Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, "Çay kanunu mutlaka çıkarılmalıdır. Teklife 'evet' dendiğinde işçinin de üreticinin de sorunu çözülüyor. Sayın Bahçeli'ye, Sayın Erdoğan'a, Rize'nin bütün milletvekillerine sesleniyoruz. Önergeyi vereceğiz, gözünüzün içine bakacağız. Rize'yi unutmayın; kaldırın elleri, çay üreticisi elini uzatıyor. Bu eli havada bırakmayın, bu eli boşta bırakmayın, tutun elimizi tutun, önergeyi reddetmeyin" dedi.
#RizeKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Havza Amenajmanı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Dindaroğlu, ormansızlaşma ile bölge afetselliğinin arttığını belirterek, “Yangınlar, fırtına, sel gibi doğal afetler ve bilinçsiz tarım arazisi oluşturma, kontrolsüz ağaç kesimi, yapılaşma amacıyla ormanlık alanların yok edilmesi, bölgede heyelan ve toprak hareketliğine davetiye çıkarıyor. Karadeniz’de özellikle son 50-60 yılda kızılağaçlar sökülmüş ve yerine çay bitkisi dikilmiştir. Bu bazıları için çok olumlu görülebilir ancak eğimi yüksek olan Karadeniz'de bu faaliyetler için ormanların tahrip edilmesi heyelan gibi tehditlerin çoğalmasına neden oluyor" diye konuştu.
#KaradenizKüresel iklim değişikliğinin etkileriyle görülen ani, lokal ve şiddetli yağışların yoğunlaştığı Rize'de, 2022'te yaşanan 650 doğal afet vakası, 2023'te artarak bin 250'ye ulaştı. Recep Tayyip Erdoğan (RTEÜ) Heyelan Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, "Önceki yıllarla karşılaştıracak olursak, bu rakamlar 2 kat arttı" dedi.
#RizeTürkiye'nin Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar Birliği Cumhuriyeti’ne atadığı Büyükelçi Ali Sait Akın, iç karışıklık nedeniyle ülkeye gidemeyince bir süreliğine geldiği memleketi Rize’nin Hemşin ilçesi Çamlıtepe köyünde anne-babasıyla kalıyor. Myanmar’a gideceği günü bekleyen Akın, bağ bahçe işleri ile uğraşıyor, heyelanlara karşı yağmur suyu yollarını açarak önlem alıyor.
#Ali Sait AkınTÜRKİYE’de nüfusa oranla en çok vakanın görüldüğü Rize’de İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, aşı çağrısında bulundu. Halkı kurallara uymaya davet eden Tepe, “Şehirde keyiflenmek için kahvehaneye gittiğinizde 4 kişi okey oynuyor, yanlarında 4 kişi izliyorsa lütfen oraya girmeyin” dedi.
#RizeÇay tarımı için büyük kentlerden Rize'ye gelenlerin sayısı 40 bini aştı. Kente son 1,5 ayda sadece İstanbul plakalı, yaklaşık 20 bin araç geldi. Çay göçü nedeniyle koronavirüs vakalarında artış endişesi yaşayan Rize'de korkulan olmadı, koronavirüs vaka sayıları geriledi.
#Çay GöçüÇay tarımı için büyük kentlerden Rize'ye gelenlerin sayısı 40 bini aştı. Kente son 1,5 ayda sadece İstanbul plakalı, yaklaşık 20 bin araç geldi. Çay göçü nedeniyle koronavirüs vakalarında artış endişesi yaşayan Rize'de korkulan olmadı, koronavirüs vaka sayıları geriledi.
#RizeGambiya, Senegal, Sudan ve Zambiya uyruklu Afrikalı işçiler çay hasadı için bu yıl da Rize'ye geldi. Rize'ye gelen Senegalli Abdülhamit Baa (23) futbolcu olmak için Türkiye'ye geldiğini belirterek, "Maalesef futbol kulübü bulamadım. 3 sezondur geliyorum, çay topluyorum" dedi.
#RizeDoğu Karadeniz’de başlayan çay tarımı için Rize'ye büyük kentlerden gelen yaklaşık 30 bin kişiye salgın tedbirlerine uymaları çağrısı yapıldı. Vali Kemal Çeber, "Başta İstanbul olmak üzere hastalık yoğun olan illerden 30 bine yakın hemşehrimizin Rizeye geldiğini biliyoruz. Çay hasadını pandemi kurallarına uygun yürütmezsek yeniden sıkıntılı sürece girebiliriz." dedi.
#RizeDoğu Karadeniz’de başlayan çay tarımı için Rize'ye büyük kentlerden gelen yaklaşık 30 bin kişiye salgın tedbirlerine uymaları çağrısı yapıldı. Vali Kemal Çeber, "Başta İstanbul olmak üzere hastalık yoğun olan illerden 30 bine yakın hemşehrimizin Rizeye geldiğini biliyoruz. Çay hasadını pandemi kurallarına uygun yürütmezsek yeniden sıkıntılı sürece girebiliriz." dedi.
#RizeKoronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan "tam kapanma" dönemi sona erdi, bugün itibarıyla kademeli normalleşme dönemi başladı. Trabzon'da da yeni dönemle birlikte araç trafiğinde yoğunluk yaşanıyor. Kısıtlamaların kalkmasıyla bölgeye göç başladı, trafik durma noktasına geldi.
#TrabzonKoronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan "tam kapanma" dönemi sona erdi, bugün itibariyle kademeli normalleşme dönemi başladı. Trabzon'da da yeni dönemle birlikte araç trafiğinde yoğunluk yaşanıyor. Kısıtlamaların kalkmasıyla bölgeye göç başladı, trafik durma noktasına geldi.
#KaradenizDoğu Karadeniz’de, mayısta başlayacak çay tarımı için hasat döneminde büyük kentlerden bölgeye beklenen 100 binin üzerinde üreticinin çay göçü, hız kazandı. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşegül Çopur Çiçek, “Bu kadar hızlı mutasyon geçiren virüsle birlikte mutant virüslerin göç hareketliliğiyle gelmesi yüksek ihtimal. Gelecek kişilerin kendilerini tam kapanmaya almış gibi izole etmelerini öneriyoruz” dedi.
#KaradenizDoğu Karadeniz’de, mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde, koronavirüs tedbirleri ile birlikte üreticilerin ve işçilerin bölgeye göçü başladı. Prof. Dr. Faruk Aydın ülkeye kaçak giren bazı işçilerin denetimlerden kaçarak bölgeye ulaşıp çay tarımına dahil olmaya çalıştıklarını belirterek, “Hukuki sorunların dışında bunların bir sağlık sorunu ile gelebilecekleri ve sağlık açısından risk oluşturabileceklerini unutmamak lazım” dedi. Öte yandan salgın nedeniyle sınır kapılarının kapatılması nedeniyle Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu 40 bin işçi ülkeye giriş izni verilmeyecek.
#Doğu KaradenizDoğu Karadeniz’de, mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde, koronavirüs tedbirleri ile birlikte üreticilerin ve işçilerin bölgeye göçü başladı. Prof. Dr. Faruk Aydın ülkeye kaçak giren bazı işçilerin denetimlerden kaçarak bölgeye ulaşıp çay tarımına dahil olmaya çalıştıklarını belirterek, “Hukuki sorunların dışında bunların bir sağlık sorunu ile gelebilecekleri ve sağlık açısından risk oluşturabileceklerini unutmamak lazım” dedi. Öte yandan salgın nedeniyle sınır kapılarının kapatılması nedeniyle Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu 40 bin işçi ülkeye giriş izni verilmeyecek.
#ÇayDoğu Karadeniz’de, mayıs ayında başlayacak çay tarımı için hasat döneminde, koronavirüs tedbirleri ile birlikte üreticilerin ve işçilerin bölgeye göçü başladı. Prof. Dr. Faruk Aydın ülkeye kaçak giren bazı işçilerin denetimlerden kaçarak bölgeye ulaşıp çay tarımına dahil olmaya çalıştıklarını belirterek, “Hukuki sorunların dışında bunların bir sağlık sorunu ile gelebilecekleri ve sağlık açısından risk oluşturabileceklerini unutmamak lazım” dedi. Öte yandan salgın nedeniyle sınır kapılarının kapatılması nedeniyle Gürcistan ve Azerbaycan uyruklu 40 bin işçi ülkeye giriş izni verilmeyecek.
#Çay