Cizre haberleri sayfasında Cizre hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6860 Cizre haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Şırnak'ın önemli bir ilçesi olan Cizre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin kritik bir noktasında yer alır. Tarih boyu önemli medeniyetlerin bulunduğu bu ilçede halk genel olarak tarım ve hayvancılık ile uğraşırlar.
Cizre Nerede ve Hangi İlde?
Tarihi ve kültürü ile ön plana çıkan Cizre, Şırnak'ın en önemli ilçeleri arasında yer almaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Cizre tarihi bir yerleşim yeri olarak biliniyor. Gerek tarihi özellikleri gerekse kültür turizmi açısından Cizre önemli bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Yerli ve yabancı ziyaretçileri de ağırlayan Cizre'de tarihi değer taşıyan yapılar da bulunmaktadır. Cizre'de gezilebilecek çok sayıda tarihi eserler bulunmaktadır. Özellikle Cizre'deki Kırmızı Medrese ve Ahmed El- Cezeri Türbesi, Cizre Ulu Cami, Cizre Müzesi ve Nuh Türbesi oldukça merak ediliyor. Tuh Tufanı ile ilgili efsanede Cizre'de yer almaktadır. Bu efsaneyi bilen kişiler de özellikle Cizre'yi ziyaret ediyorlar.
Cizre Nüfusu ve Hakkında Bilgi
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Şırnak'ın ilçesi olan Cizre önemli bir merkez konumundadır. Cizre'nin nüfusu farklı zamanlarda pek çok farklı nedenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 2000'li yıllarda Cizre'nin nüfusu 82 bin 42 olarak belirlenmişti. Düzenli bir şekilde artış gösteren Cizre'nin nüfusu 2013 yılına gelindiğinde 129 bin 578 olmuştur. Bunun yanı sıra iş olanaklarının da gelişmesi ile birlikte Cizre'de nüfus 2016'da elde edilen verilere göre 133 bin 908 olmuştur. Böylelikle Cizre'de nüfus her yıl artış göstermiştir. Cizre tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Coğrafi özellikleri ile ön plana çıkan Cizre ilçesinde yaz ayları sıcak ve kurak geçiyor. kış aylarında Cizre genellikle ılık ve yağmurlu olur. Bu iklim özelliklerine sahip olan Cizre'de yaz aylarında sıcaklık 48 dereceye kadar çıkmaktadır. Cizre'de görülen en yüksek sıcaklık ise 56 derecedir. Türkiye'nin neredeyse en güneydoğu bölgesinde yer alan Cizre'de hava sıcaklıkları 56 dereceye kadar çıkmıştır. Bu da en sıcak günlerin Cizre'de yaşandığını göstermektedir. Aynı zamanda Cizre çok eski zamanlarda Dicle Nehri'nin ortasında kalan bir yarımada görünümündeydi. Cizre'de geniş alanlara yayılan bağ ve bahçeler de bulunuyordu.
Önemli bir ticaret yolu olan İpek yolu Cizre'den geçiyordu. Bu nedenle Cizre'de eski yıllarda ticaret de çok fazla gelişmiş durumdaydı. Özellikle verimli araziler ve Dicle nehri olduğu için Cizre'de tarım için de oldukça elverişli araziler bulunmaktadır. Bol kazançlı tarım üretiminin bulunduğu Cizre'de günümüzde tarım çok fazla yapılmamaktadır. Özellikle de Cizre sınır kapısına yakın olduğu için günümüzde önemli bir ticaret merkezi olmuş durumdadır. Aynı zamanda Cizre, Türkiye'nin Ortadoğu'ya açılan kapılarından da birisi olmuş durumda.
Geniş bir tarihi ve kültürel yapısı bulunan Cizre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki önemli ticaret noktalarından da birisidir. Sınır kapısının bulunduğu Cizre'de bu nedenle ticari faaliyetler de artmış durumdadır. Özellikle iklim özellikleri nedeni ile Cizre'ye yazın çok sayıda ziyaretçi gelmektedir. Ziyaretçiler ise genellikle kültürel yapıları ziyaret ederek ilçeyi detaylı olarak gezebiliyorlar. Ticaretin de yavaş yavaş geliştiği Cizre ilçesi çevre illerden de çeşitli göçler alıyor.
Cizre, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan Şırnak'ın en çok bilinen ilçesidir. Cizre'nin çok eski yıllarda ismi Kardu Rahipliği anlamına gelen "Kardu Gazarta" olarak bilinmekteydi. Bunun yanı sıra Kürt kelimesinin de en eski dönemdeki yazılışı Kardu olarak bilinmektedir. Eski yıllarda Cizre'de Persler hüküm sürmüşlerdir. Persler ise Cizre'ye Gazarta ve Bzibda diyorlardı. Abbasiler de Cizre'yi yönettikleri sırada şehre Cizira Botan demişlerdir. Abbasilerden sonra Cizre'de hükümdarlık kuran Akkoyunlular Cizre'ye Ceziretuşşeref demişlerdir. Arapça dilinde Cizre ada anlamına da geliyor. Cizre yüzyıllar boyu farklı medeniyetler altında kalmıştır.
Şırnak'ın Cizre ilçesinde etkili olan sağanak, sele yol açtı. Sele kapılan 2 kişinin korku dolu anları birbirlerine sarılarak kurtulmaya çalışması cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Selde sürüklenen 2 kişinin kurtulması için evlerinin camından bağırarak yönlendirme yapmaya çalışanlar, o anları saniye saniye kaydetti.
#ŞırnakBoğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, deniz suyu sıcaklığındaki artışın pek çok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi. Kurnaz, "Özellikle bu sene müsilaj gibi bir belaya Türkiye'nin hazır olması gerekiyor. Deniz sularının sıcaklığına baktığımızda; balıklar kuzeye, daha soğuk bölgelere kaçıyorlar. Özellikle hamside, Karadeniz'e baktığımızda balık kalmayacak. Tüm bunlar bizim açımızdan çok ciddi problemler. Biz yine Nisan sonu Mayıs başı gibi müsilajla mücadele etmeye başlıyor olabiliriz" dedi.
#Levent KurnazŞırnak Cizre'de termometreler 50 dereceyi gösterirken cadde ve sokaklar boş kaldı. Şırnak Valiliği uyarıda bulunurken, 'Sıcak hava dalgası nedeniyle, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir' ifadeleri kullanıldı.
#ŞırnakŞırnak Cizre'de termometreler 50 dereceyi gösterirken cadde ve sokaklar boş kaldı. Şırnak Valiliği uyarıda bulunurken, 'Sıcak hava dalgası nedeniyle, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşlarımızın günün en sıcak saatleri olan 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir' ifadeleri kullanıldı.
#Şırnakİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 11 gün önce Cizre'de şehit edilen güvenlik korucusu Mustafa Erdem'in faili Mehmet Zeki İlmin adlı teröristin, Mersin'in Akdeniz ilçesinde yakalandığını duyurdu.
#İçişleri Bakanı Ali YerlikayaİÇİŞLERİ Bakanlığı, Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK/KCK terör örgütüne ait çok sayıda silah ve mühimmat ele geçirildiğini duyurdu. Ele geçirilen malzemeler imha edilerek tespit edilen mağaralar kullanılamaz hale getirildi.
#ANKARACumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Mardin 8. Olağan İl Kongresi'nde açıklamalarda bulundu. CHP'nin Suriye'deki gelişmelere karşı tutumunu sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "CHP'den tutarlı mantıklı hiçbir açıklama gelmedi. CHP, Şam'daki dostlarını bir gecede kaybetmenin şokunu atlatamadı." dedi.
#Recep Tayyip ErdoğanŞırnak’ın Silopi ilçesinde 17 Kasım'dan bu yana haber alınamayan, 20 Kasım’da AFAD ve Cizre Belediyesi dalgıç ekipleri tarafından Dicle Nehri’nde arama çalışması başlatılan 22 yaşındaki Hüsamettin Yalgettekin'in cansız bedeni, Suriye'nin Derik bölgesinde bulundu.
#ŞırnakŞırnak’ta 17 Kasım’dan beri haber alınamayan Hüsamettin Yalgettekin (22) için Dicle Nehri’nde başlatılan arama çalışmaları, 6’ıncı günde de sürüyor. Irak, Suriye ve Türkiye sınırındaki 45 kilometrelik alanda yapılan çalışmalarda, Hüsamettin’e ait bir ize rastlanmadı.
#ŞırnakŞırnak’ın Silopi ilçesinde 17 Kasım’dan beri haber alınamayan Hüsamettin Yalgettekin (22) için Dicle Nehri’nde başlatılan arama çalışmaları, 5’inci günde hem Türkiye’de AFAD koordinasyonunda hem de Irak’ta sınıra yakın Zaho kenti itfaiyesi dalgıç ekipleri tarafından sürdürülüyor.
#Hüsamettin YalgettekinŞırnak’ın Silopi ilçesinde 17 Kasım’dan beri haber alınamayan 22 yaşındaki Hüsamettin Yalgettekin'i arama çalışmaları 4’üncü gününde de sürüyor. Dicle Nehri’nde başlatılan arama çalışmaları, 30 kişilik ekiple su altı, su üstü ve havadan devam ediyor.
#ŞırnakKayıp Hüsamettin Yalgettekin olayı gündemdeki yerini koruyor. Şırnak’ta kaybolan ve 3 gündür kendisinden haber alınamayan Hüsamettin Yalgettekin’i arama çalışmaları sürüyor. Hüsamettin Yalgettekin ne zaman ve nerede kayboldu? sorusu bu sebeple merak ediliyor. 17 Kasım’da evden çıktıktan sonra bir daha haber alınamayan Yalgettekin hakında AFAD ve Cizre Belediyesi dalgıç ekipleri tarafından Dicle Nehri’nde arama çalışması başlatıldı. Peki, Kayıp Hüsamettin Yalgettekin kimdir, ne oldu?
#Hüsamettin YalgettekinMilli Savunma Bakanlığı kaynakları, ABD seçimleri sonrasında ABD askerlerinin Irak ve Suriye’den çekilip çekilmeyeceğine dair, "ABD daha önce de Suriye’den çekilme kararı almıştı ama fiiliyatta bu gerçekleşmedi. Sözlere değil icraata bakılmalı. Dost ve müttefik ülkelerden beklentimiz; PKK/YPG/SDG terör örgütüne yapılan yardım ve desteğin durdurulması ve terörle mücadelemize samimi destek verilmesidir” dedi. MSB kaynakları, ABD seçimleri sonrasında F-16 tedarikinde bir sorun olup olmayacağına ilişin ise, “Türkiye-ABD ilişkilerinin, ABD seçim sonuçlarından bağımsız olarak stratejik müttefiklik temelinde ilerlemeyi sürdüreceğine inanıyoruz” diye konuştu.
#MSBBugün 19 Eylül Gaziler Günü... Ankara’da yaşayan Pençe Kilit gazisi Emirhan Karagöbekli mayına basarak görme yetisini kaybetti, sol bacağı ampute oldu. Bir yıl süren tedavi sürecinde de hastanede eğitim almayı sürdüren gazi Karagöbekli, “Düştüğümüzde pes etmeden her zaman daha güçlü ayağa kalkabiliyorsak başarmışız demektir. Engel aslında insanın bedeninde değil, beyninde ve düşüncelerindedir” dedi.
#Emirhan Karagöbekliİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#Kahramanmaraşİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#Kahramanmaraş