Türk Deniz Araştırmaları Vakfı’ndan (TÜDAV), özellikle son günlerde sahile vuran ve görüntüleri ile endişe yaratan denizanaları konusunda uyarılarda bulunularak ‘Ya Yakarsa Projesi'ni hatırlatılıp denizanası türlerine dikkat çekildi. Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara'da kayıtlara geçen 18 türün olduğu, bazılarının zehirli, bazılarınsa balıkçılık ve deniz ekosistemi açısından büyük tehlike taşıdığı belirtildi.
#AntalyaTürkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, insan tenine dokunduğunda yakıcı etkiye sahip İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) türü denizanalarının Kaş'ta özellikle kumlu zeminleri istila ettiğini belirledi. Ceylan, "Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi.
#Yakıcı DenizanasıTürkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, insan tenine dokunduğunda yakıcı etkiye sahip İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) türü denizanalarının Kaş'ta özellikle kumlu zeminleri istila ettiğini belirledi. Ceylan, "Nematosit adı verilen yakıcı kapsüllere sahiptir. Dokunmamak en doğru tercihtir. Dokunduğunuz zaman hastanelik olabilirsiniz" dedi.
#Yakıcı DenizanasıTürkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı ve su altı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Antalya'nın Kaş ilçesinde geçen hafta yaptığı dalışta, insan tenine dokunduğunda yakıcı etkiye sahip İndo-pasifik kökenli Cassiopea andromeda (Ters-düz denizanası) türü denizanalarının, özellikle kumlu zeminleri istila ettiğini belirledi.
#Yakıcı DenizaltıYunanistan'ın Halkidiki sahilleri ve çevresinin başı şu sıralar zehirli denizanaları ile dertte. Komşu'da onlarca kişi cilt yaralanması nedeniyle hastanelere müracaat etti. Peki Türkiye kıyıları da risk altında mı? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Zehirli DenizanalarıÇevre ve Şehircilik Bakanlığı, küresel iklim değişikliği ve gemilerin balast suları ile Karadeniz ve Akdeniz'e taşınan istilacı yabancı türlerle ilgili film hazırladı. İstilacı türler arasında en tehlikelisi, siyanürden 1200 kat daha zehirli olan balon balığı gösteriliyor. Tehlikeli istilacılar arasında aslan balığı, kedi balığı, denizanası Rhopilema nomadica, taraklı denizanası gibi türler bulunuyor.
#SiyanürKızıldeniz orijinli çapı 50-60 cm, ağırlıkları ise 30-40 kilo olan ’başıboş’ ya da ’göçmen’ denilen denizanası türü, Antalya kıyılarında. Uzmanlar denizanalarına kesinlikle temas edilmemesi, temas edilmesi halinde ise cildin amonyakla temizlenmesi gerektiğini vurguluyor.
#ANTALYABirkaç gün önce Marmaris'te görenleri korkutan bir denizanası türü bulunmuştu.4 kilogram ağırlığındaki denizanasının vücudunda 5 milyar iğnesi olduğunu ve temas ettiği insanların kalp krizi geçirmesine yol açabileceğini söylenmişti.Prof. Dr. Ahmet Nuri Tarkan'ın liderliğindeki 12 bilim insanı ile Ahmet Kutengin başkanlığındaki 6 MÇD üyesi, gazetecilerle birlikte denize açıldı.Prof. Dr. Tarkan, daha önce burada hiç rastlanmayan bir denizanası türünün daha tespit edildiğini belirtti.Bulunan denizanasının fotoğrafları basın mensuplarıyla paylaşıldı. Prof. Dr. Tarkan, Latince ismi Cassiopea Andromeda olan canlıyı "çiçek denizanası" diye isimlendirildiğini belirtip, "Ölümcül olmamakla birlikte deride 1-2 ay süren lekeler bırakıp, kaşıntı ve döküntüye neden olabiliyor. Diğer denizanalarından farklı olarak dipte ve ters dönmüş olarak yaşayan bu canlı, dipte adeta bir çiçeği andırıyor. Ülkemiz sularındaki ikinci tehlikeli denizanası türüdür." dedi.(Doğuş Esat BEMRE/DHA)
#Htvhaber