Depresyon haberleri sayfasında Depresyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10916 Depresyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Majör depresif bozukluk, Majör depresyon, veya Klinik depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur.
Yeni yapılan bir araştırma, her gün bir fincan çaya yarım yağlı süt eklemenin depresyon ve anksiyete riskini önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor. Peki bu nasıl oluyor?
#SağlıkSoğuk hava, kısa günler ve azalan güneş ışığı... Kış aylarında ruh hali dalgalanmaları ve enerjide düşüş yaşayanların sayısı artıyor. Halk arasında “kış depresyonu” olarak bilinen bu durum, yeme alışkanlıklarımızda yapacağımız doğru seçimlerle hafifletilebilir.
#DepresyonUzun ve dinlendirici bir yaz tatil döneminden sonra HÜRDANIŞ Köşesi’ne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Tatiller, dinlendirici olduğu kadar, tatil sonrası normal hayata geri dönüş de, kimilerinde o denli sıkıntılı bir ruh haline yol açabiliyor. Çünkü, yaz sıcağıyla birlikte tüm beden ve ruhumuzu saran rehavet halini terk edip, zamana karşı yarışın hâkim olduğu stresli iş ve günlük yaşantının içinde buluveririz kendimizi. Tatilden sonra kendini kötü hissedenler için, gazetecilik mesleğimin yanı sıra, büyük bir Alman psikiyatri kliniğinde görev yaptığım bakım uzmanı sıfatıyla edindiğim tecrübelere dayanarak kaleme aldığım bugünkü yazımda, tatil sonrası kötü ruh halinin nasıl giderilebileceğine ilişkin sizlerle bazı ipuçları paylaşmak istiyorum. Bu vesileyle tüm okurlarımıza tatil sonrası bol keyifli anlar, güzel, güneşli ve dinlendirici bir hafta sonu diliyorum.
#TatilGünümüzde depresyon, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın ve ciddi bir ruh sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok kişi depresyonu yalnızca üzüntü, melankoli ve ilgi kaybı ile ilişkilendirse de, bu karmaşık durumun daha az bilinen belirtileri de bulunuyor. Özellikle, depresyonun "maskeli" formlarından biri olan aşırı mutluluk ve coşku hali, birçok insan tarafından fark edilmeyebilir. Uzman Klinik Psikolog Yunus Emre Yıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Maskeli DepresyonHayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlarla ilgili son dönemde artan araştırmalar, bu cihazların depresyon, anksiyete ve stres seviyelerinde artışa neden olduğunu gösteriyor. Peki bu nasıl oluyor? Uzman Dr. Seda Ülgen hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAlmanya’da psikolojik ve ruhsal hastalıklar nedeniyle çalışamaz raporu alanların sayısı arttı. DAK Sağlık Sigortası, 2024 yılının ilk yarısında depresyon ve anksiyete gibi ruhsal hastalıklar nedeniyle iş görememe oranının büyük ölçüde arttığını açıkladı. Sigorta, bu artışı “endişe verici” olarak nitelendirirken, genel olarak ise hastalık izni rekor seviyeye ulaştı.
#ALMANYAGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Peki depresyonun gerçekten bulaşıcı mı?
#DepresyonDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Hemen hepimizin çevresinde depresyonda olan ya da depresyon teşhisi konmasa da kendini depresif hisseden çok sayıda insan var. Üstelik çok yakınımızdaki insanların depresyonu bizi de etkiliyor. Hele kişi durumu kabul etmiyor, tedavi olmak istemiyorsa işler daha da zorlaşıyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Bu sorudan yola çıktık; depresyonun gerçekten bulaşıcı olup olmadığını, etkilenmemenin yollarını ve daha fazlasını konunun uzmanı ile konuştuk.
#Bir Sorudan Fazlası2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü yaklaşırken üniversitede sosyal hizmetler bölümünde okuyan Deniz Köse ve annesi Buket Köse’yle buluştuk. Onlarınki bir ‘otizm masalı’... Buket Köse “Bir okulda ya da eğitim sisteminin içinde kabul edilmek o kadar zor ki, bu süreç Deniz’in otizmini kabullenmekten daha zordu. ‘Bu çocuğun yeri burası değil’ diyenler oluyor ve bu çok acıtıcı” dese de anne-oğul pozitif enerjileriyle zorlukların üstesinden geliyorlar.
#OtizmTıpkı bizim gibi hayvan dostlarımız da mevsim geçişlerinde bir uyum süreci yaşıyor. Bahar aylarında tüyleri daha çok dökülmeye başlıyor, hormonları değişiyor ve bu yüzden daha enerjik oluyorlar. Polenler onları da rahatsız edebiliyor. Pire ve kene gibi parazitler de cabası…
#KediLi Dongju, uluslararası ilk seyahatini gerçekleştirdiğinde 56 yaşındaydı. Kendini bir anda yaş olarak kendisinden büyük gezginlerle seyahat ederken buldu. Ancak geç başlamasına rağmen, şimdiye kadar üç kıtada 12 ülkeyi tek başına bisikletle dolaştı. Hedefi ise en az 100 ülkeyi pedal çevirerek gezmek.
#Li DongjuUyku apnesinin iş ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen, hatta trafik güvenliğini bile tehdit eden ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Op. Dr. Cem Karas, hangi durumlarda tehlike oluşturabileceği hakkında bilgiler vererek tedavi yöntemlerini anlattı.
#1Birçoğumuz için bağırsaklar adeta bir kara kutu. Bir ucundan besinler giriyor, bir ucundan atık maddeler çıkıyor. Ancak arada olup bitenleri çok nadir tartışıyor ve anlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle de yanlış bilgiler ve şehir efsaneleri dilden dile yayılıyor. Gastroenteroloji ve mikrobiyom uzmanları "Artık yeter" dedikleri şehir efsanelerini anlattı.
#SağlıkHollywood’un sevilen yıldızı Jennifer Lawrence’ın ikinci bebeğine hamile olduğu geçen yılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştı. Bahar aylarının başında doğum yapacağı söylenen yıldız isim dün ilk kez eşiyle birlikte ortaya çıktı.
#Jennifer LawrenceGünümüzde estetik uygulamalar içinde en çok konuşulan ve belki de en fazla yanlış anlaşılan işlemlerden biri ‘botoks’dur. Sosyal medyada, kahve sohbetlerinde ya da kulaktan kulağa yayılan pek çok yanlış bilgi, insanların botoksa mesafeli yaklaşmasına neden olabiliyor. Peki, gerçekler ne? İşte botoks hakkında en yaygın efsaneler ve bilimsel doğrular...
#BotoksKabızlık birçoğumuzun yaşadığı, çoğunlukla da pek önemsemediği bir durum ama uzmanlara göre vücudumuzun erken uyarı sisteminin verdiği bir alarm. Altında yatan tiroit, nörolojik rahatsızlıklar, rektum kanseri gibi sebepler olabilir. Kabızlığı önlemenin yollarından biri de egzersiz yapmak.
#KabızlıkTürkiye'de çocukların belli bir yaştan sonra ayrı eve çıkması, kendi hayatını kurması hala çok sık gördüğümüz bir durum değil. Bazı aileler çocuklarını ayrı eve çıkma konusunda desteklerken, bazıları ise bu duruma karşı çıkıyor, bunu bir vefasızlık ya da reddedilme olarak algılayabiliyor. Peki aile evinde yaşamak konforlu mu yoksa sağlıklı olan bireyin belli bir yaştan sonra ayrı eve çıkması mı? Ayrı eve çıkma yaşı kaç olmalı? Ailesiyle beraber olanlar ve ayrı evde yaşayanlar kendi hikayelerini anlattı…
#Bir Sorudan FazlasıCumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Maalesef, oyalansınlar diye çocukların eline tutuşturduğumuz telefonlar, tabletler, erken yaşlardan itibaren bağımlılıkların zeminini hazırlıyor. Gelin, çocuklarımızı bu 'dijital dadıların' elinden artık kurtaralım. Onları, sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini destekleyen aktivitelerle meşgul edelim. Mesela, bir spor ya da sanat türüyle tanıştıralım” dedi.
#Emine ErdoğanGünümüzde akıllı saatler sayesinde, günlük adım sayımızı sürekli takip edebiliyoruz. 10.000 adıma ulaştığımızı bildiren ‘Tebrikler, günlük hedefinize ulaştınız’ mesajını aldığımızda endorfin patlaması yaşıyor, yerimize çakılı kaldığımız hareketsiz günlerde 2.000'den daha az adım attığımızı fark ettiğimizde rahatsız oluyor hatta utanç bile duyuyoruz. Özetle bu adım sayıları son yıllarda hayatımızın bir parçası haline geldi
#Sağlıkİsrail'in Gazze Şeridi'nde 15 ayı aşkın süredir devam eden soykırımında, yaklaşık 18 bin Filistinli çocuk hayatını kaybetti. Saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana 38 bin 495 Gazzeli çocuk ise yetim kaldı. BM Çocuklara Yardım Fonu'na göre 1 milyon Filistinli çocuk depresyon, anksiyete ve intihar düşünceleri nedeniyle psiko-sosyal desteğe ihtiyaç duyuyor.
#Gazzeİngiltere Essex’te yaşayan Gill Nibbs, 55 yaşında gayet sağlıklı bir kadındı. Son zamanlarda sık tuvalete çıkmaya, kilo kaybetmeye ve sırt ağrılarından şikâyet etmeye başladı. Bu semptomlar doktorlar tarafından diyabete bağlandı ama Gill, bir süre sonra pankreas kanserinden hayatını kaybetti. Annesini kaybeden kızı Lucy, ölümcül pankreas kanserinin hayati uyarı işaretleri hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istiyor.
#KanserAnkara’nın Keçiören ilçesinde cinnet getirmesiyle iki çocuğunu öldüren ve bir çocuğunu ağır yaralayan anne Serpil Dereci’nin eniştesi Mehmet Altuğ ilk kez “Neler Oluyor Hayatta” programında tüm gerçekleri anlattı.
#AnkaraSağlık Bakanlığı, sarı serumun hekim kararı ile eğitimli sağlık personeli tarafından, uygun sağlık kurumu koşullarında ve gerekli görülen hallerde verilebileceğini bildirdi. Sarı serumun depresyon, uyku bozuklukları ve sindirim sistemi bozukluklarına yol açabildiği, hızlı verildiğinde tansiyon düşmesine, bilinç bozulmasına hatta bayılmaya yol açabildiği belirtildi.
#Sağlık Bakanlığı