İlkbaharda deniz suyu sıcaklığının yükselmesiyle biyolojik mevsimsel olay olarak meydana gelen plankton patlaması, zaman zaman yapılan açıklamalar nedeniyle gündeme geliyor. Araştırmalara göre, okyanuslarda yaşanan plankton patlaması, insanların her yıl fosil yakıtların kullanımından neden olduğu kirliliğin üçte birini atmosferden temizliyor. Peki, plankton patlaması nedir?
#Plankton PatlamasıEdirne'de Meriç Nehri'nin bir kısmında meydana gelen köpüklenme üzerine, köpük ve sudan alınan numuneler Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma, Geliştirme Merkezi'nde incelenmeye alındı. Bölgede inceleme yapan Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öterler, "Nehrin yatak rejimi etkilenmiştir. Köpüklenme, nehirdeki sabunlaşmanın bir ürünüdür. Biyolojik süreçlerin de etkisiyle kimyasal bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş bir durumdur. Özellikle sonbahar aylarında diatom adı verilen küçük su yosunlarının aşırı artışı sonucunda aşırı alg çoğalmaları meydana gelebilir" dedi.
#EdirneEdirne'de Meriç Nehri'nin bir kısmında meydana gelen köpüklenme üzerine, köpük ve sudan alınan numuneler Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma, Geliştirme Merkezi'nde incelenmeye alındı. Bölgede inceleme yapan Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öterler, "Nehrin yatak rejimi etkilenmiştir. Köpüklenme, nehirdeki sabunlaşmanın bir ürünüdür. Biyolojik süreçlerin de etkisiyle kimyasal bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş bir durumdur. Özellikle sonbahar aylarında diatom adı verilen küçük su yosunlarının aşırı artışı sonucunda aşırı alg çoğalmaları meydana gelebilir" dedi.
#Meriç NehriMüsilaj nedenleri ve neden oluştuğu, Marmara Denizi'nde yeniden görülmesinin ardından gündeme geldi. Kadıköy ve Tuzla açıklarındaki görüntülerde müsilajın her geçen dakika arttığı görüldü. Marmara'da hızla yayılmaya başlayan deniz salyası yani müsilaj deniz sıcaklığının yüksek olması ve denizin durgun olması nedeniyle etkinliğini arttırıyor. Denizdeki canlı çeşitliliğinin azalmasından balıkçıların avlanmasına kadar birçok sorun teşkil eden müsilaj son günlerde yeniden ortaya çıktı. Peki, müsilaj nedir, neden oluşur? İşte, müsilaj nedenleri hakkında ayrıntılar.
#MüsilajDünyayı kasıp kavuran Covid-19 virüsünün kaynağını halen kesin olarak bilmiyoruz. Salgının ilk günlerinde ortaya atılan ancak daha sonra gözden düşen laboratuvar sızıntısı teorisi ise son dönemde yeniden üstelik çok daha güçlü bir biçimde tartışılır hale geldi.
#ÇinÇanakkale Boğazı'nda tekne ve ağlara zarar verdiği için balıkçıların kabusu haline gelen müsilaj, anlık hava değişimine bağlı olarak etkisini arttırıyor. Balıkçıların bir süredir müsilaj nedeniyle denize açılamadığı bildirildi.
#ÇanakkaleMARMARA Denizi'nin Gemlik Körfezi'ne bakan kıyısı, tek hücreli organizmaların aşırı derecede üredikten sonra toplu halde su yüzüne çıkmalarıyla ortaya çıkan ALG patlaması sebebiyle kızıla büründü. ALG patlaması olarak bilinen ve her yıl bahar aylarında görülen olayın oluşturduğu manzarayı görenler şaşkınlığını gizleyemedi.
#Marmara Deniziİstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, “Salgın olmasa da ciddi bir enfeksiyon tehlikesiyle ülkemiz ve dünyamız yüz yüze, bunu görmek lazım. Kanatlı hayvanların toplu yok edilmesinin yanında kedi, köpek, sığır, koyun gibi diğer hayvanların da hareketlerinin sınırlandırılması lazım. Tavuk gübrelerinin zirai amaçla kullanılmaması gerekli. Kurbanlık hayvanlar da potansiyel bir tehlike olduğunu kabul etmek lazım” dedi.