Depresyon haberleri sayfasında Depresyon hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 10839 Depresyon haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Majör depresif bozukluk, Majör depresyon, veya Klinik depresyon, kişinin sosyal işlevlerini ve günlük yaşama dair etkinliklerini rahatsız edecek, bozacak dereceye ulaşmış üzüntü, melankoli veya keder durumudur.
Uzun ve dinlendirici bir yaz tatil döneminden sonra HÜRDANIŞ Köşesi’ne kaldığımız yerden devam ediyoruz. Tatiller, dinlendirici olduğu kadar, tatil sonrası normal hayata geri dönüş de, kimilerinde o denli sıkıntılı bir ruh haline yol açabiliyor. Çünkü, yaz sıcağıyla birlikte tüm beden ve ruhumuzu saran rehavet halini terk edip, zamana karşı yarışın hâkim olduğu stresli iş ve günlük yaşantının içinde buluveririz kendimizi. Tatilden sonra kendini kötü hissedenler için, gazetecilik mesleğimin yanı sıra, büyük bir Alman psikiyatri kliniğinde görev yaptığım bakım uzmanı sıfatıyla edindiğim tecrübelere dayanarak kaleme aldığım bugünkü yazımda, tatil sonrası kötü ruh halinin nasıl giderilebileceğine ilişkin sizlerle bazı ipuçları paylaşmak istiyorum. Bu vesileyle tüm okurlarımıza tatil sonrası bol keyifli anlar, güzel, güneşli ve dinlendirici bir hafta sonu diliyorum.
#TatilGünümüzde depresyon, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen yaygın ve ciddi bir ruh sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok kişi depresyonu yalnızca üzüntü, melankoli ve ilgi kaybı ile ilişkilendirse de, bu karmaşık durumun daha az bilinen belirtileri de bulunuyor. Özellikle, depresyonun "maskeli" formlarından biri olan aşırı mutluluk ve coşku hali, birçok insan tarafından fark edilmeyebilir. Uzman Klinik Psikolog Yunus Emre Yıldız konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Maskeli DepresyonHayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlarla ilgili son dönemde artan araştırmalar, bu cihazların depresyon, anksiyete ve stres seviyelerinde artışa neden olduğunu gösteriyor. Peki bu nasıl oluyor? Uzman Dr. Seda Ülgen hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkAlmanya’da psikolojik ve ruhsal hastalıklar nedeniyle çalışamaz raporu alanların sayısı arttı. DAK Sağlık Sigortası, 2024 yılının ilk yarısında depresyon ve anksiyete gibi ruhsal hastalıklar nedeniyle iş görememe oranının büyük ölçüde arttığını açıkladı. Sigorta, bu artışı “endişe verici” olarak nitelendirirken, genel olarak ise hastalık izni rekor seviyeye ulaştı.
#ALMANYAGünümüzde depresyon gibi düşük ruh hali ve çaresizlik semptomlarından şikayetçi olan insanların sayısı artıyor. Yapılan araştırmalar, her beş kişiden birinin depresif semptomlar yaşadığını gösteriyor. Finlandiya'da yapılan yeni bir çalışma ise depresyonun, soğuk algınlığı veya grip gibi bulaşıcı olabileceğini ortaya çıkardı. Bu durumun nasıl gerçekleştiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunu uzman Psikolog Deniz Mutlu ile mercek altına aldık.
#SağlıkDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Peki depresyonun gerçekten bulaşıcı mı?
#DepresyonDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Hemen hepimizin çevresinde depresyonda olan ya da depresyon teşhisi konmasa da kendini depresif hisseden çok sayıda insan var. Üstelik çok yakınımızdaki insanların depresyonu bizi de etkiliyor. Hele kişi durumu kabul etmiyor, tedavi olmak istemiyorsa işler daha da zorlaşıyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Bu sorudan yola çıktık; depresyonun gerçekten bulaşıcı olup olmadığını, etkilenmemenin yollarını ve daha fazlasını konunun uzmanı ile konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıBaba olmak pek çok erkek için mükemmel bir deneyim ama bazıları için beklenmedik kaygı, stres ve suçluluk duygularını da beraberinde getirebiliyor. Yaşanan bu duygu elbette çok doğal ancak erkeklerin yaşadığı doğum sonrası depresyonuyla ilgili daha az farkındalık var. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde bu meseleyi babalar ve uzmanlarla masaya yatırdık.
#BSFBilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava KirliliğiAvustralya'da yaşayan ve 59 yaşındayken nadir görülen bir demans teşhisi konan Suzan Adler'ın kızı Daily Mail’e annesine teşhis konmadan önce davranışlarında gözlemlediği değişimi ve tüm bu süreçte yaşadıklarını anlattı. Takıntı derecesinde düzenli olan annesi mutfak eşyalarını yanlış yerlere koyuyordu. Aşırı hassas ve alıngan olmaya başladı, araba kullanırken zorlanıyor, ev içinde mesafeleri ayarlayamadığı için eşyaşara çarpıyor ve kırıyordu. Sonunda doktorlar kadına 'Posterior kortikal atrofi' teşhisi koydu
#Demans80’ler ve 90’larda ünlenmiş olsa da onu bir değil birkaç nesil tanıyarak büyüdü. Yaşadığı yerde genç yaşında keşfedildikten sonra önce ünlü bir model sonra da tanınmış bir yıldız oyuncu haline geldi. İlerleyen yıllarda onu herkes hep sarı saçları ve üzerinden hiç çıkarmadığı kırmızı mayosuyla hatırladı.
#Pamela AndersonFriends dizisiyle tüm dünyanın tanıyıp sevdiği bir yıldız olan ünlü oyuncu Matthew Perry bundan bir yıl önce, 28 Ekim 2023’te evindeki jakuzinin içinde ölü bulunmuştu. Perry’nin bu ani ve trajik ölümü milyonlarca hayranını ve Hollywood’dan arkadaşlarını yasa boğmuştu.
#Matthew PerryHenüz 14 yaşındaydı; 9'uncu sınıfa giden başarılı bir öğrenciydi. Formula 1 yarışları izlemekten, arkadaşlarıyla bilgisayar oyunları oynamaktan büyük keyif alıyordu. Ancak bunların hepsi geçmişte kaldı çünkü o artık hayatta değil ve annesi oğlunun kaybından bir yapay zekâ uygulamasını sorumlu tutuyor. İşte yaşananların perde arkası ve acılı annenin açtığı davanın ayrıntıları...
#Yapay Zekaİngiltere'de emekli spor eğitmeni Tracey O'Neill, geçirdiği protez kalça ameliyatları sonrası ciddi sağlık sorunları yaşadı. Yapılan araştırmalar sonucunda, Tracey'e nakledilen protezin kobalt zehirlenmesine yol açtığı ortaya çıktı. 2009-2017 yılları arasında dünya genelinde 100 binden fazla insana bu protezin nakledişmiş olabileceği düşünüldü.
#AmeliyatTikTok yıldızı Taylor Rousseau Grigg’in ailesinden bir temsilcisi geçtiğimiz hafta Today.com'a yaptığı açıklamada, 25 yaşındaki yıldızın astım ve Addison hastalığından kaynaklanan komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini açıkladı. Çoğumuz bu hastalığın adını ilk defa duyuyoruz. Addison hastalığı, adrenal bezlerin nadir görülen ve ölümcül olabilen kronik bir hastalık. Bu hastalık çok yavaş ilerliyor ve belirtileri başka hastalıklarla karıştığı için teşhisi oldukça zor. İşte addison hastalığı hakkında merak edilen tüm detaylar...
#Taylor Rousseau Grigg38 yaşında altına kaçırmaya, arabaların önüne atlamaya, hırsızlık yapmaya, çocuk gibi davranmaya başladı. Doktorlar bunun depresyon ve tip 2 diyabetten kaynaklandığını düşündü ancak yapılan nörolojik testler sonucunda kendisine yıkıcı bir tanı kondu: Erken yaşta demans! Stefan Tankov'ın ani değişimini eşi Sile anlattı.
#Demansİngiliz kraliyet ailesinin gelini Kate Middleton'ı dünyada tanımayan yok... Sonuç olarak döneminde dünyanın en gözde bekarı olarak bilinen Prens William'ın kalbini çaldı... Ayrıca bu kadar da değil. Kısa bir ayrılık yaşasalar da onu "elinde tutmayı" başardı. Üstelik dünyanın gözleri önünde hala unutulmayan bir törenle evlendi. Kate hem geleceğin kralının karısı hem de bir sonraki kuşak kralın annesi...
#Kate MiddletonTürk ezgilerini ilk kez dünyaya tanıtan, caz müziği ve vurmalı çalgıların ustası kültür elçimiz Okay Temiz’le ritmin psikolojik ve fizyolojik tedavi edici gücünü konuşmak için bir araya geldik. Temiz’le Galata’daki ritim atölyesinde hem çaldık hem sohbet ettik.
#Okay Temizİkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’i vahşice öldürdükten sonra intihar eden Semih Çelik’in 5 hastanede kaydı çıkması “Neden tedavi edilemedi ve neden hastanede değildi” sorusuna neden oldu. Uzmanlara göre katil çok zeki bir psikopat.
#İstanbulAraştırmalar bugünkü çalışanların 15 yıl öncekilerden yüzde 40 daha stresli olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre insanlık, pandemi öncesi mental durumunu yakalayabilmiş değil. Bu durum şirketlerin de sağlığını bozdu. PwC’nin araştırması ise ‘kendini iyi hissetmeme’ durumunun en çok Z kuşağı ve kadın çalışanları etkilediğini gösteriyor. Peki şirketler ne yapıyor? Üç yıl öncesine göre mental sağlığa yatırım yüzde 300 artmış durumda. Fortune 500’ün yüzde 80’i ruh sağlığına yatırım yapıyor. Çünkü kendini daha iyi hisseden çalışanın verimi en az yüzde 15 artıyor. Ruh sağlığı sorunları dünyada 12 milyar saatlik iş kaybına neden oluyor. İş dünyasında ruh sağlığını masaya yatırdık...
#ÇalışanSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarABD ve Avrupa’da hızla yayılan Batı Nil Virüsü, maalesef geçtiğimiz ay Türkiye’de de tespit edilmişti. Her geçen gün hızla yayılan bu virüs, ölümcül olmasına ve onlarca yıldır var olmasına rağmen aşısı ve tedavisi ise yok! Peki bu virüsün neden hâlâ aşısı ve tedavisi bulunamıyor? Tüm dünyayı gerçekten tehdit ediyor mu?
#Batı Nil Virüsü