Hatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden taburcu edilen yazılım mühendisi Gökyüzü Göktürk, balığı yedikten kısa bir süre aile bireylerinin ağız ve dillerinde şişme, el ve ayaklarda ise uyuşma, kusma gibi belirtiler görüldüğünü söyledi. Göktürk, "Kayınvalidem balığı temizleyip, parçalara ayırmış ve pişirmişler. Biz balığı yemeden önce hiç görmedik. Balık taze diye zehirli olabileceğine ihtimal vermedik. Bazı belirtiler görüldükten sonra internette yaptığımız araştırmada balon balığı yediğimizi anladık" dedi.
#Balon BalığıHatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden taburcu edilen yazılım mühendisi Gökyüzü Göktürk, balığı yedikten kısa bir süre aile bireylerinin ağız ve dillerinde şişme, el ve ayaklarda ise uyuşma, kusma gibi belirtiler görüldüğünü söyledi. Göktürk, "Kayınvalidem balığı temizleyip, parçalara ayırmış ve pişirmişler. Biz balığı yemeden önce hiç görmedik. Balık taze diye zehirli olabileceğine ihtimal vermedik. Bazı belirtiler görüldükten sonra internette yaptığımız araştırmada balon balığı yediğimizi anladık" dedi.
#Balon BalığıHatay’ın İskenderun ilçesinde denizden tuttuğu balon balığını yiyen 7 kişi hastanelik oldu. 7 kişilik aileden Müfit Arslan (58) entübe edildi, 2'si çocuk 6 kişinin tedavisi sürüyor. Balon balığı nedir, yenilir mi? Balon balığı zehirlenmesi öldürür mü? gibi sorular da bu haberin ardından toplumda merak edilen konulardan birisi oldu. Konuyla ilgili olarak Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe açıklamalarda bulundu.
#Balon BalığıHatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden Müfit Arslan (58) entübe edildi, 2'si çocuk 6 kişinin tedavisi sürüyor. Prof. Dr. Ahmet Sebe, "Müfit Arslan'ın durumunun kötü olduğunu belirtirerek, "Geldiğinde nöbet geçirdi, bilinç bozukluğu vardı. Genel durumu kötüleşince biz de entübe etmek durumunda kaldık" dedi. Sebe, "Bu balon balığının panzehiri yok. İçerisinde 'tetradoksin' dediğimiz özellikle balığın bağırsak ve karaciğerinde çok toksik bir madde var. Kişiler dokunmakla bile etkilenebiliyor" diye konuştu.
#Balon BalığıHatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden Müfit Arslan (58) entübe edildi, 2'si çocuk 6 kişinin tedavisi sürüyor. Prof. Dr. Ahmet Sebe, "Müfit Arslan'ın durumunun kötü olduğunu belirtirerek, "Geldiğinde nöbet geçirdi, bilinç bozukluğu vardı. Genel durumu kötüleşince biz de entübe etmek durumunda kaldık" dedi. Sebe, "Bu balon balığının panzehiri yok. İçerisinde 'tetradoksin' dediğimiz özellikle balığın bağırsak ve karaciğerinde çok toksik bir madde var. Kişiler dokunmakla bile etkilenebiliyor" diye konuştu.
#HatayAdana'da Kemal Yaprak (66) dünyada 100 bin kişinin sadece 3'ünde görülen safra kesesi kanserine yakalandı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş "Bu hastamızda, taş nedeniyle safra kesesi alındıktan sonra patolojik incelemesinde tesadüfen saptanıyor" dedi. Yaprak, bir dizi ameliyatla sağlığına kavuştu.
#AdanaAdana'da Kemal Yaprak (66) dünyada 100 bin kişinin sadece 3'ünde görülen safra kesesi kanserine yakalandı. Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Sarıtaş "Bu hastamızda, taş nedeniyle safra kesesi alındıktan sonra patolojik incelemesinde tesadüfen saptanıyor" dedi. Yaprak, bir dizi ameliyatla sağlığına kavuştu.
#Safra Kesesi KanseriKahramanmaraş merkezli iki depremde arama-kurtarma çalışmaları canla başla sürüyor. Onuncu günde iki yeni mucize gerçekleşti. 212'nci saatte 77 yaşındaki Fatma Güngör enkazdan çıkarılırken, 222. saatte 42 yaşındaki Melike İmamoğlu sağ olarak kurtarıldı. 42 yaşındaki Melike İmamoğlu’nu kurtaran İNDAK ekipleri o anları anlattı. Kılıç, 'İçerden 'İmdat' diye ses geldi. Ayaklarımızın bağı kesildi, sevinçten havaya uçtuk. Kontak kurduk. Aradığımız kişiydi. Sağlamdı. Dışardakilerden daha iyiydi. Anlatacak bir şey bulamıyorum.' dedi. Melike İmamoğlu'nun ablası ise kurtarma çalışmaları sırasındaki anları aktarırken, 'Su istiyor sanmışlar "Sılam" diye kızını sayıklıyormuş.' ifadelerini kullandı. Depremin 227. saatinde 74 yaşındaki Cemile Kekeç de enkazdan sağ olarak çıkarıldı. 228. saatte umutlar devam ediyor. Hatay'da bir anne ve iki çocuğu sağ olarak kurtarıldı.
#DepremÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, pandeminin inişe geçtiğini ancak bu durumun virüsün yapısının değişmemesi ve değişik varyantın ortaya çıkmaması koşuluna bağlı olduğunu belirterek, "Covid-19, grip ve diğer enfeksiyonlarla birlikte olduğunda özellikle riskli grup için sıkıntı yaratacaktır. Bu dönemde hatırlatma dozlarının ve grip aşısının yapılması gerektiğini öneriyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Yeşim TaşovaAdana'da midesinde şişkinlik şikayetiyle gittiği hastanede ameliyat edilen Ayşe Arabacı'nın (50) karnından 10 kiloluk kanserli kitle çıkartıldı. Doç. Dr. Ahmet Gökhan Sarıtaş, "Kanserli kitlenin çıkartılması sonucu hastamızın yaşama tutunmasına katkı sağladık" dedi.
#AdanaAdana'da midesinde şişkinlik şikayetiyle gittiği hastanede ameliyat edilen Ayşe Arabacı'nın (50) karnından 10 kiloluk kanserli kitle çıkartıldı. Doç. Dr. Ahmet Gökhan Sarıtaş, "Kanserli kitlenin çıkartılması sonucu hastamızın yaşama tutunmasına katkı sağladık" dedi.
#Ayşe ArabacıAdana'da muayene olmaya gittiği Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde tahlil sırası beklerken kaybolan Rahime Atay'dan (54) 6 gündür haber alınamıyor. Alzheimer şüphesiyle tedavi gördüğü belirtilen Atay, Seyhan Baraj Gölü çevresi ile ormanda aranıyor.
#Rahime AtayÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, metil alkolün 3-4 kaşık tüketiminin dahi ölüme götürdüğünü belirterek, "Pet şişelerde 'boğma rakı', 'uzo' şeklinde 40-50 liraya alkol satıyorlar. Bunların çoğunluğunu metil alkol oluşturuyor. İçildikten ortalama 10-12 saatte belirtiler oluşuyor. Teşhis ve tedavide geç kalınmaması için alkol aldıklarını mutlaka doktora söylemeliler. Bazı hastalar bunu söylemeye çekiniyor" dedi.
#Sahte AlkolÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, metil alkolün 3-4 kaşık tüketiminin dahi ölüme götürdüğünü belirterek, "Pet şişelerde 'boğma rakı', 'uzo' şeklinde 40-50 liraya alkol satıyorlar. Bunların çoğunluğunu metil alkol oluşturuyor. İçildikten ortalama 10-12 saatte belirtiler oluşuyor. Teşhis ve tedavide geç kalınmaması için alkol aldıklarını mutlaka doktora söylemeliler. Bazı hastalar bunu söylemeye çekiniyor" dedi.
#Sahte İçkiÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferdi Tanır, koronavirüsün fazla kilolu ve özellikle obez kişilerde daha hızlı bir şekilde etki gösterip, kanda pıhtılaşmaya yol açarak kalp krizi veya beyin kanaması riskini artırabileceğini söyledi.
#Prof. Dr. Ferdi TanırÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ferdi Tanır, koronavirüsün fazla kilolu ve özellikle obez kişilerde daha hızlı bir şekilde etki gösterip, kanda pıhtılaşmaya yol açarak kalp krizi veya beyin kanaması riskini artırabileceğini söyledi.
#KoronavirüsADANA'da koronavirüsü ayakta atlatan 80 yaşındaki Ali Öküzcü, yakalandığı mide kanserini de başarılı bir tedavi ile yendi. Yaşı ve hastalıkları nedeniyle riskli bir ameliyatla midesindeki kanserli tümör alınan Öküzcü, hastaneden kendisini bir an bile yalnız bırakmayan 60 yıllık eşi Yeter Öküzcü (76) ile el ele çıktı.
#KoronavirüsSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, salgındaki son durumla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Koronavirüs nedeniyle hastanelere yatışların genellikle 50 yaş altı grupta yaşandığına dikkat çeken Taşova, bu grubun aşılanmasının çok hızlı olması gerektiğini söyledi. Tedbirlere uyulması gerektiğini belirten ve kalabalıkların acı sonuçları olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Taşova, ''Bunlara dikkat etmediğimiz ölçüde daha çok kapanma görürüz'' uyarısında bulundu. Uygun tedbir ve koşullarda öğretmenlerin de aşılanmasıyla okulların açılabileceğini belirten Taşova, ''Bu yılı da pandemi ile geçiririz diye düşünüyorum'' diye konuştu.
#Prof. Dr. Yeşim TaşovaSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, salgındaki son durumla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Koronavirüs nedeniyle hastanelere yatışların genellikle 50 yaş altı grupta yaşandığına dikkat çeken Taşova, bu grubun aşılanmasının çok hızlı olması gerektiğini söyledi. Tedbirlere uyulması gerektiğini belirten ve kalabalıkların acı sonuçları olabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Taşova, ''Bunlara dikkat etmediğimiz ölçüde daha çok kapanma görürüz'' uyarısında bulundu. Uygun tedbir ve koşullarda öğretmenlerin de aşılanmasıyla okulların açılabileceğini belirten Taşova, ''Bu yılı da pandemi ile geçiririz diye düşünüyorum'' diye konuştu.
#AmazonalexaKoronavirüsün daha hızlı yayılımına ve bulaşına neden olan İngiliz varyantı, Adana'da erişkinlerdeki gibi çocuklarda da vaka artışına neden oluyor. Bu durum uzmaları tedirgin ederken Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi ailelere uyarılarda bulundu Alabaz, el öpme geleneğinin gelecek seneye kalması gerektiğini söyledi.
#Derya AlabazKoronavirüsün daha hızlı yayılımına ve bulaşına neden olan İngiliz varyantı, Adana'da erişkinlerdeki gibi çocuklarda da vaka artışına neden oluyor. Bu durum uzmaları tedirgin ederken Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Derya Alabaz, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi ailelere uyarılarda bulundu Alabaz, el öpme geleneğinin gelecek seneye kalması gerektiğini söyledi.
#Prof. Dr. Derya AlabazÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarına göre, her yıl 250 bin ila 500 bin kişinin grip ve gribin tetiklediği hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Koronavirüs önlemlerine paralel olarak bu yıl grip vakası neredeyse hiç görmedik" dedi.
#KoronavirüsÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, Dünya Sağlık Örgütü açıklamalarına göre, her yıl 250 bin ila 500 bin kişinin grip ve gribin tetiklediği hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "Koronavirüs önlemlerine paralel olarak bu yıl grip vakası neredeyse hiç görmedik" dedi.
#KoronavirüsÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, pandemi sürecinde trafik kazalarına bağlı hastalarda azalış görülürken hem erişkin hem de çocuk acile, şiddete bağlı gelen vakalarda en az 2 kat artış yaşandığını bildirdi. İnsanların birbirlerini dinlemediği, ihtiyaç duyduğu sevgiyi, değeri ya da özel alanı veremediği zaman şiddetin de arttığını belirten aile ve evlilik terapisti Obengül Ejder ise şiddetin önüne geçmek için insanların öncelikle birbirlerini dinlemeleri gerektiğini vurguladı.
#Acil ServisÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, bir grup çiftçi üzerinde yaptığı bilimsel araştırmada koruyucu önlem almadan bahçelerde tarım ilaçları kullananların, kronik olarak kimyasallara maruz kaldığını, saçlarında bu ilaçlara rastlandığını saptadı. Bu durumun birçok kanser türünden obeziteye ve akut zehirlenmelere kadar önemli sağlık riskleri taşıdığını kaydeden Doç. Dr. Dağlıoğlu, yapılan saç analizi ile yasaklı tarım ilacı kullanımının da belirlenebildiğini bildirdi.
#Nebile DağlıoğluÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, kurallara uyulmaması durumunda 3'üncü dalganın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Prof. Dr. Taşova, "Yakın zamanda olabilir" dedi.
#Yeşim Taşova