Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, 'YAŞAM Bilimleri KOBİ'leri İçin Küresel Rekabetçiliğe Doğru Ar-Ge Destek Laboratuvarlarına Destek Projesi' lansmanına katıldı. Kacır, “Tüm geliştirme faaliyetleri Türkiye’de yapılan, fikri hakları tamamen Türkiye’ye ait, klinik araştırmalar için Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan onay alan ülkemizin ilk ilaç adayını geliştirdi. Bu muazzam başarı hikayesini önemli yapan sadece global ölçekte hastalara ümit olan bir ilacın keşfedilmiş olması değil. Kendi kaynaklarımızla bir molekülün, laboratuvardan hastalara ilk defa ulaştırılmasının başarılması ve bunun yapılabilirliğinin gösterilmiş olması" dedi.
#Mehmet Fatih Kacırİlk Türk uzay bilim misyonu hakkında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Biz uzaya astronot gönderdik bize diyorlar ki ‘Astronot gönderdiniz ama bununla gurur duyulacak bir şey yok çünkü roket bizim değil başka ülkenin roketiyle gönderdiniz’. Roketi yapsak, uzay istasyonu sizin değil, niye gurur duyuyorsunuz' derler" dedi.
#Mehmet Fatih KacırÜlke dışında pek çok görevde bulunduktan sonra Sandoz Türkiye Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Cengiz Zaim, “Biz yıllardır Novartis’in bir iş birimi olarak faaliyet gösteriyorduk. Önümüzdeki yıl İsviçre borsasına kota ayrı bir firma olarak devam etme kararı aldık. Dünyanın en büyük eşdeğer biyobenzer ilaç firmasını oluşturuyor olacağız. Bu da bizim kendi sermaye kararlarımızı yatırım kararlarımızı alma ve odaklanma anlamında bizi daha iyi yere taşıyacak” dedi.
#Sponsorlu İçerikÜlke dışında pek çok görevde bulunduktan sonra Sandoz Türkiye Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Cengiz Zaim, “Biz yıllardır Novartis’in bir iş birimi olarak faaliyet gösteriyorduk. Önümüzdeki yıl İsviçre borsasına kota ayrı bir firma olarak devam etme kararı aldık. Dünyanın en büyük eşdeğer ve biyobenzer ilaç firmasını oluşturuyor olacağız. Bu da kendi sermaye kararlarımızı yatırım kararlarımızı alma ve odaklanma anlamında bizi daha iyi yere taşıyacak” dedi.
#SandozÜlke dışında pek çok görevde bulunduktan sonra Sandoz Türkiye Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Cengiz Zaim, “Biz yıllardır Novartis’in bir iş birimi olarak faaliyet gösteriyorduk. Önümüzdeki yıl İsviçre borsasına kota ayrı bir firma olarak devam etme kararı aldık. Dünyanın en büyük eşdeğer biyobenzer ilaç firmasını oluşturuyor olacağız. Bu da bizim kendi sermaye kararlarımızı yatırım kararlarımızı alma ve odaklanma anlamında bizi daha iyi yere taşıyacak” dedi.
#Sponsorlu İçerikBiyoteknoloji şirketi Amgen Türkiye, kadın gücünün organizasyona kattığı değerin bilinci ile bu alanda ilham yaratmaya odaklanıyor. Toplam çalışan kadın oranı yüzde 41, kadın yönetici oranı ise yüzde 65 olan Amgen Türkiye, kadın istihdamına katkıda bulunacak politikalarla kadınların işgücüne katılımını teşvik ediyor. Amgen Türkiye, kadınların her alanda yarattığı katma değeri artırmaya önem veriyor, kadınların aktif rol aldığı şirketlerde verimliliğin arttığı farkındalığı ile hareket ediyor.
#Amgen TürkiyeAmgen, 100 ülkede 20 binden fazla çalışanıyla hastalara hizmet etmeyi amaç edinmiş bir biyoteknoloji şirketi. 2012 yılında ülkemizin köklü ilaç şirketlerinden o dönemki adıyla Mustafa Nevzat olan Gensenta’nın gücünü de yanına alarak Türkiye hikayesini yazmaya başladı.
#AmgenAnkara'da, 3 üniversite ile işbirliğinde çalışmaları sürdürülen Covid-19 ilacında sona gelindi. 'CNT002' isimli molekülden oluşturulan ilacın faz-2, faz-3 çalışmasında, 3 ay içinde hasta alımının tamamlanarak ilk sonuçların elde edilmesi planlanıyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ersin Erfa, "Sonuçlar çıktıktan sonra bilimsel otoriteler tarafından onaylanırsa sadece ülkemize değil tüm dünyaya derman olabilecek bir ilacı Türkiye'de üretmeye başlamış olacağız" dedi.
#CNT002TÜRKİYE'de ilk kez yerli ve milli olarak biyobenzer parathormon üretildi. Türkiye'nin her yıl yaklaşık 16 milyon lira harcadığı bu hormon, paratiroid hormon eksikliklerinde, özellikle kadınlarda menopoz sonrası gelişen kemik kayıplarında, kemik ve kıkırdak aşınmalarında, iyileşmeyen kırıklarda fayda sağlıyor. Dünyada bir kutusu yaklaşık 3 bin 200 dolara satılan bu hormon, biyobenzer olması nedeniyle vücuttaki doğal parathormonunun kopyası niteliğinde.Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. Erhan Ayşan ve Dr. Öğr.Üyesi Emrah Nikerel'in önderlik ettiği kalabalık bir ekiple 5 milyon TL'lik yatırım ve iki yıl süren yoğun bir çalışma sonucunda Türkiye'de ilk kez biyobenzer parathormon üretimi gerçekleştirildi. Üretim aşamasında son noktaya gelindiği belirtilen hormonun ruhsatlandırma süreci sonrasında raflarda olması bekleniyor.
#Paratiroid HormonuTürkiye’de ilk kez yerli ve milli olarak biyobenzer parathormon üretildi. Türkiye’nin her yıl yaklaşık 16 milyon lira harcadığı bu hormon, paratiroid hormon eksikliklerinde, özellikle kadınlarda menopoz sonrası gelişen kemik kayıplarında, kemik ve kıkırdak aşınmalarında, iyileşmeyen kırıklarda fayda sağlıyor. Dünyada bir kutusu yaklaşık 3 bin 200 dolara satılan bu hormon, biyobenzer olması nedeniyle vücuttaki doğal parathormonunun kopyası niteliğinde.
#Paratiroid HormonuAİLE, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 6 bin 653’ü yerli, bin 957’si de ithal olmak üzere toplam 8 bin 610 ilacın geri ödeme listesinde olduğunu açıkladı. Bakan Selçuk, bu ilaçlardan 58’inin biyobenzer, 205’inin biyoteknolojik ilaç ve 738’inin de kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğunu bildirdi.
#Aile Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SelçukDünya ilaç devlerinin gözü Türkiye’de. Bu şirketlerden biri de Novartis. Şirketin dünya başkanı Vasant Narasimhan, “Türkiye’nin bir numaralı ilaç şirketiyiz ve bir numara kalmak için yatırıma devam edeceğiz. Son 10 yılda üretime 200 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. En büyük tesislerimizden biri burada, kritik testlerimiz burada yapılıyor” dedi.
#GazetehaberleriSerdar Uysal’ın eğitim yolculuğu Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Chicago Üniversitesi, Massachusetts Institute of Technology (MIT-Boston) derken en son yine Boston’da Harvard Üniversitesi’ndeki ihtisasla sürerken Türkiye’nin ekonomideki parlak dönemi dikkatini çekti.
#YazarABD’nin ilk biyobenzer şirketini kuran ve Amerika İlaç ve Gıda Kurumu’na (FDA) kılavuzların değişmesi için dava açan Prof. Sarfaraz K. Niazi, Türkiye’de orjinal ilaç pazarının çok büyük olduğunu belirterek, “Bu konuda nadir ülkelerden birisiniz. Türkiye’nin ya çok parası var ya da bu şirketler kendi ürünlerini satma konusunda çok etkililer. Bu kabul edilebilir bir şey değil” dedi.
#GazetehaberleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Gebze’de bulunan TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ni (MAM) ziyaret etti. Kanser Tedavisine Yönelik Yerli Biyobenzer İlaç Geliştirilmesi ve Üretimi (BİOSİM) projesiyle ilgili bilgi alan Bakan Varank, gen merkezi laboratuvarlarında ilacın tüm üretim aşamalarını inceledi.
#GazetehaberleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK'ın baş ve boyun kanserlerinin tedavisinde kullanılmak üzere başlattığı yerli ilaç çalışmalarını yerinde inceledi. Ziyarette yerli biyobenzer kanser ilaç geliştirme çalışmaları laboratuvar ortamında ilk kez görüntülendi. TÜBİTAK Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin ziyarette yaptığı açıklamada, "Biyobenzerinin yapıldığı referans ilacın 100 mg'lık formunun 500 lira olduğunu belirterek, "Kilogram değeri 1 milyon dolar. O kadar katma değerli ürün bunlar. Türkiye bu teknolojiyi öğreniyor artık" dedi.
#Bakan Varank