Önceki yıllarda viral hastalıkların iyileşme süreci yaklaşık bir haftayken bu sene semptomlar kolay kolay geçmiyor. COVID-19, influenza, RSV virüslerinin yanı sıra İngiltere’de çocuk ölümlerine neden olan strep A gibi bakterilerden söz ediliyor. Üstelik belirtileri de birbirine benziyor. Uzmanlara bu hastalıkları birbirinden nasıl ayıracağımızı, testlerini, aşıları olup olmadığını sorduk.
#RSVHAYY Kitap’ın sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Tevfik Rauf Baysal’ın COVID-19 nedeniyle vefatının ardından sosyal medyada tartışmalar yaşandı. Birçok doktor, Baysal’ın aşı olmaması yönünde yayınevinin aşı karşıtı yazarları tarafından etkilendiğini ifade ederken, Dr. Ümit Aktaş da bu konuda eleştirilen isimlerin başında geldi.
#Aşı KarşıtlığıSağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre Türkiye'de son 24 saatte koronavirüs vaka sayısı 9 bin 375, hasta sayısı ise 693 oldu. Doç. Dr. Bahadır Şarlı hastalığı geçiren vatandaşlar için uyarıda bulunurken, "Koronavirüsü atlatmış kişilere özellikle hareketli olmalarını, sabit kalmamalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı.
#HaberKocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine tarafından İngiliz mutasyonlu koronavirüs tanısı koyulan 56 hastadan alınan örneklerin genetik haritaları çıkarıldı. Araştırmanın çarpıcı sonuçlarını açıklayan ve bazı hastalarda farklı mutasyon türlerine rastlanıldığını belirten Savlı, "56 hastamızda 243 ayrı mutasyon izledik ve bunların farklı kombinasyonlar halinde hastalara dağıldığını gördük. Artık İngiliz ve Güney Afrika mutasyonu gibi kavramların yerine bileşik mutasyonlar halinde de hastalarımıza aktarıldığını ve virüsün bileşik yapıda evrimleştiğini gördük" dedi. Ayrıca bu çalışmada koronavirüsün henüz Türk varyantı denilebilecek mutasyona da uğramadığı belirlendi.
#İzmitProf. Dr. Özlenen Özkan, aşı hakkı olup çeşitli gerekçelerle aşı yaptırmayanlara tepki gösterdi. Özkan, “Bu virüsle bütün dünya savaşıyor. Elimizde de tek bir silah var o da aşı. Ama birkaç delinin kuyuya attığı taşı maalesef 40 akıllı çıkaramıyor” diye konuştu. Prof. Dr. Özkan, " Aşıya yönelik bu yaklaşımla ‘Maya takvimine göre 2012 yılında kıyamet kopacak.' deyip kasabalara sığınılması arasında hiçbir fark yok." ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Özlenen ÖzkanÖzel hastanelerin COVID-19 hastalarını yüksek tedavi ücretleriyle kabul ettiği iddiası ortalığı karıştırdı. Sosyal medyada bazı kullanıcılar tepkilerini dile getirirken bir hasta yakını, “Bir özel hastane COVID hastamızı en az 4 gece yatıracaklarını söyleyip 18 bin TL’lik ücreti peşin istedi” diye isyan etti.
#Özel HastaneAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi koronavirüs yoğun bakım servisinin 'kırmızı alan'ı DHA ekibi tarafından görüntülendi. Solunum sıkıntısı çeken kadın hastaya yapılan entübasyon işlemi anbean kayıt altına alındı. Prof. Dr. Melike Cengiz, koronavirüs nedeniyle yoğun bakımdaki hastaların yaşlarının 30'lu, 40'lı, 50'li yaşlara indiğini belirtti. Covid Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Ayşena Ünal, “23 yaşında bir hastamızı kaybettik. O bizi inanılmaz etkiledi. Hiçbir bağımız, yakınlığımız olmamasına rağmen hepimiz ağladık" dedi.
#AntalyaUzun cep telefonu görüşmesi yapan Kovid-19 hastalarının aşırı oksijen tüketimine bağlı öksürük krizlerine girdiklerini gözlemleyen doktorlar, hastalardan konuşmalarını kısıtlamalarını isterken yakınlarını da bu konuda uyarıyor.
#Cep Telefonu KullanımıOyuncu Aslı Tandoğan ailesiyle beraber koronavirüse yakalandığını açıkladı. Sosyal medya hesabından yaşadıkları zorlu süreci anlatan Tandoğan, ‘sakın gençliğinize güvenmeyin çok dikkat edin’ ifadelerini kullandı. Kayınpederinin cenaze töreninde virüs kaptığını belirten güzel oyuncu ‘Cenaze sürecinde eve kimseyi kabul etmedik ancak maalesef yakalandık" dedi.
#ASLI TANDOĞANAK Parti eski İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu’nun koronavirüs nedeniyle ani ölümü, bazı komplo teorisyenlerini harekete geçirdi. Burhan Kuzu’nun bir cinayete kurban gitmiş olabileceği iddialarına oğlu Süleyman Kuzu, “Koronavirüse yakalandı. Tedavi sürecini yakından takip ettik. İki kez Sitokin Fırtınası’na maruz kalınca kurtarılamadı” diye yanıt verdi.
#GazetehaberleriKoronavirüs salgınından en çok kronik hastaların ağır bir şekilde etkilendiğini söyleyen Tıp Fakültesi Dekanı ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sait Gönen, bunlar içerisinde diyabet hastalarının da Covid’e yakalandığında çok ağır geçirebildiğini vurguladı
#CovidBirçok ülkenin tedbir aldığı ve sağlık harcamaları politikasında Covid-19’a da yer vermeye çalıştığı görülmektedir. Koronavirüs ilk çıktığı dönemlerde tedavi masrafının olup olmayacağı dahi bilinmiyorken artık değişen süreçte sağlık politikası da değişikliğe uyarlanmaya çalışılmıştır. Ölümcül sonuçları da olabilen koronavirüsünde en çok merak edilen husus, bu salgın hastalığa ilişkin yapılan harcamalar veya bu harcamaların geri alınması hususudur.
#Covid 19Özel sağlık ve tamamlayıcı sağlık sigortası olanlar COVID şüphesiyle özel hastaneye gittiğinde gerekli testler yapılıyor. Sonuç pozitifse ve hastanın durumu ağır değilse evde tedavi için gönderiliyor. İş yatarak tedaviye gelince yatak doluluğundan dolayı hastane ya ‘Yerim yok’ diyor ya da başka hastaneye sevk etmeye çalışıyor.
#YazarVaka sayıları yeniden yükselişe geçti, 1500’ü aştı, 2000’lere yaklaşmakta. Eve kapanmak istemiyoruz! İşyerlerimiz kapatılsın istemiyoruz! Ancak önlem ve yasaklara riayet ettiğimiz de pek söylenemez. Popüler dizi Game of Thrones’daki Lord Eddard Stark’ın da dediği gibi: ‘Winter is coming’ yani zorlu kış kapıda. Çünkü salgınla kışın ilk kez mücadele edilecek ve ufukta bizi bu illetten kurtaracak bir aşı da görünmüyor.
#YazarMevsimsel grip dönemi kapıda. Uzmanlar endişeli. Zira, koronavirüs ile influenza belirtileri; ateş, öksürük, nefes darlığı gibi, hemen hemen aynı. Dolayısıyla her iki hastalık karıştırılabilir. Grip olan kişiler ‘Korona oldum’ diye hastanelere başvurabilir. Aynı şekilde grip olan hastaya da koronavirüs tedavisi uygulanması olası. O nedenle uzmanlar bu kış 6 aylıktan büyük herkese grip aşısı öneriyor. İşte görüşler...
#YazarKızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, sosyal medyada plazma bağışı için ödül mesajlarına dikkat çekerek, "Kızılay, donör olabilecek bütün vatandaşlarımızla doğrudan iletişim kuruyor zaten. Hiçbir özel hastane ya da hasta yakını, plazma bağışında bulunacak kişiler için para ya da ödül vaadiyle çağrı yapmamalı. Bu hem etik değil, hem de müeyyidesi var. Lütfen vatandaşlarımız böyle şeylere tevessül etmesin. Zaten birinci dereceden yakını değilse bağışçı ve hasta kesinlikle bir araya gelmemeli ve bu süreç anonim bir şekilde yürütülmeli" dedi.
#PlazmaHavaların soğumasıyla birlikte norovirüs vakalarında artış gözlemleniyor. İngiltere'de son iki haftada vaka sayısı beşte bir oranında yükselirken, Türkiye'de de benzer bir durum yaşanıyor. Uzmanlar, norovirüsün grip ve Covid gibi diğer virüslere benzer şekilde kolayca mutasyona uğrayabildiğini vurgularken, dünya genelinde her yıl bu virüs nedeniyle yaklaşık 200 bin ölüm gerçekleştiği konusunda uyarıyor. Peki, norovirüsün belirtileri neler? Nasıl yayılıyor, ne kadar süre varlığını sürdürüyor ve en çok hangi yaş grubunu etkiliyor? Bunun gibi pek çok soruyu Doç. Dr. Hüsrev Diktaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis Yılmaz