Video oyunları, yaz tatilini evde geçirmek zorunda kalan çocukların en büyük eğlencesi. Birçok çocuk çevrimiçi oyunları tanımadığı kişilerle oynuyor, kimi zaman sohbet odalarında, yaşıtı olmayan kişilerin söylemlerine maruz kalıyor. Uzmanlar “Çocuklarınızın izlediği videoları, oynadığı oyunları bilin ve onunla bu konuda bol bol sohbet edin” diyor.
#Ömür KurtAnne babalar çocuklarının bilgisayar başından kalkmadığından yakınıyor, çocuklar ise dijital oyun oynamaktan çok keyif aldıklarını söylüyor. Peki, bu durumda ne yapacağız? İşte çocuğunuzun dijital oyun bağımlısı olup olmadığını anlamanız için kendinize sormanız gereken sorular...
#Bora BüyükyazıcıAra tatil başladı. Bu demek oluyor ki; çocuklar bilgisayar başında daha fazla zaman geçirmek isteyecek, elleri telefona ve tablete daha çok gidecek. Anne ve babaların bu konudaki kaygılarını gidermek için dijital bağımlılıkla ilgili ebeveynlere ve eğitimcilere yol gösteren Doç. Dr. Yavuz Samur’la konuştuk: “13 yaşına dek süre ve içerik sınırlandırması uygulanmalı.”
#Teknoloji Bağımlısı ÇocuklarGüney Kore yapımı Squid Game (Kalamar Oyunu) adlı dizi tüm dünyada izlenme rekorları kırarken, +18 logosuyla sunulan dizinin çocuk ve gençler tarafından da yoğun olarak izlendiği görülüyor. Şu an okullar bu diziyle çalkalanıyor, çocuklar izlediklerini nasıl deneyimleyeceklerini konuşuyor. Dizide yetişkinler ‘çocuk oyunu’ oynuyor ama oyunu kaybeden ‘elendin’ denilerek korkunç bir şekilde öldürülüyor. Hedef ise paraya ulaşmak! Oysa hiçbir çocuk oyununun hedefi paraya ulaşmak değildir, sadece eğlenmektir. Konuyu uzmanlarla konuştuk.
#Squid GamePandemi nedeniyle neredeyse tüm kademelerde eğitimler, yaklaşık bir yıldır uzaktan devam ediyor. Bu süreçte öğretmenler farklı deneyimler, yeni mesleki beceriler kazanarak çevrimiçi derslerini şekillendirdi. Bu doğrultuda öğretmenlerin kazandığı deneyimleri paylaşabilecekleri bir konferans düzenleniyor. Etkinlik, 13 Mart’ta çevrimiçi ortamda gerçekleşecek.
#KonferansPandemi süresince çocuklarla ilgili en temel kaygılardan biri ‘ekran süresi’ oldu. Ebeveynlere göre çocuk, ekranı ders çalışmak için kullandığında sorun yok ama oyun oynadığında hemen tartışma başlıyor. Uzmanlarsa “Yararlı diye çocuğunuzun sabaha kadar ekran karşısında ders çalışmasını da isteyemezsiniz” diyor.
#YazarGünümüzün en büyük sorunlarının başında dijital dünyaya doğan çocukların internet aleminde karşılaştıkları içerikler geliyor. Şiddet, cinsellik, küfür, zorbalık, taciz ve daha pek çok kötü içerikle dolu sosyal medya platformlarında çocukların kendilerini nasıl koruyacakları merak konusu. Doç. Dr. Yavuz Samur’un yazdığı ‘1 Yeni Bildiriminiz Var’ kitabı anne babalara bu konuda rehberlik ediyor.
#HürriyetSiber zorbalık son yılların en büyük sorunlarından biri. İnsanlar internet ortamında siber zorbalığa maruz kalıyor veya zorbalığı yapan taraf olabiliyor. Hangi davranışlar zorbalık olarak değerlendiriliyor? Ailelere düşen görevler neler? Ömür Kurt, TikTok uygulaması ve sosyal medya özelinde Doç. Dr. Yavuz Samur’a sordu. (Sponsorlu İçerik)
#HtvcocuklarlabiromurTikTok yeni neslin en sevdiği uygulamaların başında geliyor. 150 ülkede 75 dilde kullanılıyor ve milyonlarca insan tarafından takip ediliyor. TikTok nasıl kullanılmalı? Ailelere nelere dikkat etmeli? Ömür Kurt Doç Dr Yavuz Samur’a sordu. (Sponsorlu İçerik)
#HtvprogramlarÖlçüsüz kullanılan teknoloji, çocuklar için ciddi zararlar doğurabiliyor. Uzmanlar, bütün bağımlılıkların ortak noktasının kişinin kendisinden çok çevresindekilerin etkilenmesiyle ilgili olduğunu söylüyor. Pediatri dernekleri 0-2 yaş arasındaki çocukların mümkün olduğunca teknolojiden uzak olmasını öneriyor. 3-6 yaş için günde maksimum 45 dakika, ilkokul için 1, ortaokul için 1 buçuk ve lise için ise 2 saat ekran süresi tavsiye ediyor. Uzmanların önerisi net: “Sanal ortamda da çocuğunuzun elini bırakmayın.”
#ÇOCUKYTÜ ve Bahçeşehir Üniversiteleri işbirliğiyle düzenlenen, ‘Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde Graham Bell sürprizinin yanı sıra, öğrencilerin ücretsiz katılabilecekleri Öğrenci Akademisi, Engelsiz Bilişim, Eğitimde Fark Yaratan Kadınlar ve Sosyal Medya gibi sıra dışı etkinlikler de yer alacak.
#Bahçeşehir ÜniversitesiTEGV’in düzenlediği 4. Uluslararası Nirun Şahingiray Eğitim Forumu, 22 Mayıs’ta açılış konuşmaları ve paneller, 24-28 Mayıs tarihleri arasında ise paralel oturumlarla yapılacak. Türkiye’nin önde gelen iş insanlarından ve miras bağışçısı Nirun Şahingiray anısına düzenlenecek çevrimiçi etkinliğin bu yılki ana teması, “21. Yüzyılda Değişen Öğrenme Kültürü- Değişim hiç bu kadar gerçek olmamıştı” olarak belirlendi
#Nirun ŞahingirayTürkiye’de yaşanan son tartışmaların ardından, farklı üniversitelerden 611 profesör, doçent ve yardımcı doçent bir bildiri yayınladı. Aralarında Prof. Dr. Daron Acemoğlu ve Prof. Dr. Dani Rodrik dahil dünyaca ünlü akademisyenlerin de bulunduğu grup, fikir ve ifade özgürlüğü vurgusu yaptı.
#Akademisyenler