Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Deniz Ticaret Filosu Yenileme Teşvik Belgesi imza töreninde yaptığı konuşmada, “Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşvikine Dair Yönetmelik” kapsamında ilk defa özel sektör sahipli Kapıdağ ve Ayşenaz isimli gemilerin teşvikten yararlanan ilk çevre dostu Türk Bayraklı gemiler olarak inşa edileceğini bildirdi. Bakanlık olarak 2 geminin dönüşümü için toplamda 6 milyon dolarlık teşvik sağlayacaklarının altını çizen Uraloğlu, “Sülfür içermemesiyle yeni nesil yakıt olarak kabul edilen Methanol yakıt kullanan ana makine ile donatılarak inşa edilecekler. Gemilerimiz filomuzdaki ilk alternatif enerjili, çevreci gemiler olacaklardır.” diye konuştu.
#Abdulkadir UraloğluCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Komutanlığı Diploma ve Sancak Devir Teslim Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadece oyun kuran değil, gerektiğinde aleyhimize olan oyunları da bozan bir ülkeyiz. Bunun hamasi bir söylemden öte hakikatin ta kendisi olduğunu son yıllarda pek çok kez gösterdik" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Ordumuzla halkımızın arasını açmayı hedefleyen 15 Temmuz ihaneti bu açıdan da başarısız olmuştur. İnşallah bundan sonra da sinsi niyetleri boşa düşürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUkrayna'daki savaş hız kesmeden devam ederken Karadeniz son dönemde savaşın en sıcak bölgesi haline geldi. Bir dizi saldırının merzeki konumundaki Karadeniz'i mercek altına alan Alman DW Türkiye'nin önemine vurgu yaptı. Yunan basını ise 'ABD, Yunan adalarına yelken açıyor' başlıklı haberi ile bölgedeki son gelişmeleri okurlarına aktardı.
#TürkiyeBelçika'nın başkenti Brüksel'de düzenlenen AB zirvesinden 'göç sorunu' konusunda ortak bir anlaşma çıkmadı. Bardağın dolu tarafından bakmak istediğini belirten Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ise ibreyi Türkiye'ye çevirdi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapacağı görüşme öncesi dikkat çeken bir açıklama yaptı. Yunan Kathimerini gazetesi ise ABD'nin yaptığı skandal teklifi manşetine taşıdı...
#YunanistanTarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında, bugün saat 15.00'ten 15 Nisan tarihine kadar, ticari amaçlı her türlü hamsi avcılığının durdurulduğunu duyurdu. Balıkçılar ise hamsinin küçük ve ince olması nedeniyle avlanma yasağı getirildiğini söyledi. Balıkçı Eyüp Şengül, "Avlanma yasaklanmasaydı, biz balıkçılar yine hamsi tutacaktık. Bizim kendimize de bir çeki düzen vermemiz gerekiyor" dedi.
#HamsiÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Halit Kuşku'nun müsilaj ile en kısa sürede ve ekonomik şekilde mücadele edilmesi için yaptığı bilimsel çalışma, uluslararası hakemli dergide yayımlandı. Çanakkale Boğazı’ndan topladıkları müsilaj örneklerine laboratuvar ortamında ultrasonik ses dalgalarıyla müdahale ettiklerini söyleyen Kuşku, “40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj ayrışmaya başladı. 60 dakikalık ses frekansına maruz kalması neticesinde yüzde 50 oranında ayrışma gerçekleşti. Müsilaj ağır tutucu ve yüzeydeki kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti. Acil eylem planı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz” dedi.
#ÇanakkaleÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Teknolojileri Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Halit Kuşku'nun müsilaj ile en kısa sürede ve ekonomik şekilde mücadele edilmesi için yaptığı bilimsel çalışma, uluslararası hakemli dergide yayımlandı. Müsilaj örneklerine laboratuvar ortamında ultrasonik ses dalgalarıyla müdahale ettiklerini söyleyen Kuşku, “40 kHz ultrasonik dalgalar neticesinde müsilaj ayrışmaya başladı. Müsilaj ağır tutucu ve yüzeydeki kaplayıcı özelliğini kısmen de olsa kaybetti. Acil eylem planı olarak değerlendirilmesini öneriyoruz” dedi.
#Marmara DeniziSözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Anlaşma, ayrıca Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı verir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir, kimler arasında imzalandı? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri....
#Montrö Boğazlar SözleşmesiRusya ile Ukrayna arasında süren çatışmalar, gözleri NATO'nun ilgili maddeleri ile İstanbul ve Çanakkale Boğazları'nın statüsünü belirleyen Montrö Anlaşması'na çevirdi. ABD Başkanı Biden'ın 'sonuna kadar sadık kalacaklarını' beyan ettiği NATO'nun 5'inci maddesi paktın üyesi olduğu için, Montrö'nün 19'uncu maddesi de doğrudan tarafı olduğu için en çok Türkiye'yi ilgilendiriyor. Peki, resmi açıklamalarda kullanılan eşanlamlı kelimelerin bile diplomatik açıdan çok önemli olduğu şu günlerde, tartışılan bu maddeler ne anlama geliyor? Türkiye Boğazları kapatmak zorunda kalır mı? Kapatırsa neler olur? Biden'ın açıklamasındaki 'madde detayı' ne? İşte uzmanların yorumları ışığında işin perde arkası...
#UkraynaNallıhan Ankara’nın bir ilçesi; adını pek az duymuş olabilirsiniz ama hiç de öyle sıradan bir yer değil. Hatta dünyanın en özel yerlerinden. Onu bu denli özel kılansa kireçtaşı, jips, marn ve killi topraklardan oluşan tepeleri. Aynı zamanda rengârenk görünen bu tepeler insana başka bir gezegende olduğu hissini veriyor. İşte benim içimi de kıpır kıpır yapan bu renkli tepeler. Ama bölgede bundan çok daha fazlası var.
#HürriyetMarmara Denizi'nde Bilim-2 Gemisi ile önemli araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, müsilajın artık büyük ölçüde azaldığını tespit ederken, çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, "Marmara'da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorunu hala devam ediyor. Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da kötüleşerek devam ediyor"
#Marmara DeniziMarmara Denizi'nde Bilim-2 Gemisi ile önemli araştırmalar yürüten ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü'nde görevli bilim insanları, müsilajın artık büyük ölçüde azaldığını tespit ederken, çok ciddi boyuta ulaşan oksijen azlığı probleminin yeni bir tehlike oluşturduğunu belirledi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Yücel, "Marmara'da müsilaja neden olan fazla azot ve fosfor yüklerinin varlığının denizin içinde birikmiş olması sorunu hala devam ediyor. Bunun dolaylı bir sonucu olarak fazla biyolojik üretkenlik ve son yıllarda bunun bir sonucu olan oksijen azlığı durumu da kötüleşerek devam ediyor" ifadelerini kullandı.
#Marmara DeniziAkdeniz'in kâbusu olan istilacı türler Marmara ve Karadeniz'e de yayılmaya başladı. Uzmanlar denizlerimize has balıkların ve diğer canlıların bu istiladan avantajlı çıkmasının zor olduğunu belirtiyor. Peki hamsi gibi adı Karadeniz'le özdeşleşmiş balıkları, dolayısıyla balıkçılığı ve sofraları neler bekliyor? Uzmanlara sorduk...
#İstilacı Türler15 Nisan’da başlayan av yasağı sona erdi; Karadeniz, Marmara ve Ege’de aylar sonra ağlar balıkla doldu. Bu şüphesiz hem bizler hem de deniz salyası nedeniyle geçtiğimiz yıl zor bir sezon geçiren balıkçılar için harika haber! Peki, Marmara’da yaşanan kâbus bitti mi? Acil eylem planı ne kadar başarılı oldu? Müsilaj Bilim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Mustafa Sarı ile Prof. Dr. Saadet Karakulak’a sordum.
#Yazarİstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararının ardından TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, “Cumhurbaşkanı’nın Montrö’yü tanımıyorum, feshettim deme hakkı var mı?” sorusuna “Yapabilir. Bunu sadece bizim Cumhurbaşkanımız veya eski sistemde Bakanlar Kurulu değil, Almanya da, ABD de, Fransa da yapabilir” yanıtıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. CHP’den Montrö tartışmalarına şu tepkiler geldi:
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanlığı’nın İstanbul Boğazı ve Karadeniz için getirdiği hamsi avlama yasağına destek veren uzmanlar, İstanbul Boğazı’nda endüstriyel balıkçılığa son verilmesi çağrısında bulundu: “Boğaz biyolojik koridordur. Gırgır teknelerine kapatılmalıdır. Palamut ve lüfer gibi balıklar göç yollarını değiştirebilir.”
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 46 ülkenin temsilcilerine, “İslam İşbirliği Teşkilatı nüfusunun yüzde 21’i, yani 350 milyon kişi, aşırı yoksulluk şartlarında hayata tutunmaya çalışıyor. En zengin İslam ülkesi ile en yoksulu arasındaki gelir farkı 200 katı aşıyor. Müslümanlar zekâtı verecek olsa, İslam ülkelerinde fakir kalmaz” diye seslendi.
#GazetehaberlleriTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Su Ürünleri Kanunu'nda yapılan değişiklikler sadece balıkları ve sucul biyoçeşitliliği değil, aynı zamanda alnının teriyle ekmeğini sudan çıkaran, kurallara uyan balıkçıların haklarını da koruyacak" dedi.
#Bekir Pakdemirli