Sonbahar bereketi dört bir yanımızı sardı bile. Yaz güneşinin tatlandırdığı sebze ve meyveleri soğuk günlerde de kullanabilmek için en klasik yöntem konserve yapmak. Domates sosunu halen denemeyen kaldıysa onlar için küçük bir hatırlatmam var. Kendini aşanlaraysa acı biber hatta şeftali kavanozlamak için tarifler hazırladım.
#SebzeGıda sahtekârları akıl almaz yöntemlerle hile bulaştırdıkları zeytinyağı, peynir, yoğurt, kıyma, hurma gibi ürünlere bir yenisini ekledi. Şimdi sıra sirkede... Sentetik kimyasal ile sulandırılıp renk ve aroma maddesi eklenerek doğalmış gibi piyasaya sürülen ürünlere dikkat çeken uzmanlar tüketicileri uyarıyor. Satın alırken bunlara dikkat...
#Gıda SahtekarlığıAB müktesebatı ile kurulan 26 Kalkınma Ajansı’ndan biri olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Kayseri, Sivas ve Yozgat’ta bölgesel ekonomilerin en önemli lokomotifi. Ajans, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek için kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştiriyor.
#Orta Anadolu Kalkınma AjansıSalatalar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası... Özellikle yaz aylarında, sebze-meyve ve ot çeşitlerinin bollaşmasıyla çok farklı çeşitte salatalar hazırlayabiliyoruz. Genellikle üzüm veya elma sirkesiyle tatlandırsak da erik, incir, nar, vişne gibi meyvelerden yapılan sirkelerle ve kaliteli bir zeytinyağıyla salatalarımıza ‘şef dokunuşu’ yapmak mümkün. Üstelik yazarımız Berrin Yiğit’e göre, sirke ve zeytinyağı sadece aldığımız lezzeti ikiye katlamakla kalmıyor, bizi kronik hastalıklardan da koruyor.
#SalataKanser düşmanı olarak bilinen altın karışım nasıl yapılmalı? Altın karışımın içinde hangi malzemeler kullanılmalı? Altın karışım neden bu kadar popüler? Kansere karşı doğal antibiyotik olarak görülen altın karışım tarifi ve mucizevi faydalarını ele alalım...
#Altın KarışımTürkiye’nin en popüler tatil yeri, tabiri caizse St. Tropez’si kuşkusuz Bodrum’dur. Bana göre hem doğal güzellikleri, tertemiz lacivert denizi ve birbirinden güzel plajlarıyla, hem de mekanların çeşitliliği, lezzeti, eğlencesi, servis ve hizmet kalitesi açısından dünyaca ünlü tatil beldelerinden on gömlek üstündür. Keşke bir St Tropez, Ibiza, Mykonos kadar değeri bilinse de kaliteli yabancı turist çeken dünya jet setinin uğrak yeri olabilse…
#BodrumEv temizliğinde gözümüzde en çok büyüyen işlerden bir cam temizliğidir. Camlar temiz değilse evimizi ne kadar temizlersek temizleyelim bir türlü rahat etmeyiz çoğumuz. Genelde gözümüzü korkutan cam temizliği için pratik yolları ve püf noktaları sizin için derledik.
#Cam SilmeKolonya en doğal dezenfektandır. Hoş kokusu ile de ferahlatan kolonya mikrop ve virüslere karşı da en kolay korunmayı sağlar. Çok eski tarihten bu yana kolonya hijyen ürünü haline gelmiştir. İçeriğindeki anti viral ve anti septik etken maddeler sayesinde ellerinizi ve sürdüğünüz her yerdeki mikropları kısa sürede etkisiz hale getirebilirsiniz. Kolonya fiyatlarının her geçen gün artış yaşadığı düşünüldüğünde evde kolonya yapımı ile ilgili gereken bilgilere sahip olmak faydalı olur.
#KolonyaSirkenin sadece lezzetli değil aynı zamanda da çok şifalı bir ürün olduğunu artık bilmeyen yok. Özellikle evde çeşit çeşit meyvelerle yapılan katkısız sirkeler, son dönemde sağlıklı beslenmek isteyenlerin gözdesi. Bunlardan biri de ceviz sirkesi. Evde ceviz sirkesi yapmak isteyenler için tarifini aşağıda anlattık. Mutlaka denemelisiniz…
#Ceviz Sirkesi Nasıl YapılırBalıkesir Üniversitesi (BAÜN) Altınoluk Meslek Yüksekokulu Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı öğrencileri, doğal ve hiçbir koruyucu katkı maddesi içermeyen kaliteli ve lezzetli sirke oluşturmak için bilimsel araştırma yaptı. Doç. Dr. Selami Selvi, araştırma kapsamında; öğrencilerle 20'den fazla tıbbi bitki ile doğal ve kaliteli sirke üzerinde çalıştıklarını söyledi.
#SirkeOrtadoğu ülkelerinde popüler olan hurma sirkesi son dönemlerde ülkemizde de tanınmaya ve adından söz ettirmeye başlamıştır. Peki, yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hurma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirmesi, duygusal ve zihinsel yorgunlara iyi gelmesi, ağız içindeki ve vücutta oluşan açık yaraları iyileştirmesi, yağ yakımını hızlandırması, zayıflatması yönünde çıkan haberler ne kadar doğrudur? Uzman diyetisyen Turgay Köse tüm sorularımızın yanıtını veriyor.
Ortadoğu ülkelerinde popüler olan hurma sirkesi son dönemlerde ülkemizde de tanınmaya ve adından söz ettirmeye başladı. Peki, yazılı ve görsel medyada yer aldığı üzere hurma sirkesinin bağışıklık sistemini güçlendirdiği, duygusal ve zihinsel yorgunluklara iyi geldiği, ağız içindeki ve vücutta oluşan açık yaraları iyileştirdiği, yağ yakımını hızlandırdığı, zayıflattığı hatta doğumu kolaylaştırdığı yönünde çıkan haberler ne kadar doğru?
#Hurma SirkesiSirke, değerini son dönemde daha bir anladığımız, sağlık deposu bir gıda. Ancak sirkeden azami faydalanabilmek için sirkenin doğal ve katkısız olması gerekiyor. Bunun için yapabileceğiniz en doğru şey kendi sirkenizi yapmak. Bu içeriğimizde size evde sirke nasıl yapılır onu anlatacağız. İşte evde üzüm, elma, alıç, nar ve diğer meyvelerle sirke yapmak isteyenlere tavsiyeler ve tarifler…
#Evde Sirke Nasıl YapılırSirke şifasıyla ve lezzetiyle mutfaklarımızın olmazsa olmazlarından. Özellikle son dönemde fermente gıda tüketimine verilen önemin artmasıyla sirke de daha bir öne çıktı. Üzümden elmaya, alıçtan böğürtlene çeşit çeşit meyveyle yapılabilen sirkeyi biz son olarak vişneyle yapmayı denedik. Gayet de güzel oldu. Sağlığa faydaları da pek çok olan vişne sirkesinin yapılışı ve püf noktaları hemen aşağıda.
#Vişne SirkesiAtina Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre zeytinyağı tüketen kişilerde testosteron seviyesinin yüzde 40 daha fazla olduğunu tespit edilmiş. Araştırmanın detaylı sonuçları Avrupa Kalp Birliği’nin önümüzdeki günlerde Münih’te yapılacak toplantısında açıklanacak.
#Osman MüftüoğluBursalı genç girişimci Aslı Pekdemir, annesinin evde hobi olarak ürettiği sirkeleri markalaştırma hareketiyle çıktığı yolda Hamdi Ulukaya Girişimi (HUG) - Girişimci Adayı Destek Programı’na katıldı. 7 bin 489 kişi arasından ilk 24’e kalan Aslı, hayallerini gerçekleştirmek için ABD’ye davet edildi.
#BursaKeskin sirke küpüne zarar. Sanırım çocukken en çok duyduğum cümlelerden biriydi bu. Yıllarca öfkemi törpülemeye çalıştım. Ama zamanla bakış açım değişti, keskin olmaktan eskisi kadar korkmuyorum. Üstelik keskin sirkenin de çevresine büyük faydalar sağladığını gördüm. Sirke hem birçok sosun bazında var, hem et çürütmede ve süt kesmede müthiş işe yarıyor hem de turşudan ketçaba pek çok yerde kullanılıyor. Tarifi çok kolay. Üzüm, elma, vişne, şeftali fark etmez... Güzelce yıkayın. Bir kavanoza yerleştirin, hafif bastırın, üzerini geçecek kadar su koyun. Varsa bir çay bardağı organik sirke ekleyin. Hiçbir şey eklemeseniz de en geç iki ayda hazır olacaktır. Kavanozun üzerine bir tülbent gerip bağlayın. Bu ‘sirke sinekleri’nin tepeden mayalamasını sağlayacak ama sirkenizin bozulmasını engelleyecektir. Karanlık, oda sıcaklığında bir yerde bekletin. İşte sirkeniz hazır...
#SirkeProf. Dr. Canan Karatay, isim vermeden televizyonlarda sağlıkla ilgili önerilerde bulunanları eleştirdi. Karatay, "Televizyonlara çıkıp 'Bilmem ne sapı içerseniz iyi gelir' diyenlere inanmayın. Bol bol yağ yiyin. Kanser manser kalmaz. Tereyağı, zeytinyağı yiyin" dedi.
#Canan Karatay