Henüz 20’li yaşlarındayken eşini beklenmedik bir şekilde kaybeden genç kadın, yıllar sonra yine çok ağır bir acı yaşadı; eşinin hayatını kaybettiği gün oğlunun da cansız bedeniyle karşılaştı. Çok sağlıklı olan baba ve oğlun ölümlerinin sebebi ise kimsenin aklına gelmeyen cinstendi…
#Ani Kardiyak Ölüm“Terapi odasında uzun bir koltuğa uzanılır, herkesin terapiye ihtiyacı vardır, terapi bağımlılık yapar, sorunlarımızın temeli annemizle ilişkimiz…” Bu ve benzeri cümleler psikolojik destek almak isteyenlerin en sık maruz kaldığı cümlelerden… Peki terapi almak isteyen insanların kafasında soru işaretleri oluşturan bu bilgiler ne kadar doğru? İşte terapiyle ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar…
#TerapiTürk kamuoyu vicdanlara sığmayan cinayet gibi kazanın ardından oğlu Timur Cihantimur’u ABD’ye kaçıran Eylem Tok’u konuşuyor, ‘Annelik bu mu?’ sorusu tartışılıyor. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, Tok’un tavrını ‘helikopter ebeveyn’ olarak tanımladı ve bu tutumun çocuklara verdiği zararları anlattı...
#Eylem TokPsikolojik destek almak isteyenler mutluka çevrelerinden bu konu ile ilgili biribirinden ilginç yorumlar almıştır. Yıllardır duyduğumuz bu cümleler terapiye karşı önyargılı olmamızı ve kafamızda bir sürü soru işaretlerinin oluşmasına neden olur. Peki duyduğumuz bu bilgilerin ne kadarı doğru? İşte terapiyle ilgili yıllardır duyduğumuz ve kafamıza kazınan o yanlışlar…
#TerapiYapay zeka kullanımı son yıllarda oldukça arttı. Eğitim de bu alanlardan biri. Yapayzeka sayesinde öğrencilerin öğrenme süreci hızlanıyor. Ve yapay zekanın elecektekiöğrenme yöntemlerinde büyük bir rol oynayacağı kesin... Bu yazıda, yapay zekanıneğitime katkısını ve gelecekteki öğrenme yöntemlerini anlatacağız.
#1Yapay zeka kullanımı son yıllarda oldukça arttı. Eğitim de bu alanlardan biri. Yapayzeka sayesinde öğrencilerin öğrenme süreci hızlanıyor. Ve yapay zekanın elecektekiöğrenme yöntemlerinde büyük bir rol oynayacağı kesin... Bu yazıda, yapay zekanıneğitime katkısını ve gelecekteki öğrenme yöntemlerini anlatacağız.
#1Temel ve orta eğitim okullarına ara veya tatil verildiğinde eğitimciler, veliler arasında tatil için ödev verilip, verilmeyeceği, nasıl ödevler olduğu önemli bir konu. Öğrenciler açısından genellikle öğretmenin verdiği ödev, tatillerini geçirirken yapmak zorunda oldukları bir görev olarak düşünülür.
#Konuk YazarAnne karnından itibaren birlikte olan ikizler, doğduklarında da aynı ortamları, aynı aileleri ve hatta çoğu zaman aynı arkadaşları paylaşıyor. Konu okul olduğunda ise ikizlerin ebeveynleri, çocukları hakkında zor bir kararla karşı karşıya kalıyor. Aynı sınıfta mı olmalılar yoksa farklı sınıflarda mı eğitim görmeliler? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde bu soruyu ikiz ebeveynleri ve Uzman Klinik Psikolog Aslıhan Erçakar Tellioğlu'na yönelttik.
#OkulGeçtiğimiz haftalarda sosyal medyada çocuğunu okula taksiyle tek başına gönderen bir annenin videosu gündem oldu. Henüz ilkokul çağına bile gelmemiş bir çocuğun tek başına taksiyle okula gönderilmesine çoğu insan tepki gösterirken, çocuklara sorumluluk vermenin doğru olduğunu savunanlar da oldu. Peki, sorumluluk sahibi ve öz güveni yüksek çocuklar yetiştirmek için aileler ne yapmalı? Çocuğun kaldıramayacağı sorumlulukların altına sokulması ona nasıl zarar verir? Hem ebeveynlerle hem de konunun uzmanı ile konuştuk.
#Çocuk YetiştirmeEğitimde ödev ve görev vermeyi çok seviyoruz. Ne işe yaradı? Ne kadar faydalı oldu? Öğrencide hangi davranışlar değişti? Çoğunlukla umursamadan ödev veriyoruz. Bu ödevlerin ne kadarı öğrenciler tarafından sağlıklı bir şekilde hazırlanıyor? Ne kadarı sağlıklı bir şekilde ölçülüp değerlendiriliyor? Bu soruları pek de umursamıyoruz, umursamış olsak bile bunu ölçme imkanı ve bilgisine sahip miyiz?
#Konuk Yazar30 yıl önce yaşanan deprem sonrasında çöken istinat duvarının enkazı altında kalan 8 yaşındaki Nur Güven, biliminsanlığına uzanan örnek yaşam mücadelesi ile dikkatleri çekti. Uzun bir tedavi süreci geçiren Nur, üniversiteyi bitirdikten sonra teknolojinin kalbinin attığı Silikon Vadisi’nin aranan biyomühendisleri arasında yer aldı.
#Nur GüvenKahramanmaraş merkezli yaşanan ve 10 ilimizi etkileyen deprem felaketi ülke genelinde herkesi etkiledi. On iki gündür evlerde depremin etkileriyle karşı karşıya kalan çocuklar, okulların açılmasıyla beraber depremle ilgili yaşantılarını farklı bir platforma taşıyacaklar, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla paylaşımlara başlayacaklar. Bu ortamda çocuklara nasıl yaklaşılmalı, neler konuşulmalı, deprem nasıl anlatılmalı?
#Konuk YazarYapay zeka teknolojisinin etkileri son dönemde tüm sektör ve mecralarda giderek artıyor. Yapay zekânın en öne çıkan örneği ChatGPT, eğitim alanında da tartışmalara neden oluyor. Zira günümüzde dünya genelinde milyonlarca öğrenci ödevlerinde, projelerinde ve hatta sınavlarında yapay zekadan yararlanıyor. Bunun olası sonuçlarını eğitimciler ve uzmanlarla konuştuk...
#EğitimMart ayında yapılacak seçimlerde Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olan SPD’li Mike Josef, ziyaret ettiği Türkgücü Frankfurt Kulübü’ne yaptığı teklifle herkesi şoke etti. Josef, ‘Türkgücü Frankfurt’ ve ‘SG Westend’ kulüplerinin bünyesindeki futbol takımlarının kullanılması için tahsis edilen biri çim diğer ikisi toprak üç futbol sahası ile küçük sahaların bulunduğu alanın ortasına devasa bir kriket sahasının yapılmasını teklif etti.
#Türkgücü Frankfurt KulübüAlanında uzman üç isme başarının sırlarını sorduk... Eğitim bilimleri uzmanı Doç. Dr. Nil Didem Şimşek “Çocukları okumuyor, çalışmıyor diye etiketlemeyin, daha çok direnirler” diyor. Uzman psikolog Ayça Uslu Pelin çocuklara zamanı yönetmeyi öğretmemiz gerektiğini söylüyor. Hızlı okuma eğitmeni Kezban Küçük ise hem sözel hem sayısal derslerde bir çırpıda okumanın ve okuduğunu eksiksiz anlamanın önemli olduğunu vurguluyor.
#EğitimAntalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile eski albümleri karıştırdık… COVID-19 pandemisi sırasında 68’i yoğun bakımda olmak üzere 108 günü hastanede geçiren Böcek’in çocukluğu da gençliği de hep zorluklarla geçmiş... Diyor ki; “Yörükler yolları aşmaya alışık olduğundan mücadelecidir! Herkese dokunmaya çalışırım. ‘İneği ölene başsağlığına giden başkan’ derler. Gücendiğim, kırıldığım oldu ama Allah bana ikinci şans verdi.”
#Muhittin BöcekAkıllı telefonlar artık sadece bir araç değil, hayatımızın parçası olarak görülüyor. Milyonlarca insan daha çocukluk hatta bebeklik döneminde akıllı telefonlarla tanışıyor. Bu çocuklar biraz büyüyüp okula başladıklarında da kendilerine ait bir telefonları ve sosyal medya hesapları oluyor. Ancak bazı ebeveynler çocuklarına akıllı telefon almama konusunda direniyor. Kimisi 18 yaş şartı koyuyor, kimisi "En azından lise çağına kadar bekleyeceğim" diyor. Peki, ebeveynleri telefon yasağı koyarken çocuklar bundan nasıl etkileniyor? Telefon kullanımı için ideal bir yaş var mı? İşte çocuklarına akıllı telefon vermeyi reddeden ebeveynler ve uzman görüşleri...
#Akıllı TelefonAmacının ‘gıdıklamak’ değil, ‘içimizde kıpırtı yaratıp bizi düşünmeye sevk etmek’ olduğunu söylüyor. Uluslararası üne sahip grafik sanatçımız, Gürbüz Doğan Ekşioğlu ile buluştuk. Çalışmaları ünlü New Yorker dergisine kapak olan Ekşioğlu, eserlerindeki mizah duygusunu babasından, sanatsal yönünü annesinden, ilhamını da Karadeniz’den almış..
#İllüstrasyon8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar Günü