Mevsimin sebzeleriyle hafiflemeye hazır mısınız? Kıştan çıkarken hepimiz biraz yorgun, biraz da ağırlaşmış hissederiz. Karbonhidrattan zengin tabaklar, dolu dolu battaniye altı atıştırmalıklarla geçen kışın ardından, şimdi acil önlem alma zamanı.
#SebzeGaziantep mutfağının özellikle sabahları içilen yöresel lezzeti beyran çorbası sadece Güneydoğu’nun değil, büyük şehirlerin de aranan tatları arasında. Kimi bol sarımsaklı sever, kimi bol acılı... Şeflerin ve gurmelerin yorumlarıyla Türkiye’nin en iyi beyran duraklarını derledik.
#Pınar TAHİRLEREnginar tezgâhlara düşünce baharın geldiğini anlıyoruz. Hem sağlık açısından faydalı hem de ana yemekten başlangıca yapılabilecek çok fazla tarif var. ‘Enginar Tarihi l Tarifi’ ve ‘Çanak-Enginar Hasanağa’ kitaplarının yazarı şef Aydan Üstkanat enginarla lezzetlendirilen farklı reçetelerini paylaştı, yazarımız Ebru Erke ise sipariş verebileceğimiz favori enginar üreticilerini listeledi.
#Melis YılmazInstagram hesabımız @hurriyetlezzetlihayat’ta takipçilerimize ‘Pazı mı, ıspanak mı’ diye sorduk. Anketimize katılanların yüzde 64’ü tercihini ıspanaktan yana kullandı. Her ikisi de sağlıklı ve besin değeri açısından zengin bu yeşil sebzeler, yemeklere, salatalara, böreklere ve hatta smoothie gibi içeceklere bambaşka bir lezzet katıyor. Zümrüt renginde saklı şifalarını yazarımız diyetisyen Berrin Yiğit, tariflerini de Gülay Barbaros Altan yazdı.
#Berrin YiğitStar ışığı ve dillere pelesenk olan şarkılarıyla 70’li yılların Tarkan’ıydı. Temiz yüzü, beyefendi kişiliğiyle genç kızların rüyalarını süsledi, aileler tarafından ideal damat adayı olarak görüldü. Dile kolay; müzikte yarım asrı devirdi. Tam 56 yıldır hayatımızda ve eserleri nesilden nesile aktarılmaya devam ediyor. Türk pop müziğinin yaşayan hafızası, şarkılarıyla herkesi ortak duyguda buluşturan duayen sanatçı Erol Evgin’le bayram vesilesiyle bir araya geldik; dünü, bugünü, geleceği konuştuk.
#Erol EvginSamsun'un İlkadım ilçesinde lokantaya giden bir müşteri, içtiği çorbanın parasını ödememek için göğsünden kopardığı kılları tabağa koydu. Güvenlik kamerasına yakalanan adam, içtiği çorbanın parasını ödemek zorunda kaldı. Lokanta sahibi Osman Erdoğdu, "Kamera kayıtlarına bakacağımızı söyleyince, ‘ben koydum' dedi. Biz de emin olmak için izledik. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Göğsünden birçok kez kıl kopartıp tabağına koyuyor. Niye koydun sorularımıza cevap vermedi ve parasını ödedikten sonra da ayrıldı" diye konuştu.
#MüşteriSamsun'un İlkadım ilçesinde lokantaya giden bir müşteri, içtiği çorbanın parasını ödememek için göğsünden kopardığı kılları tabağa koydu. Güvenlik kamerasına yakalanan adam, içtiği çorbanın parasını ödemek zorunda kaldı. Lokanta sahibi Osman Erdoğdu, "Kamera kayıtlarına bakacağımızı söyleyince, ‘ben koydum' dedi. Biz de emin olmak için izledik. İlk defa böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Göğsünden birçok kez kıl kopartıp tabağına koyuyor. Niye koydun sorularımıza cevap vermedi ve parasını ödedikten sonra da ayrıldı" diye konuştu.
#SamsunRamazan ayında mide rahatsızlığı olan bireylerde şikâyetlerin artabileceğini belirten Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Hasan Gürel, uzun saatler süren açlık sonrası mideye aniden yüklenin, yanlış besin tercihlerinin ve düzensiz sıvı alımının mide rahatsızlıklarını tetikleyebileceğine değinerek, bu yüzden sahur ve iftar öğünlerinde mideyi koruyacak doğru besinlerin tüketmenin büyük önem taşıdığını söyledi.
#SahurGeçmişten günümüze kadar uzanan ve halk arasında şifa deposu olarak anılan yöresel peskütan çorbası, uzun süre tok tuttuğu için ana yemek kadar doyurucu olmasıyla biliniyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu geleneksel lezzet, Ramazan ayında tok tutarken benzersiz tadıyla damaklarda iz bırakıyor.
#RamazanYazın, kışın özlemini duyduğumuz sebzeleri kuruttuk; ramazan onları lezzetlendirerek pişirmeye en uygun zaman. "Hızlı ve lezzetli yemekler için çok uygun olan kuru sebzelerle neler yapılabilir" diye şef Doğa Çiftçi'ye sorduk, birbirinden özenli reçetelerini bizimle paylaştı.
#Yemek TarifiCHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bizim, Gazi'den aldığımız miras sandıktır. Sandığa inanırız, sandığa güveniriz. Seçimsiz hiçbir şeye tevessül etmeyiz. Şimdi o esas sandığı getirebilmek için ön seçim sandığı var. 23 Mart Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türkiye baharının tarihidir" dedi.
#Özgür ÖzelÖnce mideleri rahatlatacak, sıcacık çorbalarla başlayacağız, yanına mutlaka bir zeytinyağlı, meze ya da salata tavsiyesinde bulunuyoruz. Elbette bir ana yemek yanına pilav eşlik ediyor. Arkasından da çeşit çeşit tatlılar.Yaptığımız menülerin oldukça ekonomik olmasına özen gösterdik. Tabi Ramazana ait tatlara da yer verdik. Ramazan pidesi olmazsa olmazımız, güllaçlar, şekerpareler. Gelin Ramazan iftar menüsü ile başlayalım..Kırmızı mercimek ve tavuğun bir arada bulunduğu enfes ötesi bir çorba. Hem mideyi rahatlatır hem de muazzamdır. Boşuna aşçı çorbası dememişler. İşte, çorbadan tatlıya Ramazan Bayramı iftar yemekleri
#Ramazan MenüsüRamazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenerek vücudunuzu dinlendirebilir, enerji seviyenizi koruyabilirsiniz. Sizin için hazırladığım, her biri iki kişilik olan bu tariflerle iftar ve sahur sofralarınızı hafif ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Bu menülere eklenebilecek tatlı tariflerini de daha sonra paylaşacağım.
#RamazanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine ilişkin, “Türkiye’siz bir Avrupa güvenliği düşünülemez. Avrupalı dostlarımızın da bu hakikatle artık yüzleşmesini vizyoner bir bakış açısıyla tam üyelik sürecimizi ilerletmesini bekliyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanZamanın etkilerini durdurmak mümkün olmasa da, yaşlanma sürecini yavaşlatmak elimizde. Cilt elastikiyetinden eklem sağlığına, saç ve tırnaklardan bağışıklık sistemine kadar pek çok alanda kritik bir rol oynayan kolajen, vücudumuzun temel yapı taşlarından biridir. Ancak 25 yaşından itibaren üretimi azalmaya başlar ve dışarıdan destek almak kaçınılmaz hale gelir. Peki hangi kolajen türü daha etkili? Takviye alırken nelere dikkat edilmeli? Kolajen gerçekten cildimizi gençleştirir mi? İşte kolajen hakkında en çok merak edilen sorular ve yanıtları...
#KolajenNe zaman zihnimi ve bedenimi dinlendirmek istesem Afyonkarahisar’ın yolunu tutarım. Termal suları, dingin atmosferi ve kültürel zenginlikleriyle şifadan fazlasını verir bu kent. Bu defa zeytin hasadımızı yapıp yorgunluğumuzu termalde atarken ‘hangi sağlık sorunları için termal şifalar bulabiliriz’ uzmanına danıştım…
#AfyonkarahisarYemek yazarı ve şef Refika Birgül’ün Burak Arpak’la birlikte hazırladığı ‘Miras: Türk Mutfağı Teknikleri 1’, detaylı maddeleriyle Türk mutfağının zenginliklerini mercek altına alarak yemek kitabı olmanın ötesine geçiyor. Birgül “Ustalık eserim” dediği kitapta Atatürk’ün ‘Geometri’ kitabının mantığını benimsemiş.
#Refika Birgül