Burdur Gölü'nde sahilin bazı kesimleri mor renge büründü. Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, bu görüntüye mor renkli sülfür bakterilerinin yol açtığını ve herhangi bir zararı olmadığını söyledi.
#Burdur GölüAnadolu’nun dört bir yanı yılın bu zamanlarında çiçeklerle bezeniyor. Lavanta ve ayçiçeği gibi kimi ekilen, orkide ve ıhlamur gibi kimi de doğada kendiliğinden arzı endam eden çiçekler kokularıyla, renkleriyle ve kapladıkları alanlarla büyüleyici bir etki yaratıyor. Trakya’nın uçsuz bucaksız ayçiçeği tarlalarından Burdur’un lavanta dünyasına, Isparta’nın Güller Vadisi’nden Karadeniz’in en çiçekli yaylasına kadar rengârenk rotalar bizi bekliyor.
#HürriyetBURDUR’un Karakent köyü yakınlarındaki Lisinia Doğa Proje Alanı’nda Burdur Gölü kenarındaki tarlalarda lavantalar açtı. Mor çiçekleriyle hayran bırakan Lisinia’nın lavantaları bu yıl ilk defa Hollanda’ya ihraç edilecek. Lisinia Doğa Proje Alanı Sorumlusu Öztürk Sarıca, "Yaptığımız çalışmalar çerçevesinde demet yapılarak büyük kısmı çiçekçiliğin baş ülkesi olan Hollanda’ya gidecek. Bu yıl için 30 bin demet lavanta göndereceğiz. Önümüzdeki yıllar için 100 bin demet sözü aldık" dedi.
#LavantaBurdur'da, türkülere konu olan 12 su değirmeninden biri olan Ali Bey Değirmeni, restore edilerek, Değirmen Müzesi haline getirilecek. Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, "270 gün sonra Burdur'un türkülere konu olan değirmenlerinden birisini kültür varlığı olarak Burdur halkına armağan etmiş olacağız" dedi.
#BurdurDünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına öncülük eden UNESCO, 2020 yılında Türkiye’den 5 yeni kültür varlığını daha listeye ekledi. Dünya çapında pek çok ülkede kültür varlıklarını listeleyen UNESCO, Türkiye’den toplam 83 kültür varlığına bu listede yer verdi. Peki, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde Türkiye’den kaç kültür varlığı yer alıyor? İşte, Dünya Miras Alanı olarak kabul edilen yerler ve geçici liste içerisine alınan kültür varlıkları
#Türkiye Dünya MirasıEskiden göller ve güller şehriydi şimdi gölleri baki ama bir de bu güzelliklere lavanta bahçeleri katıldı. Öyle ki Isparta yerine lavanta bahçeleri turları yapılmaya başlandı. İlk önce gül hasadı daha sonra lavantalar tüm zarafetleriyle kendini göstermeye başladı. Bu ışıltılı mor altyapısının üzerinde yüzlerce muhteşem fotoğraflar gördük, videolar izledik. İmrendik, hayran olduk ve takdir ettik. Öyle bir durum oldu ki görmek ve analiz etmek lazımdı. Basından haber almanın zararı yok ama yine de bir kuşku oluyor. O zaman kendi gözümüzle görmek gerekirdi ki öyle yaptık.
#IspartaBURDUR’da Maldivler’e benzetilen turkuaz renkli suyu ve bembeyaz kumsalıyla büyük ün yapan Salda Gölü’ne yaz aylarıyla birlikte ziyaretçi akını yaşanıyor. Özellikle hafta sonları yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı günlük 30 bine ulaşıyor.
#Salda GölüIsparta’yı bir cümlede anlatmak gerekse, Türkiye’nin çiçek bahçesi derim. Gülün ve lavantanın başkenti olan şehre yaz gelince, renkler ve kokular saklandıkları yerden çıkıp dört bir yana saçılıyor. Pembesinden sarısına güller, morla yeşili birbirine karıştıran lavanta tarlaları, insana doğanın pozitif enerjisini yüklüyor. Yaz başında yapılan gül hasadı ile sonuna doğru yapılan lavanta hasadı, hem bir festival havası hem de turizm hareketliliği kazandırıyor. Gül ve lavantadan yapılan ürünler, el emeği göz nuru geleneksel üretimin inci taneleri olarak öne çıkıyor. Peki şehre sadece çiçek dermeye mi gidilir? Tabii ki hayır! Buyurun Isparta’yı birlikte gezelim.
#IspartaBoyu 1.82, kilosu 65, saç rengi koyu, yaşı 32: Kayıp! Altında kamuflaj tipi açık renk bir pantolon, Alpinus marka bir ceket, üstünde çadırı da olan büyük bir sırt çantası vardı en son görüldüğünde. Rusça biliyor, konuşmasında hafif bir kekemelik var. Polonyalı Rafal Jedraszyk’dan 24 Mayıs 2002’den beri haber alınamıyor.