TARIM ve Orman Bakanlığı’na bağlı faaliyet gösteren Türkiye’de böcek biliminin gelişmesinde büyük katkıları olan biliminsanı Nazife Tuatay’ın ismini taşıyan Nazife Tuatay Bitki Koruma Müzesi, Türkiye'nin en eski ve köklü entomoloji (böcek bilimi) müzelerinden biri durumunda.
#TARIM Ve Orman BakanlığıMevlana’nın 749. Vuslat Yıldönümü Anma Törenleri 7-17 Aralık tarihleri arasında Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Türkçesi ‘düğün gecesi’ demek olan ‘Şeb-i Arus’ etkinliklerine katılmak için yolunuz Konya’ya düşerse jürimizin önerilerine göz atabilirsiniz: Gitmişken neler yapmalı, nerede konaklamalı, ne yemeli, hangi kültürel zenginlikleri gezmeli?
#KonyaSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde, şehrin griliğini bir kenara bırakıp portakal kabuğu ve altın sarısı yaprakların içinde zaman geçirmeye ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Güz mevsiminin büyülü atmosferinde zaman geçirebileceğimiz botanik bahçeleri nereler?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden güzel 7 adresi önerdiler.
#RotaTarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı (TAGEM) Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü’nün kurduğu müze, 3 bin tür ve 60 bin böcek örneğini içinde barındırıyor. Müze büyük bir kısmı Türkiye’den toplanan ve dünya için ilk kayıt olma özelliğini gösteren 56 türe de ev sahipliği yapıyor.
#TAGEMUşak'ta yeni bir böcek türü bulundu. Saha araştırması yapan yüksek ziraat mühendisi Erdal Zengin, kurduğu böcek tuzaklarında yeni bir böcek türü buldu. Torymidae familyasından sarı renkli, 1.88 mm büyüklüğündeki kırmızı gözlü böceğe Uşak iline ithafen, "Megastigmus usakensis" ismi verildi. Prof. Dr. Doğanlar, "Şu ana kadar sadece 1 örneği ele geçirilen böceğin faydalı bir tür mü yoksa zararlı bir tür mü olduğu yapılan bilimsel çalışmalar sonucu ortaya çıkacak" dedi.
#UşakKONAK Belediye Başkanı Hakan Tartan, görevdeki üçüncü yılını tamamlaması nedeniyle Swissotel Büyük Efes’te basın toplantısı düzenledi, “Hamdım. Artık piştik. Ancak yanmayacağız. Görevimi doğru işler yaparak sevgiyle tamamlayacağım” dedi. İzmir’in tanıtımı için en önemli hizmetlerden biri olarak gördüğü müzelere çok önem verdiğini belirten Tartan, şöyle dedi:
Geçen yaz 1200 öğrenciyi eğitimden geçirdiler, 1000 kişi yedekte kaldı. İlgi o kadar yoğun ki bu yıl 3 günlük böcek okulu kamplarına 100 öğrenci katıldı, 85 öğretmen mezun ettiler. İzmir’de başlayan Böcek Farkındalığı Yaratma Projesi, İstanbul, Samsun, Bingöl, Konya ve Diyarbakır’dan öğrenci ve öğretmenleri de kapsadı. Peki dertleri ne? Böceklerin hakkını teslim etmek! Onların doğaki görevlerini, güzelliklerini, neresinden tutulacağını, hatta nasıl besleneceğini öğretmek.
EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde bulunan Türkiye'nin ilk ve en zengin böcek müzesi ünvanına sahip Prof. Dr. Niyazi Lodos Böcek Entomoloji Müzesi üniversiteler, araştırma kurumları ve özel sektörden gelen pekçok tanılama sorununda önemli bir başvuru merkezi oldu.
Beyoğlu'nun simgelerinden tarihi Çiçek Pasajı'nın restorasyonu İBB ile pasaj esnafı arasındaki anlaşmazlık nedeniyle yapılamıyor. Pasajın duvarlarında ve tavanında çatlaklar oluştu. Bazı bölgelerde kuşlar yuva yaparken, örümcek ağları ve duvarlardan sarkan kablolar dikkat çekti. Yüksek Mimar Dr. Sinan Genim "Beyoğlu 19'üncu yüzyıl yapılarının yoğun olduğu yer. Çiçek Pasajı kalabalık bir yemek alanı. Yangın çıkıyor, tahrip oluyor. Kısa süre sonra da üst katı çöküyor. Ve uzun bir dönem yapı kapalı kaldı. Bundan 40 sene evvel onarılmış. Döşemelerin ne kadar mukavim olduğunu bilmiyoruz. Bakmak lazım, restore etmek lazım. Bu yapılar, bir kere yapıldı, dünya durdukça yerinde duracak değil, bakım isteyen, onarım isteyen, müdahale edilmek isteyen yapılar" dedi.
#Çiçek PasajıGüvercinlerin ayağına bağlanan şifreli mesajlar, ayakkabı topuğuna gizlenen dinleme cihazları, kravat iğnesi görünümlü kamera, Soğuk Savaş dönemine ait gizli belgeler… Hepsi MİT’in ‘Kale’ olarak adlandırılan devasa yerleşkesinde sergileniyor. MİT’in hafızası niteliğindeki müze, kapılarını Hürriyet’e açtı.
#Milli İstihbarat Teşkilatı