Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, enerjide vatandaşların en çok merak ettiği konuları içeren kısa videolarla sektörde görsel rehberlik uygulaması başlattıklarını belirterek, "(Enerji Rehberi videolarında) Elektriğin hangi hallerde kesileceğinden, doğalgaz faturasını indirmenin yollarına, LPG’li araç alırken dikkat edilmesi gerekenlerden, bazı akaryakıt ürünlerinin araçlarda arızaya neden olması durumunda yapılması gerekenlere kadar pek çok konuda uzmanlarımız gerekli aydınlatıcı açıklamalarda bulunuyor. Uygulama sayesinde sektörde bilgi eksikliğinden kaynaklanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor." dedi.
#Enerji Piyasası Düzenleme KurumuENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Enerji Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 15. Kuruluş Yıldönümü programında yaptığı konuşmada, Türkiye’nin büyüme ve başarı hikayesinde enerjinin dinamo etkisi oluşturduğunu belirtti.
#Berat AlbayrakBirçok insan sağlık nedeniyle şeker alımını azaltıyor. Gıda endüstrisi ise tüketicilere tatlı ürünler sunmanın başka bir yolunu bulmuş durumda: Pek çok ambalajlı gıdadaki şekerin yerine sessizce sukraloz, stevia, alluloz, eritritol başta olmak üzere çok çeşitli yapay tatlandırıcılar ve şeker ikameleri kullanılıyor.
#Yapay TatlandırıcılarSon yıllarda çok popüler olan şekersiz beslenmenin yapay tatlandırıcı kullanımının artmasına neden olduğunu biliyor musunuz? Bu, elbette “Şeker tüketin” demek değil ancak şeker kullanımını azaltmak isterken gıda endüstrisi tarafından ‘sağlıklı’ olarak pazarlanan ama aslında metabolik sağlığı bozan yapay tatlandırıcılara maruz kalmamak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Yoğurt ve ekmekte dahi bulunan yapay şekerler neler ve sağlığımızla nasıl oynuyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#Yapay TatlandırıcılarUluslararası denetim şirketi açıkladı: Türkiye’de site yönetimlerinde ciddi usulsüzlükler yapılıyor. Hiç çalışmayan birinin güvenlik elemanı gibi gösterilip maaşa bağlanması, temizlik giderlerine fahiş bedeller yazılması, piyasa rayicinin katbekat üzerinde alımlar yapılması bunlardan birkaçı... Tüm bu oyunlar hanelere fahiş aidat olarak dönerken, sektöre çeki düzen getirecek yeni düzenlemede son aşamaya gelindiği belirtiliyor.
#Site AidatlarıBilim insanlarının geçtiğimiz günlerde tanımladığı 'CKM sendromu', obezite, diyabet ve şeker hastalığı gibi metabolik risk faktörleri arasındaki karmaşık ilişkileri daha iyi anlamamızı sağladı. Amerikan Kardiyoloji Derneği’nin yürüttüğü çalışmada, metabolik risklerle kardiyovasküler hastalıklar ve böbrek rahatsızlıklarının arasındaki bağlantılar CKM sendromu olarak adlandırıldı. Makalede bu sendromun tüm organları etkilediğinin de altı çizildi. Peki CKM sendromu tam olarak nedir? Nasıl oluyor da tüm organları etkiliyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı ne düzeyde?
#SağlıkÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarSıcaklarla birlikte klima satışları hareketlendi. Uzmanlar temmuzdaki fiyat artış beklentisi nedeniyle tüketicilerin ilgisinin arttığını söyledi. En uygun ve doğru seçenekleri araştıran tüketicilere ise “Önemli olan enerji verimliliği. Doğru ürünü seçerken dikkat edin” uyarısını yaptı.
#KlimaCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan kabinede ekonomi yönetiminde değişiklikler dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy görevini sürdürürken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de tekrar kabineye giren isimler oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcılığı’na da ekonomi bürokrasisinden gelen ve uzun yıllardır siyasette yer alan Cevdet Yılmaz getirildi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanİklim kriziyle mücadelenin anahtarı olarak görülen yenilenebilir enerjide yatırımcı, güçlü iletim hatları ve finansman desteği bekliyor. Yakalanan ivmenin devam etmesi için daha fazla iletim hattı yapılması gerektiğini söyleyen GÜYAD Yenilenebilir Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, “Yatırım iştahının kullanılması için enerjide iletim otobanlarına ihtiyacımız var” dedi.
#TeiaşSEGM’in araştırmasına göre ISO 500’deki şirketlerin yüzde 60’ının sürdürülebilirlik politikası var, yüzde 23.8’i de sürdürülebilirlik raporu yayınlamış. Bu şirketlerin yüzde 9.5’inde sürdürülebilirlikle ilgili ekipler çalışıyor. Çoğu kuruluş bu önemli raporu dışarıdan “sürdürülebilirlik uzmanı” denilen kişilere yazdırıyor. 2022’de bu mesleğin tanımı yayımlandı ama “Herkes yetkin mi?” sorusu kafaları karıştırıyor.
#SürdürülebilirlikGeçen hafta Ayvalık’ta, ‘Ayvalık Vizyon Çalıştayı’na davetliydim. Özellikle son dönemde kent vizyonu, turizm ve gastronomi alanında başarılı çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya, İznik ve İnegöl gibi ilçelerin ilgilerini çekecek, kendi şehrimiz için dersler çıkarabileceğimiz kararları sizlerle paylaşacağım.
#RAMAZAN BAŞANSon haftalarda kripto para birimlerinde sert kayıplar gerçekleşirken, yatırımcılar büyük kayıplar yaşadı. Herkesin aklında ise aynı soru: En kötüsü görüldü mü? Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş ve Baştürk Finansal Danışmanlık Rıdvan Baştürk kripto para piyasalarında yaşanan son gelişmeleri, beklentileri ve takip edilmesi gereken teknik seviyeleri hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Kripto ParaAlmanya’da SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümeti, 65 milyar Euro’luk üçüncü yardım paketini hafta sonu açıkladı. Ekonomi uzmanları ve sivil toplum kuruluşlarından destek gören yardım paketi bazı kararlardan dolayı eleştirilirken, muhalefet ise ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelendirdi.
#AlmanyaBir dönem Almanya’da ‘Beton Kralı’ olarak bilinen ATİAD eski Genel Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin, son 6-7 yıldır Türkiye’de organik çiftçilikle uğraşıyor. Alanya-Gazipaşa arasındaki arazisinde başta avokado olmak üzere diktiği 80’e yakın çeşit tropikal ürünle ilgili araştırmalarını kurumsallaştırarak bir ‘Tropikal Akademi’ kurmayı da hedefleyen Keskin, yılın 8-9 ayını arazide geçiyor. Keskin hem Almanya’dan, hem de Türkiye’den emekli. Ama onunki sıra dışı bir emeklilik. 73 yıl önce Anadolu’nun bir başka yöresinde, Uşak’ın bir köyünde çiftçilikle uğraşan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Keskin, yaşamının bu yeni dönemini yine çiftçi olarak, ama bu kez başarılarla dolu yaşamının deneyimleriyle zenginleşmiş bir tarım öncüsü, yol göstericisi olarak sürdürmeye kararlı.
#Almanya’Da ‘Beton Kralı’ Olarak Bilinen ATİAD Eski Genel Başkanı İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Recep Keskin