Sözleşme, Türkiye'ye Boğazlar üzerinde tam kontrol hakkı verir ve barış zamanı sivil gemilerin özgürce geçişini garantiler. Anlaşma, ayrıca Türkiye'ye İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkı verir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi nedir, kimler arasında imzalandı? İşte Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri....
#Montrö Boğazlar SözleşmesiUkrayna sınırında tansiyonun arttığı bir dönemde ABD’den sürpriz adım geldi. Rusya’nın bölgede artan askeri hareketliliğine cevaben Karadeniz’e savaş gemisi göndermeye karar veren ABD geri adım attı. Buna göre Türk tarafına, Amerikan gemilerinin Boğazlardan geçmeyeceği yönünde bildirimde bulunuldu.
#GazetehaberleriDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bazı emekli amirallerin imzasıyla yayımlanan açıklamaya ilişkin, "Burada aba altından sopa gösteriyorlar, yani şöyle olur, böyle olur, bir nevi bunlar görevde olsalar bir muhtıradır bu ama emekli oldukları için 'Biz görevde değiliz.' diyorlar ama darbeyi çağrıştıracak üslubu kolayca görebiliyoruz bu bildiride." dedi.
#Mevlüt ÇavuşoğluMontrö Boğazlar Sözleşmesi, 1936 yılında dönemin ülkeleri Bulgarlar, Fransa Cumhuriyeti, Büyük Britanya, İrlanda ve Denizaşırı Britanya Ülkeleri, Hindistan İmparatorluğu, Elenler Krallığı, Japonya İmparatorluğu, Romanya Krallığı, SSCB, Yugoslavya Krallığı ve Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanmıştır. Fransa'nın Montreux kentinde imzalanan Montrö Boğazlar anlaşması belirli maddeleri içermektedir. Peki, Montrö Boğazlar Sözleşmesi maddeleri nelerdir? İşte, o metin
#MontröAK Parti MYK toplantısı sonrası Sözcü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. Çelik, "Bundan sonra mülteci meselesinin Türkiye'den çok müttefiklerimizin meselesi Avrupa'nın meselesi haline geleceğini açık bir şekilde ifade ediyoruz.. Uluslararası toplumu uyarıyoruz. Türkiye bu yükü tek başına kaldırmayacak." ifadelerini kullandı.
#Ömer ÇelikKaradeniz’deki gerginlik devam ediyor. Rusya ile Ukrayna arasında süren gerginlik ve çatışma ortamı Karadeniz’de ciddi bir istikrarsızlık yaratıyor. Bu durum güney sınırlarında komşusu Suriye’de zaten zor bir durumla karşı karşıya olan Türkiye için, bu kez kuzeyde, Karadeniz’de potansiyel zor dış politika sorunlarıyla karşılaşmak anlamına geliyor.
#YazarUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan: "Türk boğazlarından günde ortalama 125 gemi geçiş yapıyor. Bunlardan yaklaşık yüzde 60'ı uğraksız geçiş yaparken, yüzde 40'ı yabacı limandan Türk limanına veya Türk limanından yabancı limana sefer yapan gemilerden oluşuyor. Demirde bekleme süresinin 48 saatten 168 saate çıkartılmasıyla ülkemize yıllık 500 milyon dolar civarında döviz girdisinin sağlanması öngörülüyor"
#BoğazTürk Boğazları'ndan uğraksız geçiş yapan gemiler, zorunlu gereksinimleri karşılanmak üzere, Trafik Kontrol Merkezinden izin almak şartıyla demirleme yerlerinde ilgili kuruluşların gözetimi altında serbest pratika almaksızın 168 saat kalabilecek.
#Boğazlardan Geçiş