Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bir ayı geride kalırken tüm dünyanın gözü ülkemizde gerçekleşecek müzakere görüşmelerinde. Rusya’nın bir türlü Kiev’i ele geçirememesi de hâlâ savaşın en çok konuşulan konularından. Durumun arkasında yatan sebeplerden biri ise yeni belli oldu. İşte Kiev’in cesur savunucuları ve ilginç hikâyeleri...
#UkraynaIT(BT), ifadesini duyduğunuzda, muhtemelen şirketinizde bilgisayar sorunlarını çözen teknisyenler aklınıza gelir. Information technology yani Bilgi Teknolojisi bundan çok daha fazlasıdır. Peki, bilgi teknolojisi tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#It Nedir Ve Ne İşe Yapar?Illionis Institute of Technology Üniversitesi, internet üzerinden yürüttüğü eğitim programı ile Türkiye'deki öğrencilere Amerika'ya gitmeden master yapma olanağı sunuyor. Üniversitede, bilgi teknolojileri alanında internet üzerinden master yapılabiliyor. Programa, 2003-2004 öğretim yılı için başvurular kabul edilmeye başlandı. ABD'de eğitim görenlerle aynı düzeyde master diplomasının alınabileceği programa, 50 kişi kabul edilecek.<br>
Dijital teknolojilerin yükselişi, yapay zeka ve deepfake gibi araçların kötüye kullanımıyla birlikte ciddi etik sorunlar ortaya çıkarıyor. Artık herkes, rızası dışında bu tür içeriklerle hedef alınabiliyor ve kadınlarla çocuklar, bu teknolojinin en savunmasız hedefleri arasında yer alıyor. Günümüzde tehlike gittikçe büyüyor çünkü çevrimiçi sohbet robotları, insanların çıplak fotoğraflarını üretebiliyor! Yapılan araştırmalar ise ayda yaklaşık 4 milyon kullanıcının deepfake uygulamalarından yararlandığını ortaya koyuyor. Peki, hangi uygulamalar en çok tehlike barındırıyor ve bu tehlikeleri önlemek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikGeçen hafta teknoloji dünyasının en ilginç ve ‘kanlı’ haberi Hizbullah üyelerinin pager (çağrı) cihazlarının ellerinde patlamasıydı. Takip ve dinlemeye karşı bu eski teknolojiyi kullanan Hizbullah mensuplarının 2G’lik bir teknolojiye nasıl yenildiği henüz bilinmiyor ama eldeki veriler siber bir saldırı olmadığını gösteriyor.
#Çağrı CihazıBildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist Yaptı2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkDünya ekonomileri 2023 yılını iyisiyle kötüsüyle geride bırakmaya hazırlanıyor. 2023 yılını uğurlamaya 10 gün kala 2024 yılında piyasaya ilişkin beklentiler de merak edilmeye başlandı. Borsadan dövize, altından kripto paraya kadar birçok alanda uzman isimler 2024 yılının öngörülebilen perspektifini çizdiler. Uzmanlar Türk Lirası’nın 2024’te güçlü olacağını, Borsa İstanbul yatırımcılarının sağlam hisselere yönelmesi gerektiğini belirtirken kripto varlığı olanlar için de tavsiyeler geldi. İşte 2024 yılında piyasalarda oluşması beklenen hava…
#BorsaGeçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#Depremİstanbul'un Avcılar ilçesinde marketin önünde bekleyen 3 kişinin yanına bel çantalı şüpheli yaklaştı. O anda gençlerden birinin cep telefonuna kredi kartından 5 bin TL çekildiğine yönelik mesaj geldi. Aynı şüpheli 2 gün sonra tekrar markete gelince yakalandı. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise bu tür dolandırıcılıklar konusunda alınabilecek önlemleri anlattı.
#İstanbulİstanbul'un Avcılar ilçesinde marketin önünde bekleyen 3 kişinin yanına bel çantalı şüpheli yaklaştı. O anda gençlerden birinin cep telefonuna kredi kartından 5 bin TL çekildiğine yönelik mesaj geldi. Aynı şüpheli 2 gün sonra tekrar markete gelince yakalandı. Adli Bilişim Uzmanı İsa Altun ise bu tür dolandırıcılıklar konusunda alınabilecek önlemleri anlattı.
#AvcılarABD'de üç yıl boyunca tam 17 doktora görünen yedi yaşındaki Alex’in sağlık sorununu ChatGPT'nin çözmesi, yapay zekanın ‘doktorluk’ yolunda olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Peki yapay zeka doktorların yerini alabilir mi? Alanında uzman isimler hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Yapay ZekaÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 17-18 Haziran tarihlerinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları dün açıklandı. 3 milyon 527 bin 443 adayın başvurduğu sınavda bu yıl İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Niğde ve Afyonkarahisar’dan tüm soruları doğru cevaplayarak 500 tam puan almayı başaran toplam 10 birinci var. İşte o şampiyonların başarı hikâyeleri...
#YÖKDünya havayolu şirketlerinin çatı kuruluşu IATA, 79. Genel Kurul Toplantısı’nı Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane’nin desteğiyle İstanbul’da yaptı. Neredeyse gelmeyen havayolu şirketi CEO’su kalmadı. Artan havayolu trafiği bütün şirketlerin yüzünü güldürüyordu. Yüksek moral altında yapılan toplantıda kadının gücü de öne çıktı.
#Türk Hava Yollarıİstanbul’da sanal bir üniversite kuruluyor. Bu üniversitede öğrenciler VR gözlükleriyle istedikleri an istedikleri yerden uygulamalı eğitim alabilecek. Öğrencilerin sorularını yanıtlamaya her an hazır olan öğretmenleri ise bir yapay zekâ uygulaması olan ChatGPT olacak.
#Sanal ÜniversitePek çok yeni teknoloji gibi yapay zeka da kötü amaçlı kişilerin kullandığı bir araca dönüşmüş durumda. Yapay zeka ile üretilen gerçekçi görüntüler ve sesler, dolandırıcıların yeni silahı haline geldi. Peki hangi durumlar riskli? Dolandırıcıların hedefi olduğundan şüphelenenler ne yapabilir? Yapay zeka ile klonlanan sesi anlamak mümkün mü? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Bu soruları ve daha fazlasını Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan ile mercek altına aldık.
#TeknolojiMilli Savunma Bakanlığı 196 personel alımı ile kadrosunu genişletmeye hazırlanıyor. Online olarak yapılacak olan başvuru süreci, 29 Aralık 2022 ile 31 Ocak 2023 arasında gerçekleşecek. Adaylar, MSB 196 personel alımı için yapacağı başvuru sonrasında uygun görülmesi halinde mülakat aşamasına dahil olacak. İşte, MSB 196 personel alımı hakkında detaylı bilgiler
#MsbYemekleri pişirme yöntemi en az tükettiğimiz besinler kadar önemli çünkü tercih ettiğimiz yöntem yediğimiz besinin kalitesini etkiliyor. Peki hangisi en sağlıklı? Başka bir deyişle hangisi daha az sağlıksız? Haşlama, ızgara, fırın gibi klasik yöntemlere alternatif olarak piyasaya çıkan yeni ürünler aklımızı bu konuda iyice karıştırıyor. Biz de son teknolojik pişirme yöntemleri ile klasik pişirme yöntemlerini mercek altına aldık.
#YemekTEKNOLOJİNİN her geçen gün ilerlemesiyle tıp dünyasında güzel gelişmelerin olduğunu belirten Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, tüp bebek tedavisinde son 10 yıla damgasını vuran iki devrimsel gelişme hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Ahmet Zeki Işık, “Vitrifikasyon yani ani dondurma ve yeni nesil embriyo genetik analizi ‘NGS” teknolojisi’ yüz güldüren sonuçlar veriyor” dedi.
#1