Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1MANİSA'nın Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Yılmaz, kentin ismini alan ‘Akhisar Köfte'nin coğrafi işaret tescil belgesini aldıklarını belirtti. Yılmaz, 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında, geçen yıl 26 Temmuz'da 'Akhisar köfte' için coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu yaptıklarını geçen salı günü ise tescil onayı aldıklarını belirtti. Akhisar Köfte için verilen coğrafi işaret tescil belgesi, Türk Patent ve Marka Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Habip Asan, Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem Ürgüp ve Yönetim Kurulu Üyesi Tayyibe Kaycıoğlu tarafından ATSO Başkanı Abdurrahman Yılmaz'a teslim edildi.
#Akhisar Köfte<B>ZEYTİNİN</B> içeriğindeki acı maddeyi çıkarabilmek için ya bir yıl bekletilmesi ya da kimyasal işlemlerden geçirilmesi gerekiyor. Ancak bazı üreticiler, zeytinin rengini tutturmak için tekstil boyası hatta paslı teneke bile kullanabiliyor. Tüketici hem maddi zarar görüyor, hem de sağlığı tehlikeye atılıyor.
Yaşadığımız toprakların sofralarımıza en büyük armağanlarından biri zeytin ağaçları. Akdeniz’de başlayan zeytin hasadı Ege’den Marmara’ya ulaştı. Çiftçilerin dediği gibi ‘var yılı’ndayız, ağaçlar yüklü, zümrüt yeşili zeytinler sıkılıp birer sağlık ve lezzet iksirine dönüşüyor. Taze zeytinyağları şişelenirken yazar ve duyu analisti Elvan Uysal Bottoni bize bölge bölge zeytinlerimizi anlattı, şef Didem Şenol da zeytinyağı satın alırken ve kullanırken dikkat etmemiz gereken detayları paylaştı.
#Elvan Uysal BottoniÇanakkale’de hanım parmağı, İzmir’de erkence, Gaziantep’te halhalı çelebi, Mardin’de zoncuk, Antakya’da saurani... Zeytin ağacı kültürel mirasımız, onu korumak görevimiz! Türkiye’nin her köşesindeki zeytin çeşitlerini öğrenelim, hikâyelerini bilelim. Sofralarımızı onlarla donatalım,adını bilmediğimiz değerler olarak kalmasınlar. Dünya Zeytin Ağacı Günümüz kutlu olsun!
#ÇanakkaleAyvalık, Çakır, Çekişte, Domat, Edincik, Erkence, İzmir sofralık, Dilmit, Trilye, Kiraz, Memecik, Uslu Çelebi, Gemlik, Karamürsel, Sarı Hesebi, Sarı Ulak, Eşek Zeytini, Tavşan Yüreği, Eğri Burun, Samanlı, Kan Çelebi, Hanım Parmağı, Kilis, Nizip Yağlık ve daha niceleri... Her biri Marmara’dan Ege’ye, Akdeniz’den Güneydoğu Anadolu’ya ülkemizde yetişen zeytin çeşitleri.
#Yemeİstanbul’da son anda organize olduğumuz, “bir aile toplantısı” olarak düşündüğüm üretici ve şefler tadımına hâlâ teşekkürler yağıyor. Asıl ben teşekkür ederim, geldiğiniz, yağlarınızı gönderdiğiniz, pür dikkat dinlediğiniz, fikirlerinizi paylaştığınız için.
#İstanbulManavgat yangını orman alanlarının yanı sıra tarım alanlarını da etkiledi. Manavgat Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, hasar tespiti devam etmekle birlikte ön belirlemelere göre yangında 41 mahallede 500 bin civarında zeytin ağacının kül olduğunu söyledi. 2 milyon civarında zeytin ağacı bulunan Manavgat, yangında zeytin ağacı varlığının 4’te birini kaybetti.
#ANTALYA