EBRD Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahmini yüzde 5,5'ten yüzde 9'a yükseltildi. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Bölgesel Başekonomisti Roger Kelly, "Türkiye geçen yıl pozitif büyüme kaydedebilen birkaç ekonomiden biri olmayı başardı. Türkiye'nin bu yıl yüzde 9 civarında büyüyeceğini, gelecek yıl ise daha sürdürülebilir seviye olan 3,5 oranına geri döneceğini öngörüyoruz" dedi. Kelly, “Türkiye'nin salgın sonrası bağlamda bölgesel ve uluslararası bir üretim merkezi olma potansiyeline sahip olduğunu kesinlikle düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
#Türkiye EkonomisiAsya ve Pasifik bölgesine ilişkin Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu'nu yayımlayan IMF, bölge ekonomisinin bu yıl yüzde 2,2 daralacağını öngördü. Raporda, önemli aşağı yönlü risklerin etkisiyle tahminlerin oldukça belirsiz olmaya devam ettiği kaydedildi.
#IMFULUSLARARASI Para Fonu (IMF), Avrupa ülkelerine yönelik Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu’nda Türkiye’de çekirdek enflasyonun 3 yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini belirterek Türkiye’nin bu yılki büyüme beklentisinin yüzde 2.7’den yüzde 5.1’e yükseltildiği hatırlatılıp, en belirgin revizyonun Türkiye’ye yönelik olduğu vurgulandı.
#GazetehaberleriUluslararası Para Fonu’nun (IMF) Avrupa’nın küresel ticaretin motoru haline geldiğini vurgulayan raporuna göre, bölge ülkeleri 2016-2017 yıllarında küresel ürün ithalatındaki büyümeye, Çin ve ABD’nin toplamı kadar katkı sağladı.
#Bölgesel Ekonomik Görünüm RaporuUluslararası Para Fonu (IMF) aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Orta, Doğu ve Güney Doğu Avrupa bölgesinde ekonomik toparlanmanın geçen yıla göre güçlenmesine rağmen, gelişmiş ülkelerin sıkılaşan para politikaları ve jeopolitik riskler nedeniyle bölgenin ağırlıkla ihtiyaç duyduğu dış finansmanın koşullarının sıkılaşabileceğini belirtti.
IMF’nin Avrupa ekonomileriyle ilgili tahmin ve değerlendirmelerinin yer aldığı Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda, Türkiye dahil yükselen Avrupa ekonomilerinin kısa vadeli görünümü için “Hızlı büyüme döneminden sonra daha ağır ve kolay denetlenen bir büyüme oranına geçiş” anlamına gelen “soft landing- yumuşak iniş” tanımı yapıldı.
IMF'nin Avrupa ekonomileriyle ilgili tahmin ve değerlendirmelerinin yer aldığı Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı. Raporda, Türkiye dahil yükselen Avrupa ekonomilerinin kısa vadeli görünümü i?in "Hızlı büyüme döneminden sonra daha ağır ve kolay denetlenen bir büyüme oranına ge?iş" anlamına gelen "soft landing- yumuşak iniş" tanımı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuşuyor. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazTicaret Bakanı Mehmet Muş, temmuz ayı dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Muş "Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar oldu. Bu, ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır" dedi.
#Mehmet MuşKahvaltı masalarındaki ‘serpme kahvaltı’ modeli, otellerdeki ‘açık büfe’ uygulamaları pandemi önlemleri nedeniyle bir süre ara verse de, şimdilerde yine uygulanıyor... Kimse kusura bakmasın; ama bu uygulama ülkemizdeki gıda israfının en büyük nedenlerinden biridir diyebiliriz.
#AtıkTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, son 12 ayda 193 milyar 267 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek yıllık ihracat hedefleri olan 184 milyar doların üzerinde bir seviyeye eriştiklerini belirterek, "İnşallah çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara hep birlikte ulaşacağız." dedi.
#İsmail GülleEkonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisini analiz etti. OECD, Türkiye ekonomisine ilişkin 2020 tahminini yukarı yönlü revize ederken, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı Ekonomik İnceleme Raporu’nda, ülke ekonomisinin 2020’de yüzde 0.2 daralacağı, 2021’de yüzde 2.6 ve 2022’de ise yüzde 3.5 büyüyeceğini öngörüldü. Fitch Ratings de Türkiye’de büyümenin hız kazanmasını beklediklerini açıkladı. Fitch Ratings Direktörü Douglas Winslow: “Koronavirüs aşılamaları güveni desteklerken, kısıtlamaların azaltılması, Avrupa’da toparlanmanın ivmelenmesiyle, bu yılın ilk yarısından itibaren Türkiye’de büyümenin hız kazanmasını bekliyoruz. 2021 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3.5 seviyesinde büyüme göstermesini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
#Gazetehaberleri