GİB çöktü mü sorusu, E-Fatura üretimi yapamayan işletmeler ve E-İrsaliye çıktısı alamayan kuruluşlar tarafından merakla araştırılıyor. Gelirler İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından koordine edilen E-Fatura sistemi, işletmeler tarafından kullanımı zorunlu tutulan bir uygulama olması dolayısıyla büyük önem arz ediyor. Peki, GİB çöktü mü? E-İrsaliye ve E-Fatura sistemi neden çalışmıyor? İşte, o detaylar
#Gib Çöktü MüEkonominin tüm kurumlarıyla koordinasyon halinde hareket ederek, nihai amaç olan kalıcı fiyat istikrarı hedefine ulaşana kadar mücadelenin devam edeceğini ifade eden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Nihai amacımıza ulaşıncaya dek vatandaşlarımızı hayat pahalılığına karşı destekleyen ve koruyan benzer uygulamalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
#Nureddin NebatiTicaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eylem Planı'na göre, akaryakıtı, dağıtıcılar arası satışlar ve akaryakıt taşıma araçlarının hareketleri dahil, ürün ve belge hareketleri üzerinden anlık izleyebilecek sistem kurulacak.
#AkaryakıtTek tık ile fatura oluşturma imkanı sunan Trendyol E-Faturam'da ilk fatura paketi alımında 5 ay ücretsiz ve sınırsız fatura oluşturma avantajı sunuluyor. Trendyol'da E-Faturam sisteminin yanı sıra satıcılara, ücretsiz mağaza açma, avantajlı bankacılık hizmetleri, indirimli akaryakıt alımı gibi çeşitli fırsatlar da sunuluyor.
#TrendyolGelir İdaresi Başkanlığı, e-belge uygulamalarına ilişkin bazı haberlerin yanlış yönlendirici nitelikte olduğunu bildirdi. Başkanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında ‘Lokantalara e-Adisyon zorunluluğu getirildi’, ‘Lokanta, kafe ve pastanelere e-Adisyon zorunluluğu getirildi’, ‘Kapalı Dükkâna e-Adisyon Yükü’, ‘e-İrsaliye Kalktı’ başlıkları ile yer verilen haberlerde elektronik belgeler ve kullanımına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı genel tebliğ düzenlemesiyle ilgili gerçeği yansıtmayan yanıltıcı bilgiler yer aldığı ifade edildi.
#GazetehaberleriGelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2010 yılından bu yana uygulanan ve sürekli geliştirilen e-belge uygulamaları sayesinde yaklaşık 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi. Böylece kağıt, postalama ve arşivleme gibi işlemlerde yaklaşık 2,8 milyar lira maliyet tasarrufu sağlandı.
#E-BelgeGelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2010 yılından bu yana uygulanan ve sürekli geliştirilen e-belge uygulamaları sayesinde yaklaşık 28 milyarın üzerinde belge elektronik ortamda düzenlendi. Böylece kağıt, postalama ve arşivleme gibi işlemlerde yaklaşık 2,8 milyar lira maliyet tasarrufu sağlandı.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıTemmuz ayı itibarıyla cirosu 5 milyon lira ve üzerinde olan işletmeler için e-Fatura’ya geçiş zorunluluğu başlarken yaklaşık 450 bin şirket ve serbest meslek mensubunun e-Fatura’ya geçmesi bekleniyor. Hesapküpü Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Murathan Kılıç dijitalleşmeyen şirketleri bekleyen cezalara ilişkin uyarılarda bulundu.
#CiroVergi Usul Kanunun tebliğine göre 1 Temmuz'dan itibaren yönetmelik kapsamındaki firmaların e-fatura ve e-irsaliye’ye geçmelerinin zorunlu olacak. Yazılım şirketi yetkilileri, firmaların geçişlerini son güne bırakmamaları konusunda uyarılarda bulundu.
#Vergi Usul KanunuSon teknolojinin hayatımıza iyiden iyiye girmesiyle birlikte özellikle de kurumlar için dev bir değişim süreci başladı. Güne ayak uydurmak isteyen tüm işletmeler, dijital dönüşüm sürecinden birer birer geçmek zorunda ve bunu yapamayanların gelecekte ayakta kalabilme şansı pek yok. Teknoloji dendiğinde akla gelen isimlerden biri olan Vodafone ise dijital dönüşümü şirketin her bölgesine aktararak yeni dünyaya adapte oluyor.
#VodafoneGelir İdaresi Başkanlığı tarafından 19 Ekim’de yayımlanan tebliğ ile yıllık cirosu 5 milyon TL'nin üzerinde olan tüm şirketlerin e-Fatura, e-Arşiv, e-Defter ve e-İrsaliye uygulamasına geçiş süreci başladı. e-Fatura’yı gönüllü veya zorunlu kullananların e-Arşiv Fatura’ya geçişi için son tarih 1 Ocak 2020 olarak belirlenince 2019’un son çeyreğinde geçiş yoğunluğu zirveye ulaştı.
#E-DönüşümYeni yıldan itibaren vergi uygulamalarında kapsamlı bir e-dönüşüm gerçekleşecek. Bu kapsamda yılbaşından itibaren kağıt ortamında verilen fatura, arşiv fatura, irsaliye ve müstahsil makbuzu gibi çok sayıda evrakta e-belge kullanılması zorunlu hale gelecek.
#Yapay ZekaBugüne kadar 125 binin üzerinde firmanın e-Dönüşüm’e geçtiği günümüzde Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan tebliğler ile birlikte 1 Ocak 2020 itibariyle şirketlerin e-Dönüşüm alanında verimliliklerini arttıracakları yeni bir dönem başlıyor.
#TeknolojiEkim ayında yapılan düzenlemeyle birlikte e-fatura uygulaması kullanan tüm işletmelerin 1 Ocak 2020 itibariyle e-arşiv uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi. Yaklaşık 100 bin işletmenin e-arşiv uygulamasına geçmesi beklenirken, bu düzenlemeyle, e-fatura’ya kayıtlı olmayan şirketlere matbu fatura kesilemeyecek ve sadece elektronik fatura gönderilebilecek.
#Gelir İdaresi BaşkanlığıKayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, özel muayenelerden konaklamalara, turistik turlardan araç ve gayrimenkul satışına kadar her alanda yakın takip yapılacak. Üç ve üzeri işçi çalıştıran işverenlerin ücret ödemelerinin bankalar vasıtasıyla gerçekleştirilmesine yönelik düzenlemeyle bu kapsamda elde edilen verilerin analizi gerçekleştirilecek. Ödemelerin nakit yerine banka kartı gibi araçlarla yapılmasının teşviki amacıyla kart kullanıcısı ve üye iş yerleri nezdinde avantaj sağlayan düzenlemeler hayata geçirilecek.
#Gelir İdaresi BaşkanlığıGelir İdaresi Başkanlığınca elektronik defter ve belge uygulamasında dağınık yapıdaki 19 ayrı tebliğin tek metinde toplanması planlanıyor. Hazırlanan taslağa göre pek çok alandaki faturaların 1 Ocak 2020'den itibaren e-fatura olarak düzenlenmesi gerekecek.
#E FaturaYazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Türk ekonomisinin soft Power'ı (yumuşak güç) olarak bilinen yazılım sektörünün güncel kodlama dillerine hakim yazılım mühendisi bulmakta güçlük çektiğini belirterek, "Son dönemde önemli sayıda yazılımcı gencimiz yurt dışına gitti ve hala da gitmeye devam ediyor. Burada önemli bir kanama var, bunun bir an evvel durdurulabilmesi lazım." dedi.
#Kodlamae-Dönüşüm uygulamaları, dijitalleşme stratejisi kapsamındaki oldukça önemli konular arasında yer alıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) bu yıl açıkladığı üzere, e-Fatura mükelleflerinin yanı sıra tüm şirketlerin bu süreçlere adapte olması dijital çağda doğal bir ihtiyaç olarak ortaya çıkıyor. e-Fatura’ya gönüllü geçiş şirketlere, dijitalleşmenin getirdiği kolaylıklarla erkenden tanışma fırsatı sunuyor. e-Dönüşüm uygulamaları dijitalleşme süreçlerini hızlandırırken; ücretsiz altyapı destekleri ve geliştirilen uygulamalarla da e-Dönüşüm stratejilerinin gerçekleştirilmesini destekliyor.
#E-Dönüşüm