Doğa haberleri sayfasında Doğa hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 48827 Doğa haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bilim her yeni gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Genetik mühendisliğiyle 12 bin 500 yıl önce nesli tükenen ulukurtlar yeniden hayata döndürüldü. Köpekbalıklarının ses çıkarabildiği anlaşıldı. Endonezya’da yeni kuş türleri keşfedildi. Hatay’ın ceylanlarını koruma çalışmalarıysa devam ediyor.
#DoğaKışın bitimi ve baharın habercisi olan leylekler bu yıl büyük bir hüsran yaşıyor. Soğuk iklimi terk ederek binlerce kilometrelik yolculuk yaparak sıcak iklimlere göç eden leylek sürüleri, bu yıl erken tarihte göç etmenin pişmanlığını yaşıyor. Soğuk havanın ülke genelinde kendisini hissettirmeye devam etmesi üzerine zor anlar yaşayan leylekler, üstüne bir de kar yağışına maruz kalınca büyük bir çabanın içerisine girdi. Yumurtlama süreci bu döneme denk gelen birçok leylek, yumurtalarını koruyabilmek için yavrularının üzerine dişi-erkek siper oldu. İşte, o anlara yönelik objektiflere yansıyan görüntüler
#LeyleklerBaharla birlikte alerjileri tetikleyen polenler havada uçuşmaya başladı. Türkiye’de yeraltı dünyasının endemik hazineleri ortaya çıktı. Avrupa’daysa gündem karışık. İrlanda’dan AB’ye yeşil geleceğe sadık kalma çağrısı yapılıyor: “Geri adım atılmamalı.”
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığıİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Mart ayı ile çöl tozları yavaş yavaş gelmeye başladı. Çöl tozları, dünyada yaşamın olmazsa olmazıdır. Bu tozlar geldikten sonra gübre olduğu için sıcaklıkla beraber doğa bir anda canlanır ve bahar gelir" dedi. Prof. Dr. Yaşar, "Doğadaki zaman zaman olan volkan ya da çöl tozları gibi olaylardan korkarız. Ancak bunlar yoksa yaşam yoktur. Bu nedenle korkulacak bir durum yok sadece alerjisi olanlar için önlem almak gerekir" diye konuştu.
#Çöl Tozuİlki 20 Şubat'ta havaya, ikincisi ise 27 Şubat'ta suya düşen baharın müjdecisi cemrenin sonuncusu bugün toprağa düştü. Şubat ayında başlayan ve Mart ayının ilk haftası tamamlanan hava olayının üç evresi de tamamlanmış oldu. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik üçüncü Cemre'nin toprağa düşmesi ile birlikte önümüzdeki süreçte hava sıcaklığının hissedilir derecede artış göstereceğini söyledi.
#Cemreİlki 20 Şubat'ta havaya, ikincisi ise 27 Şubat'ta suya düşen baharın müjdecisi cemrenin sonuncusu bugün toprağa düştü. Şubat ayında başlayan ve Mart ayının ilk haftası tamamlanan hava olayının üç evresi de tamamlanmış oldu. Doç. Dr. Ceyhun Özçelik üçüncü Cemre'nin toprağa düşmesi ile birlikte önümüzdeki süreçte hava sıcaklığının hissedilir derecede artış göstereceğini söyledi.
#CemreBursa'da yaşayan balıkçı Adem Yılmaz (69), dostluklarının filme ve şarkılara konu olduğu Yaren leyleğin gelmesi için gün sayıyor. Yılmaz, "Bu sene 14'üncü yıl. Gelmesine birkaç gün kaldı. Heyecanla bekliyorum. Biraz da tedirginim, acaba gelecek mi diye. Bu kuşku bende her yıl oluyor." dedi.
#YarenSamsun'da görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İlhan Karabıçak, doğada gezdiği sırada rast geldiği kızılgeyik sürüsünü dron ile görüntüledi. Geyiklerin karlı ormandaki görüntüsü ise doğanın güzelliğini gözler önüne serdi.
#DoğaTekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Uçmakdere Mahallesi, doğal güzellikleri, kamp alanları ve yamaç paraşütü pistleriyle doğaseverlerin ve ekstrem spor tutkunlarının gözde rotaları arasında yer alıyor.
#ÖlüdenizYeşilçam’ın efsanevi ismi Ediz Hun, katıldığı konferansta sağlıklı yaşam tavsiyeleri verdi. Usta oyuncu, kilo almamaya çalıştığını belirterek “Plajda erkeklere bakıyorum, herkes belli bir yaştan sonra göbeğini çekiyor. Ben de önceden çekiyordum ama kilo kalbi yoruyor” dedi.
#Ediz HunBelize’nin ünlü Mavi Çukuru, yalnızca görsel ihtişamı ile değil, aynı zamanda bilimsel keşifleriyle de adından söz ettiriyor. Bu devasa ‘çukurda’ yapılan yeni araştırmalarda, dünya genelini etkileyebilecek çarpıcı bulgulara ulaşıldı.
#İklim DeğişikliğiBilim her yeni gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Genetik mühendisliğiyle 12 bin 500 yıl önce nesli tükenen ulukurtlar yeniden hayata döndürüldü. Köpekbalıklarının ses çıkarabildiği anlaşıldı. Endonezya’da yeni kuş türleri keşfedildi. Hatay’ın ceylanlarını koruma çalışmalarıysa devam ediyor.
#DoğaT.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali; ilk durağı olan Adana’da her yaşa uygun etkinliklerle sanatseverler vatandaşlarla buluşmaya devam ediyor. Dolu dizgin devam eden Adana Kültür Yolu Festivali’nde düzenlenen çeşitli etkinlikler büyük ilgi görüyor.
#AdanaGaziantep mutfağının özellikle sabahları içilen yöresel lezzeti beyran çorbası sadece Güneydoğu’nun değil, büyük şehirlerin de aranan tatları arasında. Kimi bol sarımsaklı sever, kimi bol acılı... Şeflerin ve gurmelerin yorumlarıyla Türkiye’nin en iyi beyran duraklarını derledik.
#Pınar TAHİRLERElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin YiğitKışın bitimi ve baharın habercisi olan leylekler bu yıl büyük bir hüsran yaşıyor. Soğuk iklimi terk ederek binlerce kilometrelik yolculuk yaparak sıcak iklimlere göç eden leylek sürüleri, bu yıl erken tarihte göç etmenin pişmanlığını yaşıyor. Soğuk havanın ülke genelinde kendisini hissettirmeye devam etmesi üzerine zor anlar yaşayan leylekler, üstüne bir de kar yağışına maruz kalınca büyük bir çabanın içerisine girdi. Yumurtlama süreci bu döneme denk gelen birçok leylek, yumurtalarını koruyabilmek için yavrularının üzerine dişi-erkek siper oldu. İşte, o anlara yönelik objektiflere yansıyan görüntüler
#LeyleklerHavalar yavaş yavaş ısınıyor, böcekler hareketlenmeye başladı. “Basit bir böcek ısırığı ne olacak ki” diyoruz ama her yıl böcek ısırığı sonucu yüz binlerce kişi hayatını kaybediyor. Oysa yapılacak basit ilkyardım müdahalesi ile onlarca hayatın kurtulması mümkün. Peki siz yaşadığınız bölgedeki riskler hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? İşte bölge bölge risk haritası...
#SağlıkKocaeli'de Büyükşehir Belediyesi ile Çınar Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği iş birliğinde düzenlenen 'Doğa-Renk-Fırça' isimli sergi, ziyarete açıldı. Bilimsel bitki illüstrasyon kursu eğitmeni Mafirat Eraslan ve öğrencilerinin farklı tekniklerle hazırladığı 128 eserin yer aldığı sergi, 31 kursiyerin doğa ve sanatla iç içe yürüttüğü çalışmaların ürünü olarak sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Sergi, 13 Nisan saat 18.00’e kadar görülebilecek.
#KocaeliBaharın gelişiyle birlikte doğa canlanırken, mevsim geçişlerindeki bu süreçte yaşanan hormonal değişiklikler ve çevresel faktörler, birçoğumuzda yorgunluk halsizlik, uyku düzensizlikleri ve motivasyon düşüklüğüne sebep oluyor. Peki, bu yorgunluğu azaltmak ve baharın tadını çıkarmak için neler yapabiliriz? İşte bu sorunun cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Anadolu akrebinin korunmasına yönelik açıklaması, Şanlıurfalı akrep üreticilerini sevindirdi. Üretici Ali Yılmaz, arıcılık gibi akrep üreticiliğinin de desteklenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Şanlıurfa çevresinde yaygın olarak görülen "kara akrep" türü, içerdiği toksinler sayesinde panzehir üretiminde büyük önem taşıyor ve gramı 10 bin dolardan alıcı buluyor. Elde edilen akrep zehirleri başta Almanya, İngiltere ve Danimarka olmak üzere Hindistan, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere ihraç ediliyor.
#Akrep ÜretimiTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın Anadolu akrebinin korunmasına yönelik açıklaması, Şanlıurfalı akrep üreticilerini sevindirdi. Üretici Ali Yılmaz, arıcılık gibi akrep üreticiliğinin de desteklenmesi gerektiğini söyledi. Özellikle Şanlıurfa çevresinde yaygın olarak görülen "kara akrep" türü, içerdiği toksinler sayesinde panzehir üretiminde büyük önem taşıyor ve gramı 10 bin dolardan alıcı buluyor. Elde edilen akrep zehirleri başta Almanya, İngiltere ve Danimarka olmak üzere Hindistan, Çin, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelere ihraç ediliyor.
#ŞanlıurfaTürkiye’nin ilk ve tek şehir karnavalı olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” işbirliği ile düzenlenen “Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” Adana’yı saran portakal çiçeklerinin mis kokusuyla başladı.
#Adana Portakal Çiçeği KarnavalıBaharla birlikte alerjileri tetikleyen polenler havada uçuşmaya başladı. Türkiye’de yeraltı dünyasının endemik hazineleri ortaya çıktı. Avrupa’daysa gündem karışık. İrlanda’dan AB’ye yeşil geleceğe sadık kalma çağrısı yapılıyor: “Geri adım atılmamalı.”
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıUlusal İstihdam Stratejisi’ne göre, işlerin geleceğini doğrudan şekillendiren iki önemli mega trend var; yeşil dönüşüm ve dijital dönüşüm. Strateji kapsamında istihdam artışı sağlanacak 8 sektör belirlendi ve bu sektörlerde de ikiz dönüşüm için uygulanacak stratejiler tek tek ortaya kondu. Hedef, 2028 yılında işsizlik oranını yüzde 7.5’e düşürmek, istihdam oranı yüzde 52.5’e çıkarmak.
#Ulusal İstihdam StratejisiTıp alanında gururumuz olan isimlerden, 1975’te Türkiye’nin ilk başarılı organ naklini yapan, kurduğu Başkent Üniversitesi ile bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştiren, geliştirdiği öncü yöntemlerle dünya çapında ödüller alan Prof. Dr. Mehmet Haberal ile buluştuk; eski albümleri karıştırdık… Rize’nin Haçapit Köyü’nde doğup çetin doğa koşullarını, kısıtlı imkânları aşarak bugünlere gelen Prof. Haberal diyor ki: “Mehmet Haberal karda çıplak ayak yürüyen adamdır. Bütün mesele yapabilmek. Hiç ‘Acaba yapsam mı, ya bana dokunursa!’ demedim. Bu ülkede yapılamayacak çok az şey var.”
#Prof. Dr. Mehmet HaberalTürkiye’nin ilk ve tek şehir karnavalı olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Türkiye Kültür Yolu Festivalleri” işbirliği ile düzenlenen “Nisan’da Adana’da-Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” Adana’yı saran portakal çiçeklerinin mis kokusuyla başladı.
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı