İslam dininden önceki döneme Cahiliye dönemi denir. Bu dönemde putperestlik ve batıl inançlar yaygındı. Bununla birlikte toplumun her kesiminde ciddi bir yozlaşma söz konusuydu. Ancak Hz. Muhammed'in peygamberliğini ilan etmesinin ardından İslam önce Mekke, sonra Medine'de yayılmaya başlamış ve Cahiliye dönemine ait inançlar ve davranışlar terk edilmiştir. Cahiliye dönemi nedir ve özellikleri nelerdir? Cahiliye dönemi Arap toplumunda edebiyat ve inançlar nasıldı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Cahiliye Dönemi Nedir?Şura suresi, 53 ayetten oluşmaktadır. Mekke döneminde inen sure, adını 38. âyette geçen “Şûrâ” kelimesinden almıştır. Şûrâ, danışma demektir. Sûrede başlıca müslümanların işlerini kendi aralarında danışma yoluyla yürüttükleri, ayrıca kâinatta Allah’ın birliğini gösteren deliller ve kıyamet gününün hâlleri konu edilmektedir. İşte Şura suresi anlamı, tefsiri, Türkçe ve Arapça okunuşu…
#ŞuraHazreti Muhammed'in yaşadığı dönem Cahiliye Devri ve Asrı Saadet olarak ikiye ayrılır. Cahiliye Dönemi Hz Muhammed'in peygamberliğini ilan etmesinden önceki dönemdir. Peygamber Efendimizin yaşadığı ve müminlerin onu gördüğü zamana ise Asrı Saadet denir. Bu terimde "Asır" kelimesi dönem ve çağ anlamında kullanılmıştır Saadet ise mutluluk anlamına gelir. Asrı Saadet kavramı ve dönemi hakkında detayları derledik.
Türkiye'de toplam 9 üniversitede Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü bulunuyor. Bölümün yer aldığı fakülteler Edebiyat Fakültesi ile Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi olarak ikiye ayrılmaktadır. Arap Dili ve Edebiyatı bölümü dersleri nelerdir, bu bölümden mezun olanlar hangi işleri yapabilir? Merak edenler için tüm detayları derledik.
#Arap Dili Ve Edebiyatı Bölümü Nedir Ve Mezunu Ne İş Yapar?Hûd suresi okunuşu, anlamı ve tefsiri Müslümanlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Mekke döneminde inen sure, 123 ayetten oluşmaktadır. Adını içinde söz konusu edilen Hûd peygamberden alan surede başlıca tevhit, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve ceza konuları ele alınmakta ve bunlar bazı peygamberlerin kıssalarıyla desteklenmektedir. İşte Hud suresi Türkçe ve Arapça okunuşu…
#HudBir grup liberal aydının peşine takıldık ve neredeyse üç-beş ayda bir onların topladıkları imza metinlerini tartışmaktan yorulduk. Bu kez gündemde 1915 tehciri nedeniyle Ermenilerden özür dileme kampanyası var. Ben de bu fırsattan yararlanıp Balkanlar’da Türklere yapılan soykırımı anlatmak için Fransa’ya giden Osmanlı heyetinin yaşadıklarını anlatayım. Heyet hangi ünlü siyasi isimlerden oluşuyordu? Paris’te kimlerle görüştüler? Neler anlattılar? Ve heyetin anlattıkları karşısında şaşkınlığa uğrayan Fransa solunun efsanevi ismi Jean Jaures, Türk heyetine ne önerdi?
Gençleri, ‘ünlüleri’ ve kaynana-gelin kavgalarını röntgenlemek Türk halkını kesmedi, şimdi de travestileri röntgenleyeceklermiş – Akşam karıyı döv, sabah ‘Kadına Karşı Şiddete Son’ kampanyasına katıl – Şu kelimeleri yan yana getirip anlamlı bir cümle kurmaya çalışın: Seren Serengil, koca, ders, İngilizce – O değirmen daha ne sular gördü - En sevimsiz manken Nigar Talibova nasıl iş buluyor? diye soruyor – Taksi çeviremiyorsa = İktidarsız... vs magazin alıntıları
Sevgili Serdar, son haftalarda bana bir haller oldu. Ankara’daki işlerimin yoğunlaşması, buna eklenen kitap çalışmasının ağır temposu açıkca yazılarıma uzun ara vermeme yol açtı. Önce beni seven ve sevmeyen hatta sık sık eleştiri oklarını saplayan okuyucularımdan özür dilerim. Uzun süre ayrı kalmakla ne kadar iyi ettim bilemem ama iyi bir dinlenme ve bilenme süreci yaşadığımı söylemeliyim. (Sezai Bayar yazıyor.)