekleriyle değil, aynı zamanda sokak lezzetleriyle de ünlü. Son 5 yılı değerlendirdiğimizde ise yenilikçi şefler sayesinde Michelin ve Gault & Millau gibi dünyaca ünlü rehberlere giren lezzet duraklarıyla gastronomi merkezine dönüşmüş durumda.
#1Kabak, patlıcan, biber... Yazın lezzetli kızartmalar soframızdan eksik olmuyor. Peki, enginar kalbini veya zeytini kızartmayı hiç denediniz mi? İsterseniz eşlikçi, isterseniz ana yemek olarak... Şef Emre Şen’den alışılmışın dışında, farklı kızartma tarifleri aldık.
#Yemek TarifiAydan Üstkanat yeni kitabı ‘Enginar’da başlangıçtan ana yemeğe enginarla hazırlanan çeşit çeşit yemek anlatıyor. Üstkanat’la kitabın yaratım sürecini hatta yazmalara doyamayıp hemen peşinden çıkardığı ‘Çanak’ isimli devam kitabını konuştuk, leziz tarifler aldık.
#Melis YılmazMustafa Kemal Atatürk, hayata gözlerini yummadan önce yaverinden daha önce hiç tatmadığı bir yiyecek olan Enginar istemiştir. Bazı söylentilere göre İzmir'den, bazı söylentilere göre de Hatay'dan özel olarak getirilen Enginarı maalesef Mustafa Kemal Atatürk tadamadan vefat etmiştir.
#EnginarTürk mutfak kültürü devirdiğimiz 100 yıllık süreçte sürekli olarak gelişmiş. Batılılaşma dönemi, ilk lokantacılık adımları, göçmenlerin etkisiyle gelişen pastacılık kültürü, küreselleşmenin etkisiyle hayatımıza giren restoran zincirleri, yerel ürünlerimizin çeşitlenmesi gibi başlıklarla yemek kültürümüzün mihenk taşlarını inceledik.
#CumhuriyetUSLA’nın mutfak operasyonlarını şef Ali Ronay yönetecek. En çok yemek yiyen beşinci ülke Türkiye. Zorlu Center’daki festivale katılmak için son iki gün. Limonlu tiramisu sosyal medyada ünlendi. Kahveseverler bu hafta sonu dekk’te buluşuyor. Fairmont Quasar’daki Aila menüsünü yeniledi. Yeme-içme dünyasından en son haberler burada...
#GastronomiKörpecik kuşkonmazların pazar ve manav tezgâhlarını süslediği günler geldi. Ben satın alırken uç kısımları morumsu renkte olanları tercih ediyorum. Kimi zaman omlete katıyorum, kimi zaman arpa şehriyeli salataya... Mantar, kırmızı soğan ve parmesan peynirli garnitürünü de çok seviyor, etlerin yanında sunuyorum.
#KuşkonmazLe Cordon Bleu İstanbul, Türk mutfağı eğitimlerinin ilk mezunlarını verdi. ‘Türk Mutfağı Diploması’ belgesini alan öğrenciler farklı ülkelerde restoran açmaya hazırlanıyor. Mutfağımızı çok yönlü bakış açısıyla görebilen şeflerin yetişmesi çok önemli...
#Türk MutfağıBitki özlerinin faydaları genellikle hazırlanan özel karışımlarla elde edilir ve karaciğer yağlanmasına karşı etkili bir çözüm olabilir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitki çayları ve karaciğer yağlanmasını engelleyen bitki çaylarının tarifleri neler? İşte tüm detayları sizin için derledik.
#Karaciğer YağlanmasıBirbirinden lezzetli coğrafi işaretli ürünlere sahip Aydın’da geçenlerde Kuşadası Sokak Festivali’nin ilki düzenlendi. İyi ki gitmişim... Kabak çiçeği dolması, mücver, iç bakla, enginar, en çok da çeşit çeşit taze otlar... Uğradığım lezzet duraklarının çoğu vegan veya vejetaryendi, döner dönmez pek çok zeytinyağlı, otlu yemek pişirdim... Tariflerini sizinle paylaşmak istedim.
#Kuşadası Sokak FestivaliKapadokya’ya ilk görüşte vurulan ne ilk ne de son kişiyim. Bir kez giden, vadiler arasında dolaşırken başka bir boyuta geçen birinin bu görsel şöleni unutması mümkün mü? Hele de son gidişimdeki gibi nisan ortasında karla uyanıp üç günde üç mevsimi birden yaşarsa...
#Müge AkgünTelefonun hayatımızın her evresinde bulunduğu bu günlerde, turizmin ve gastronominin bundan etkilenmemesi mümkün mü? Hele ki, bilmediğimiz bir şehre gittiğimizde ilk işimiz internette popüler adresleri aramak olurken. Nereyi gezmeliyiz? Nerede yemek yemeliyiz? Sorularının cevaplarını arıyor, şehir trafiğine takılmadan gastronomi ve turizm rotalarını takip etmeye çalışıyoruz.
#Bursa‘Topraktan Sofraya Sakarya Mutfağı, Bir Yemek Antropolojisi’ isimli kitap, Sakarya yemeklerinin izinde bir sözlü tarih çalışması... Tariflerden tescilli tatlara, artık ekilmeyen ürünlerden tek bir ağacı kalan elmaya ya da iki sezon hasat edilebilen enginara; neler yok ki bu 600 sayfalık yolculukta...
#Sakarya MutfağıYemek dünyasının Oscar’ı olarak da bilinen 2021 Best in the World Gourmand ödüllerinde 'Yap Ye Paylaş' kitabı ile ülkesini tüm kategorilerde temsil etmeye hak kazanan ilk Türk yazar Şef Aydan Üstkanat oldu. Yemek stilisti, yemek yazarı ve fotoğraf sanatçısı Şef Aydan Üstkanat ile ödüllerden geçen yolculuğu hakkında konuştuk...
#Aydan Üstkanat