Latin Amerika’nın büyülü gerçekçilik akımının yaşayan en önemli temsilcilerinden Laura Esquivel’in ‘Acı Çikolata’ serisine üçüncü roman ‘Kara Geçmişim’ eklendi. Kadın meselesi ve özgürlük fikrinin yine önde olduğu bu son kitap da Meksikalı De la Garza ailesini takip ediyor.
#Laura Esquivel‘Edebiyatta Denizcilik, Denizcilikte Edebiyat’ mavi gerçekçiliğin süvarilerini anımsattığı için bile çok değerli... Denize açılırken okunması gereken neredeyse tüm seyahatnameleri, kutsal metinleri, biyografileri ele aldığı için kılavuz, karada boğulanları denize, mavi Türkçeye çağırdığı için de deniz feneri sayabileceğimiz bir mavi hazine.
#Edebiyatta Denizcilik Denizcilikte EdebiyatBora Chung’un 2022 Uluslararası Booker Ödülü adayı olan ve büyülü gerçekçilik, korku, masal, bilimkurgu türündeki öykü kitabı ‘Lanetli Tavşan’ çoğunlukla kadın bakış açısına odaklanarak ataerkil, kapitalist bir toplumda yaşamanın dehşetini resmediyor.
#Lanetli Tavşan39. İstanbul Kitap Fuarı’nın ‘Onur Yazarı’ Nazlı Eray, teması ise onun ‘Büyülü Gerçekçilik’ olarak tarif edilen renkli tarzına gönderme yapan ‘Kitabın Büyülü Dünyası’. Eray, o büyülü dünyayı “Hayat, bir kitap yazmak gibidir. Sen kendi kitabını nasıl düşünürsen öyle yazarsın. Kendi ışığını ne kadar açarsan o kadar aydınlanırsın, arada loşlaştırırsın ama daima ümitli ve mutlu olmak lazım, bu çok önemli” sözleriyle tarif ediyor.
#Nazlı ErayUluslararası İstanbul Kitap Fuarı, iki yıl pandemi arasından sonra kapılarını 39’uncu kez açıyor. İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 3-11 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuarın mottosu ‘Kitap Şehre Dönüyor’. Fuara yurtiçi ve yurtdışından birçok yayınevi katılacak, kültür etkinlikleri, imza günleri gerçekleştirilecek.
#Uluslararası İstanbul Kitap FuarıMiguel Bonnefoy’un ‘Miras’ı geçen yüzyılın trajik ve kanlı olaylarını anlatarak Atlantik’in iki yakasını birbirine kopmaz bağlarla bağlayan, insanın öyküsünün her yerde aynı olduğu mesajını veren bir roman. İlginç kahramanları, şaşırtıcı detayları ve büyülü gerçekçi diliyle bir solukta okunuyor.
#Miguel BonnefoyTatile taşıdığınız kitapların kumlarını silkeleyip yazla vedalaştınız mı? O zaman eylülle gelen yepyeni kitap sezonuna hazırsınız demektir. Sizin için yayınevlerinin editör masalarına sokulduk ve sonbaharda bizimle buluşacak kitaplara göz attık. Karşımıza Ahmet Ümit, Orhan Pamuk, Necati Tosuner, Defne Suman, Yiğit Bener, Ayfer Tunç, Murat Gülsoy, Gülseren Budayıcıoğlu, Arnie Ernaux, Tess Gerritsen, Stephen King’in de aralarında olduğu yerli ve yabancı edebiyat eserleri ve çok sayıda heyecan verici deneme ve anı kitabı çıktı...
#Yeni Sezon Kitapları 2022Yugoslavya İç Savaşı’nın akıldışılığını ve vahşetini sergileyen ilk romanı ‘Kaplanın Karısı’yla büyük çıkış yapan Téa Obreht, dokuz yıl aradan sonra kaleme aldığı ikinci romanı ‘Bozkır’da bu kez Amerika’nın Vahşi Batı’sında geçen, şiddet dolu, etkileyici bir hikâye anlatıyor.
#BozkırGünümüz edebiyatının en önemli isimlerinden Nobel ödüllü Mario Vargas Llosa, tam 40 yıl sonra Türkçeye çevrilen başyapıtı ‘Dünya Sonu Savaşı’nda 1897’deki Canudos Savaşı’nı yeniden canlandırıyor. Gerçeklerden yola çıkan Llosa, pek çok karakter ve hikâyeyi ustaca birbirine bağlayıp oya gibi işliyor. Sayfalar ilerledikçe büyülü gerçekçiliğin büyük eserlerinden birini okuduğunuzu hissediyorsunuz. Ama anlatılan hiçbir şey mantıkdışı değil. Destansı bir büyülü gerçekçilik şöleni, bir başyapıt...
#Mario Vargas LlosaKenya’nın ve Afrika edebiyatının gelmiş geçmiş en büyük yazarları arasında gösterilen Ngügi wa Thiong’o, ‘Kargalar Büyücüsü’nde hayali bir Afrika ülkesinin trajikomik hallerini anlatıyor. Aslında emperyalist sömürünün ve uluslararası siyasetin çarklarında ezilen azgelişmiş ülkelerin evrensel bir temsili olan roman, uzun ama çok akıcı bir başyapıt.
#Ngügi Wa ThiongHayatın her alanında olduğu gibi yayın dünyası da normale dönüyor. Kitabevleri teker teker kapılarını açtı, yayınevleri pandemi süresince ayda bir kitaba kadar düşürdükleri yayın sayısını arttırmaya başladı. Bu arada pek çok kitabın çıkış tarihi de üçer ay ertelenmiş oldu.
#Yazar‘21 Kedide Sanat Tarihi’, kültürler, zamanlar ve sanat akımları arasında bağlantı kurmak için kediyi bir sembol olarak kullanıyor. Antik Mısır’dan başlayan sanat tarihi yolculuğu, Bizans, Rönesans, büyülü gerçekçilik, kübizm, pop art, minimalizm derken bu çağın sokak sanatı grafitiye kadar geliyor.
#21 Kedide Sanat Tarihi‘Raydan Çıkan Trenler’le dikkat çeken günümüz Latin Amerika edebiyatının parlak isimlerinden Hernan Ronsino, ‘Ateş’ adlı romanında okurunu bir kez daha sanki zaman ve uzamda ‘taşlaşmış’ bir Arjantin kasabasına götürüyor ve bireysel hafıza ile toplumsal tarih arasındaki ilişkiyi sorguluyor.
#Hernan RonsinoÇağdaş çocuk edebiyatının en üretken isimlerinden olan Koray Avcı Çakman, Anadolu masallarından yola çıkarak yazdığı ‘Masal Dolu Anadolu’ kitabıyla çocuklarla yeniden buluştu. Çakman’la bir araya geldik hem masalları hem de kitabı konuştuk.
#Masal Dolu Anadolu2019 tarihin tozlu sayfalarındaki yerini almaya koyulurken, sinema alanında geride bırakılan izlerde dolaşalım diyerek ‘Yabancı’ ve ‘Yerli’ cephelerde ‘Yılın en iyi 10 filmi’ni sıraladık. Malum, sinema sübjektif bir sanat ve beğeniler, kişiden kişiye değişiyor. Bize göreyse ‘Yabancı’ kategorisinde en iyi yapım Hirokazu Koreeda imzalı ‘Arakçılar’dı. ‘Yerliler’ kanadında ise Emir Alper’in ‘Kız Kardeşler’i bu yıl gönlümüzü en çok çelen film oldu...
#Suç Unsuru‘Beni Kör Kuyularda’ romanında Hasan Ali Toptaş, ayakkabıcı babasına yemek götürüp eve döndükten sonra suskunlaşan Güldiyar’ın neler yaşadığıyla ilgilenmiyor; gözlerinden yaş yerine taş akan bu genç kadını bir gösteriymiş gibi izlemeye gelen insanlarla, daha doğrusu ‘seyir toplumu’yla ilgileniyor. Masalsı bir anlatı kursa da gerçekliği terk etmiyor Toptaş.
#Hasan Ali Toptaş