Türkiye’nin dört bir yanından kadın girişimciler Kadın Emeği Zirvesi’nde bir araya gelip başarı hikâyelerini anlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede müjde verdi: “Kadın girişimcilerimize ve kadın kooperatiflerimize 2 milyar liralık kefalet paketi tahsis ettik.”
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMalatya’da ev temizliğine giderek kazandığı günlük 80 TL’yle istiridye mantarı sporları ve ekipmanlar alarak üretime başlayan Hayriye Duman, ayda 1.5 ton mantar elde etmeye başladı. Hayriye Duman, Halk Bankası Kadın Girişimciler Zirvesi’nde hikayesini öğrenen Emine Erdoğan’dan büyük takdir aldı. Halk Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, “Entegre tesis kurmak istiyorum” diyen Hayriye Duman’a destek sözü verdi.
#Hayriye DumanŞanlıurfa'da arkadaşından esinlenerek evinin bahçesinde hobi olarak başladığı hindi yetiştiriciliğini "Genç Çiftçi Projesiyle" geliştiren genç girişimci Yasin Dil, kurduğu tesiste yetiştirdiği hindileri talep üzerine ülkenin farklı bölgelerine gönderiyor.
#ŞanlıurfaZonguldak’ta güzellik uzmanlığı mezunu Münevver Meziroğlu (24), köyündeki atıl durumda bulunan arazileri değerlendirmek için başvurduğu genç çiftçi projesi sayesinde kurduğu seranın ardından yetiştirdiği ürünleri satarak sera sayısını 6’ya yükseltti. Seralarda yetiştirdiği ürünlerle talebe yetişemeyen Münevver Meziroğlu, "Proje onaylandıktan sonra seramızı kurduk. İlk yıl marul, ikinci yıl ise domates ektik. Sonra ağabeyimle birlikte el birliği yaparak seralarımızı arttırmayı hedefledik. Bir tane daha bir tane daha derken şu an 6 seramız var. Çok mutluyuz. Devletimiz çok güzel desteği var. Köyümüzde ki boş arazileri bu şekilde değerlendirerek bütçemize katkı sunuyoruz" dedi.
#Güzellik UzmanıHAKKARİ'deki 4 kadının hayatı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Genç Çiftçi' projesi kapsamında hibe edilen küçükbaş hayvanlarla değişti. Her biri 20 keçi alan, yaylada sağdıkları keçilerin sütünden otlu peynir, yağ ve yoğurt yaparak aile bütçelerine katkıda bulunan kadınlar, kendilerine destek veren yetkililere teşekkür etti.
#HakkariMANİSA'nın Kırkağaç ilçesinde dünyaca ünlü kavunun yanında ek gelir getirmesi amacıyla üretimine başlanılan ve kısa sürede üretim miktarı 500 tona kadar çıkan çilekte sezonun ilk hasadı yapıldı. Bu yıl 15 liradan satışa sunulan çilek, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere gönderilmenin yanı sıra Almanya'ya ihraç ediliyor.
#ManisaTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "IPARD Programı'nda bugüne kadar 3 bin 119 kadın yatırımcımızın projesine 2 milyar lira hibe sağladık. Bu hibeler ile kadınlarımızın kırsalda 4 milyar lira yatırım yapmasının önünü açtık" dedi.
#Tarım Ve Orman BakanlığıBİTLİS’in Güroymak ile Muş’un Hasköy ilçelerinde kaz çiftliği kuran Yunus Orkin ve Cengiz Doğan, yumurtalarını Almanya’dan alıp ürettiği civciv ve kazları, hem yurt içine satıyor, hem de yurt dışına ihraç ediyor. Öğretmenlik mesleğini bırakarak kaz çiftliği kuran Doğan, şu ana kadar 30 bin civciv sattıklarını, talebe yetişmeye çalıştıklarını söyledi.
#Kaz ÇiftliğiBu hafta ‘Yeni Nesil İK’ya konuk olan May Tohum İnsan Kaynakları Müdürü Sebla Gül, şirkette iç terfi oranının yüksek olduğunu belirterek, yönetsel pozisyonların yüzde 79’unun bu şekilde tamamlandığını söyledi. Geleceğe yatırım yaptıklarını ve insana değer verdiklerini ifade eden Gül, teknik olarak da rekabetçi düzeyde bir dünya oyuncusu haline gelmelerine olanak sağlayan Ar-Ge yatırımlarının diğer firmalardan ayırıcı özellikleri olduğunu ekledi.
#BursaZONGULDAK’ın Alaplı ilçesine bağlı Alioğlu köyünde yaşayan Mehmet Turan (35), 2017 yılında ’Genç Çiftçi Projesi’ kapsamında aldığı 30 bin lira hibe desteğiyle fındık bahçesine kurduğu serada, istiridye mantarı üreterek kendi işinin patronu oldu.
#İstiridye MantarıAdana'nın Pozantı ilçesinde kendi imkanlarıyla evinin bir odasında mantar yetiştiriciliğine başlayan kadın, Tarım ve Orman Bakanlığından aldığı 30 bin lira hibeyle satın aldığı tarlada tesis kurarak 2 ton mantar üretir hale geldi.
#İstiridye MantarıMANİSA’nın Şehzadeler ilçesinde yaşayan İsmail Yıldırım (22), emekli olan babasından devraldığı 20 arı kovanını, devletin sağladığı destekle 60’a çıkardı. Bugün 60 kovanıyla üretim yaparak kendi işinin patronu olan Yıldırım, balın kilosunu 40 ila 70 TL arasında satışa sunuyor.
#ArıcılıkKastamonu'da, "Genç Çiftçi Projesi" kapsamında yaşları 18 ile 40 arasındaki 807 kişinin projesi destek gördü. Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Yaman "Bu projeyi uygulamasaydık bazı çiftçilerimiz köylerini terk edebilirdi. Proje kapsamında köyden gitmeye niyeti olanlar köyde kalmaya devam etti. Köye gelmeye niyeti olanlar da bu proje sayesinde köye geldi" dedi.
#Genç ÇiftçiTarım ve hayvancılıkla ilgili "Genç Çiftçi Projesi", "300 Koyun Projesi" gibi birçok projeye sağlanan desteklerle kentten köye dönüş cazip hale getiriliyor. On Birinci Kalkınma Planı'nda da kırsal kalkınmaya yönelik hedeflere yer verilirken tarım öncelikli gelişme alanları içerisinde gösteriliyor.
#TarımTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "41 ilde uygulanan Düve Desteği Projesi'ni 81 ile yaygınlaştırıyoruz. Düve tutarının yüzde 40'ını Bakanlıkça hibe ediyoruz. Bakanlık politikalarına uygun olarak, etçi buzağı üreten işletmelerimize, buzağı desteğinin üzerine 250 lira ilave destek ödeyeceğiz" dedi.
#Bekir PakdemirliAKSARAY’da evlerde boyacılık yapan Kamil Sınav (40), 6 yıl önce hobi olarak başladığı arıcılığı, meslek haline dönüştürdü. İki işi birlikte yürütmeye çalışan Sınav, ilk aldığı iki kovan arının telef olduğunu, pes etmeyip devam etmesi üzerine şu an 85 kovanının bulunduğunu belirtti.
#Arıcılık45 yıl önce İzmir’de cam sanayinde faaliyet göstermek için kurulan Yorglass, bugün 60 ülkeye ihracat yapıyor. 4 farklı fabrikada 700’den fazla kişiyi istihdam eden şirketin yönetim kurulu başkanı Semavi Yorgancılar, “Önümüzdeki dönem yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Yurtdışında da farklı projeler geliştiriyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri