Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK'te yaptığı açıklamada, "'Beklenen İstanbul depremi buydu, bundan sonra olmayacak, rahat olun' demek çok tehlikeli. Hiç mi tarih okumuyorsunuz? Tarihte büyük depremler, geniş bir alanda hissedilmiş, yıkılmış. Bizim şansımız burada medeniyetler olduğu için bunlar yazılmış, çizilmiş. Bu tarihi gerçeklerden bakarak deprem gerçeğini küçümsemek, iyimser senaryolarla sırf halka sempatik gözükmek için böyle bir söylem geliştirmek doğru değil" ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Ersoy, "Son yaşadığımız 6.2'lik depremden sonra beklenen depremin büyüklüğü bir miktar küçülmüş olabilir. Belki 7.4 değil de 7.2 ile sınırlı kalmış olabilir. Onun arasında büyük bir fark var" diye konuştu.
#Prof. Dr. Şükrü Ersoy15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün ‘viskoz damper’ denilen ve köprüyü ağır sarsıntılara karşı koruyan mekanizmalarını görüntüledik. Köprünün bütün teknik detaylarından sorumlu mühendisleri dinledik…
#15 Temmuz Şehitler KöprüsüAlman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nden (GFZ) sismolog Prof. Dr. Marco Bohnhoff, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. Sürüklenen ve kilitli fay teorilerine dair açıklamalarda bulunan Bohnhoff, “Sürüklenen segmentler şiddetli depremler sırasında aktive olabilir. İstanbul için daha büyük deprem hâlâ olası” dedi.
#Alman Yer Bilimleri Araştırma MerkeziDeprem uzmanlarından farklı görüşler gelince İstanbul’da ‘deprem nöbeti’ ikinci gece de sürdü. Dışarıda sabahlayanlar, “Hocalardan kimi ‘Daha büyük deprem olmaz, içeri girin’ diyor, kimi de ‘Teyakkuzda olun, dışarı çıkın’... Ne yapacağımızı şaşırdık, tedbiren gece dışarıda sabahladık” diyor...
#Deprem Uzmanlarıİstanbul'da yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Naci Görür, "İstanbul depremi olacak. Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti" dedi. Prof. Dr. Görür, "Bir bilim insanı evrensel nitelikli araştırma yapan, veri toplayan, veriye göre sonuca varan, vardığı sonuçlar uluslararası konferanslarda sunan ve uluslararası dergilerde yayınlayan insandır. Sanıldığı gibi her titir taşıyan bilim adamı değildir" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görür23 Nisan'da 6,2 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından yıllardır beklenen büyük İstanbul depremi oldu mu? sorusu gündeme geldi. İstanbul'da büyük deprem beklentisi, son depremlerin akabinde yeniden tartışmaya açıldı. Yaşanan son İstanbul depremi sonrası ünlü yer bilimcilerin yapmış olduğu son açıklamalar bir kez daha gündeme geldi. Geçtiğimiz haftalarda Silivri dolaylarında 6 civarı deprem olabileceğine yönelik açıklama yapan Prof. Dr. Üşümezsoy, 2019 yılında da benzer açıklamalarda bulunmuştu. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, beklenen büyük İstanbul depreminin 6,5 seviyesini geçmeyeceğini ifade etti. Peki, beklenen büyük İstanbul depremi gerçekleşti mi? İşte, Prof. Dr. Üşümezsoy'un açıklamasından önemli detaylar
#İstanbul Depremiİstanbul’u sallayan deprem fayının niteliği tartışma konusu. 2017’ye kadar büyük deprem potansiyeline sahip ‘kilitli fay’ olarak biliniyordu. Almanların 2017’deki araştırmasında ise daha düşük enerjili ‘sürüklenen fay’ olarak değerlendirildi. Türk araştırmacılar bu konuda bölündü. Kimi uzmanlar fayın 2004’te ABD’li bilim adamlarının dediği gibi ‘kilitli’ olduğunu değerlendirirken bazıları da Alman Dirk Becker ile Marco Bohnhoff’un çalışmalarına atıfla ‘sürüklenen fay’ tespitini yaparak 7’ye yaklaşan büyüklükte deprem üretemeyeceğini savunuyor.
#İstanbulTarihte İstanbul depremleri, 23 Nisan 2025 Çarşamba günü meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından bir kez daha gündeme geldi. Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir'de yoğun şekilde hissedilen İstanbul'da yaşanan deprem paniğe neden oldu. Türkiye ve çevresi, aletsel ölçümlemeyle deprem kaydı yapılmaya başlanan 1900'den itibaren çeşitli zamanlarda 6 ve üzeri büyüklüğündeki 231 depremle sarsıldı. Deprem kuşağı olan ülkemizde, 2023 yılında yaşanan ve 'Asrın felaketi' olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce vatandaş hayatını kaybetti. Üzerinden çeyrek asrın geçtiği 45 saniye süren 1999 Gölcük depremi ise hala akıllarda. Tarih boyunca çok sayıda deprem atlatan İstanbul, depremle Bizans İmparatorluğuna başkent olmasından 12 yıl sonra, 342 yılında tanıştı. İşte, 325 yılından 2000'lere kadar olan İstanbul depremleri ve büyüklükleri.
#Tarihte İstanbul Depremleri23 Nisan günü İstanbul'da Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Bölgesi'nde birçok ilde hissedildi. Depremin şiddeti çok yüksek olduğu için vatandaşlar arasında büyük panik yaşandı. Deprem bölgesinde yaşıyor olmanın bilinciyle, depreme hazırlıklı olmamız, paniğe kapılmamamız hayati önem taşıyor ancak deprem esnasında çoğumuz hala doğru bildiğimiz yanlışları yapmaya devam ediyoruz. Peki deprem anında ne yapmalıyız? Deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan daha önemli detaylar neler? Deprem çantası gerekli mi? Yüzlerce kişiyi enkaz altından kurtaran AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı, Doç. Dr. Mustafa Ferudun Çelikmen'den hem yaşadığı tecrübeleri hem de depremde hayat kurtaran en önemli detayları dinledik.
#Depremİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya, "Riskli olduğu düşünülen binalara girilmemesini, binası ile ilgili şüphesi olan vatandaşlarımızın 112 Çağrı Merkezi'ne bilgi vermelerini, olası artçı sarsıntılara karşı tedbiri elden bırakmamasını vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "İstanbul başta olmak üzere Bursa, Balıkesir, Tekirdağ ve Yalova'daki vatandaşlarımızdan toplamda 1399 yapı ihbarı aldık. Şu ana kadar 7 binamız az hasarlı" dedi Bakan Memişoğlu ise, "Panik sebebiyle 60 hastamız bulunmaktadır. Hastalarımızın tedavileri devam etmekte, hayati tehlikeleri bulunmamaktadır" diye konuştu.
#İstanbulKahramanmaraş merkezli depremler, 6 Şubat 2023 tarihinde 11 ili etkilemiş ve yaklaşık 50 bin vatandaşın hayatını kaybetmesi ile sonuçlanmıştı. Depremden en çok etkilenen Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere 11 ilde yıkılan ve hasar alan bina sayısı 200 bin civarında kayıtlara geçmişti. Peki, Kahramanmaraş merkezli Hatay depremi kaç şiddetinde oldu? 6 Şubat depremi kaç saniye sürdü? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Kahramanmaraş Merkezli DepremDeprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal D'de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programına konuk oldu. Prof. Dr. Üşümezsoy dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Adalar fayının ölü olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul'da büyük bir deprem beklemediğini ifade etti.
#Depremİstanbul'da dün Silivri açıklarında meydana gelen 3.9'luk depremin hemen ardından 6.2 büyüklüğünde büyük bir deprem yaşandı ve devamında çok sayıda artçı oluştu. İstanbulluları korkutan sarsıntılar üzerine uzmanlardan da dikkat çeken açıklamalar gelmişti. CNN TÜRK'e konuk olan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, son depremin tarihini işaret ederek önemli bir detayı hatırlattı. Moriwaki'nin çarpıcı sözleri karşısında sunucu Göksu Öngören Özgür 'kanım dondu' dedi.
#Yoshinori MoriwakiDeprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Kanal D'de yayınlanan Neler Oluyor Hayatta programına konuk oldu. Prof. Dr. Üşümezsoy dün İstanbul'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Adalar fayının ölü olduğunu belirten Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul'da büyük bir deprem beklemediğini ifade etti.
#DepremMarmara Denizi’nin Silivri açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem Türkiye’nin batısını salladı. Büyük deprem beklentisindeki İstanbul’da yürekler ağızlara gelirken evlerden kaçanlar soluğu parklarda, sokaklarda aldı.
#Marmara Deniziİstanbul’u sarsan depremin ardından uzmanlardan farklı görüşler geldi. Birçok uzman, dünkü depremin olası büyük depremin tarihini öne çektiği, bir sonraki depremin çok daha güçlü olacağını söyledi. Bazı uzmanlar ise dünkü depremin İstanbul için riski azalttığını savundu.
#İstanbulİstanbul Valisi Davut Gül sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, "Büyük deprem bekleniyor" şeklinde manipülatif paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiğini duyurdu. Vali Gül, "Bu ve benzeri asılsız paylaşımları yapanların kimlik tespit çalışmaları başlatılmış olup, sorumluları hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır" ifadelerini kullandı.
#DepremSakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu, İstanbul'da meydana gelen depremlere ilişkin, "Beklenen İstanbul depremi var. Bunu oluşturacak fayın uzun yıllardır kırılmayan İstanbul Kartal ile Silivri açıklarına uzanan kesimi sismik boşluk olarak biliniyor. Son depremler, bu sismik boşluğun batı ucunda olmasından dolayı deprem tehlikesi açısından uyarı olarak nitelendirilebilir. Bu deprem, beklenen İstanbul depreminin habercisidir" dedi.
#Istanbulİstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem ve ardından yaşanan artçılar sonrasında GSM operatörlerinde yaşanan kısa süreli kesintiler, vatandaşların sevdiklerine ulaşmasını zorlaştırırken, internet tabanlı uygulamalar ve erken uyarı sistemleri de yeniden gündeme geldi. “Acil durumda nasıl iletişim kurulur?” sorusu ise kamuoyunun en çok merak ettiği konulardan biri oldu. Peki, deprem sonrasında neden iletişimde sorunlar yaşanıyor? Hangi uygulamalar telefonumuzda yer almalı? Tüm bu sorulara Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile cevap aradık.
#Depremİstanbul'da peş peşe yaşanan depremlere ilişkin açıklama yapan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Marmara Denizi’nde faylar daha önceden kırıldığı için artık büyük bir deprem riski yok" dedi. Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan ise İstanbul'da bir süredir bekledikleri büyük depremin 6.2 şiddetindeki depremin olabileceğini belirterek, "Bugünkü depremle birlikte İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem olma ihtimali de düştü" dedi.
#Şener Üşümezsoyİstanbul'da peş peşe yaşanan depremlere ilişkin açıklama yapan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, "Marmara Denizi’nde faylar daha önceden kırıldığı için artık büyük bir deprem riski yok" dedi. Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Bilgehan ise İstanbul'da bir süredir bekledikleri büyük depremin 6.2 şiddetindeki depremin olabileceğini belirterek, "Bugünkü depremle birlikte İstanbul'da 7'nin üzerinde bir deprem olma ihtimali de düştü" dedi.
#İstanbul