Çinli bilgisayar korsanları bir yazılım açığından faydalanarak dünya üzerindeki internete bağlanan tüm cihazları hedef almaya başladı. Uzmanlar, hemen hemen herkes için tehdit oluşturan durumun uzun yıllardır görülen en büyük internet açığı olduğunu belirtiyor.
#Yazılım AçığıSon on yılın en tehlikeli botnet'lerinden ve siber suç hizmetlerinden biri olan Emotet'in faaliyetleri, ilk kez 2014'te tespit edildiğinden beri takip ediliyor. Ocak 2021'de Europol, Emotet'in operasyonlarının kapatıldığını duyurdu ve çetenin önemli aktörlerini tutukladı. Son zamanlarda bu olağanüstü kötü amaçlı yazılım ailesinin artan etkinliği yine tespit edildi.
#KasperskyHP Wolf Security tehdit araştırma ekibinin bulgularına göre, siber suçlar gelişirken para kazanma ve bilgisayar korsanlığı araçlarında patlama yaşanıyor. Bununla birlikte son kullanıcıların hala eski yöntemlere karşı savunmasız olduğu görülüyor.
#HpFortiGuard Labs Küresel Tehdit Zemini Raporu'nun yeni bulguları paylaşıldı. 2021'in ilk yarısında elde edilen tehdit istihbaratı, bireyleri, kuruluşları ve giderek daha kritik hale gelen altyapıyı hedef alan saldırıların hacminde ve gelişiminde önemli bir artış olduğunu gösteriyor.
#FortinetCisco'nun bulut temelli ağ güvenliği platformu olan Cisco Umbrella'dan alınan verilerin analizinden derlenen raporda 2020 yılında Üretim, Sağlık, Teknoloji, Finans, Yüksek Öğrenim ve Yönetim gibi çeşitli sektörlerin karşılaştığı en büyük tehditlerin kimlik avı, truva atı saldırıları, kripto para madenciliği ve fidye yazılımlar olduğu tespit edildi.
#CiscoCisco DNS Güvenliği Raporu’na göre, 2020 yılında kripto para madenciliği temelli kötü amaçlı yazılımlar müşterilerin yaklaşık yüzde 70’ini etkiledi. Şirketlerin yaklaşık yüzde 90'ı, en az bir kullanıcısının bir kimlik avı sitesine bağlanma girişiminde bulunduğu bir durumla karşılaştı. Yüzde 70'i kötü amaçlı tarayıcı reklamlarına, yüzde 51'i ise fidye yazılımlarıyla ilişkili faaliyetlere maruz kaldı.
#CiscoWatchGuard, 2020 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin İnternet Güvenlik Raporu’nun yayımlandığını duyurdu. Araştırmadan elde edilen en önemli bulgular arasında, COVID-19'un güvenlik tehdidi ortamını nasıl etkilediğine, uzaktan çalışmaya geçişe rağmen saldırganların kurumsal ağları hedeflemeye devam ettiğine ve salgınla ilgili kötü amaçlı domainlerde ve kimlik avı kampanyalarında artışa dair kanıtlar bulunuyor.
#TeknolojiSophos 2021 Tehdit Raporu yayınlandı. Güvenlik araştırmacılarının yanı sıra tehdit avcıları, hızlı müdahale ekipleri, bulut güvenliği ve yapay zeka uzmanları tarafından hazırlanan rapor, önümüzdeki yıl siber güvenlik tehditlerinin ve eğilimlerinin hangi yöne evrileceğine ve gerçek dünyaya nasıl etki edeceğine dair kapsamlı bir bakış açısı sunuyor.
#SophosSiber güvenlik uzmanları, 2020 Üçüncü Çeyrek dönemi için hazırladığı Tehdit Raporu’nu yayınladı. Rapora göre siber suçlular, suç aktivitelerinde COVID-19 konusunu aylarca istismar ettikten sonra şimdi odaklarını büyük ölçüde uzaktan çalışanlara yöneltmiş görünüyorlar. Uzaktan Çalışma Protokolü olan RDP’yi hedef alan saldırılarda yüzde 140 artış tespit edildi.
#EsetGünümüzde kurumsal ağların derinliklerine sızmak isteyen siber saldırganlar her ne kadar gelişmiş teknikler kullansalar da, günün sonunda kullanıcıları tuzağa düşürmek için basit yöntemlerden yardım alıyor. Kurum genelinde doğru güvenlik yaklaşımlarını uygulayarak ve kullanıcılarınızı güvenlik zincirinin aktif birer halkası haline getirerek, her birini siber savunma hattınızı koruyan kahramanlara dönüştürebilirsiniz.
#TeknolojiKaspersky Tehdit İstihbaratı Portalı’na gönderilen bilgi talepleri üzerine yapılan incelemede, analiz edilen zararlı dosyaların yaklaşık dörtte üçünün (%72) üç ayrı kategoriye yayıldığı belirlendi: Truva atları, arka kapılar ve zararlı yazılım yükleyicileri. Toplanan istatistikler, araştırmacıların en sık inceledikleri zararlı yazılım türlerinin en yaygın görülen türlerle örtüşmediğini de gözler önüne serdi.
#GüvenlikSiber güvenlik yatırımlarında yetersiz kalan KOBİ’lerin savunmalarını kolayca atlatan siber suçlular, saldırılarına büyük bir iştahla devam ediyor. KOBİ’lerin, olası siber güvenlik problemleri hakkında yetersiz bilgiye sahip olduğunu ve savunmalarının eksik kaldığını belirtensiber güvenlik uzmanları, KOBİ’lerin karşılaştığı 7 siber güven problemini sıralıyor.
#KobiCisco Şubat 2019 Tehdit Raporu’na göre, kötü amaçlı yazılım dağıtımında kullanılan trojan Emotet, geçtiğimiz beş yıl içinde siber dünyada kurumları ve kullanıcıları en fazla etkileyen saldırı tipi olurken, gelecek için de en büyük tehdidi oluşturan saldırı olarak öne çıkıyor.
#EmotetSiber suçlular Microsoft Office güvenlik açıkları, dosyasız PowerShell tehditleri, Locky "Lutikus" fidye yazılımı ve bankacılık süreçlerini hedefleyen Truva atı türleri (trojan) ile 2017 yılının üçüncü çeyreğinde saniyede dört yeni zararlı yazılım çeşidi üretti.
#Mcafee2017’nin ikinci çeyreğinde, istenmeyen e-postalar gönderen siber suçlular Mayıs ayında vuran WannaCry salgını sırasında insanların korkuları üzerinden kazanç elde etmeye çalıştı. Söz konusu fidye yazılımından etkilenen ve verilerini kurtarmak isteyen birçok insan olduğunu bilen dolandırıcılar, kullanıcılara salgınla mücadele etmelerini sağlayacak çeşitli hizmetler sunan oltalama e-postaları gönderdiler. Bu Kaspersky Lab’ın “2017 İkinci Çeyreğinde Spam ve Oltalama” raporunun ana bulgularından biri.
#WannacryTrend Micro, bankacılık sektörüne yönelik EMOTET adlı yeni siber saldırıya karşı kullanıcıları uyardı. Almanya’daki tüm bankaları etkileyen EMOTET zararlı yazılımının, Türkiye’deki bankalara ve banka müşterilerine zarar vermesi an meselesi.
#İnternet Bankacılığı