Antalya'da Metin Gökmen (42), Isparta'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanedeki doktorların ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine operasyon geçirdi. Şikayeti geçmeyen Gökmen, aynı hastanede olduğu ikinci ameliyat sonrası doktorunun 'Vücudun kabul etmediği için platinleri çıkardık' demesiyle, ilk ameliyatta 8 platin takıldığını öğrendi. Metin Gökmen, 'Hepatit B virüsü kaptığımı öğrendim. Şu an zor da olsa yürüyorum ama yüzde 50 engelli kaldım.' dedi.
#AntalyaAntalya'da Metin Gökmen (42), Isparta'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanedeki doktorların ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine operasyon geçirdi. Şikayeti geçmeyen Gökmen, aynı hastanede olduğu ikinci ameliyat sonrası doktorunun 'Vücudun kabul etmediği için platinleri çıkardık' demesiyle, ilk ameliyatta 8 platin takıldığını öğrendi. Metin Gökmen, 'Hepatit B virüsü kaptığımı öğrendim. Şu an zor da olsa yürüyorum ama yüzde 50 engelli kaldım.' dedi.
#ANTALYAİleri yaşlarda görülen yürüme zorlukları, ufak tefek idrar kaçırmalar ve zihinsel işlevlerin zayıflaması gibi sorunlar toplumda genellikle olağan karşılanıyor. Dolayısıyla bu sorunlar ya geçiştiriliyor ya da her biri için ayrı branşlardaki hekimlere başvurularak çözüm aranıyor. Oysa yaşam kalitesini ciddi boyutlarda etkileyen bu problemler 'beyinde sıvı birikmesi' anlamına gelen 'Yetişkin hidrosefalisi' hastalığına işaret edebiliyor. Yetişkinlerde gelişen hidrosefaliye tanı konulmasında güçlük çekildiğine dikkat çeken Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Gökhan Acka, hidrosefali hakkında çok önemli bilgiler verdi.
#HidrosefalisiAydın'ın Söke ilçesindeki Latmos Antik Kenti'nde halk arasında Kazgagası (Corydalis) olarak bilinen Haşhaşgiller (Papaveraceae) ailesinden yeni bir bitki türü keşfedildi. Yeni bitki türüne Latmos Kazgagası adı verildi. Bitkiyi keşfeden Ege Üniversitesi (EÜ) Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım, Latmos Kazgagası'nın endemik bir tür olduğunu, bölgedeki madencilik faaliyetleri nedeniyle türün yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
#AydınLydia, ara sıra yaşadığı enfeksiyon hastalıkları ve uyku sorunları dışında tamamen sağlıklı görünse de nadir görülen genetik rahatsızlığa sahip başka bir küçük kızla bir dizi benzerlik paylaşıyordu. Bazen çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo, dolgun dudaklar ve burnun üzerinde birleşen kalın kaşlar ya da aşırı kıllanma anlamına gelen hirsutizm gibi fiziksel belirtiler gösterebiliyor.
#SanfilippoHarvard’da yüksek lisans yapan İzmirli Seray Şener ile aynı programın öğrencisi olan Kanadalı beyin cerrahı Alan Rheaume ilk görüşte aşık oldu. Bir yılda Türkçe öğrenen Kanadalı doktorla Seray Şener’in düğünü 24 Ağustos’ta İzmir’de yapılacak. Düğüne çiftin Harvard’dan arkadaşları ve hocaları da katılacak...
#İzmirİki çocuk annesi Morgan Rachal, TikTok’ta öylesine gezinirken şok edici bir gerçeği öğreneceğinden habersizdi. Bir çocuğun videolarını gördüğünde genç anne, şu anda 20 aylık olan kızı Lydia ile çarpıcı bir benzerlik olduğunu fark etti. Bu benzerlik sonrası şüphelenen Morgan, çocuk doktoruna danıştı ve kızına çocukluk çağı Alzheimer'ı olarak da adlandırılan Sanfilippo teşhisi kondu.
#Çocukluk Çağı Alzheimer’ITUS kontenjanları, taban puanları 2024, adayların gündeminde yer almaya devam ediyor. ÖSYM tarafından 2024-TUS 1. Dönem ve 2024-STS Tıp Doktorluğu sınav sonuçları 17 Nisan tarihinde erişime açıldı. TUS tercih kılavuzunda genel bilgiler, temel ilke ve kurallar, yer alacak. Adaylar Adli Tıp, Göğüs hastalıkları, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Beyin ve Sinir Cerrahisi ve diğer birçok bölümün TUS taban puanları, kontenjanlarını ile özel şartları kılavuzdan öğrenerek tercihlerini gerçekleştirecekler. Peki, TUS kontenjanları 2024 açıklandı mı, tercih kılavuzu ne zaman yayınlanır? 2024 1. Dönem TUS tercihleri ne zaman? İşte, o konular hakkında ayrıntılar...
#TUS KontenjanlarıTUS taban puanları ve kontenjanları TUS tercih tarihleri 2024 için merakla bekleniyor. 2024-TUS 1. Dönem ve 2024-STS Tıp Doktorluğu sınav sonuçları 17 Nisan tarihinde erişime açıldı. Söz konusu sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM TUS 1. Dönem tercih kılavuzu ile TUS kontenjan ve taban puanlar için beklentiler arttı. Adli Tıp, Göğüs hastalıkları, Genel Cerrahi, Göz Hastalıkları, Beyin ve Sinir Cerrahisi ve diğer birçok bölümün taban puanları ile kontenjanları, TUS tercih kılavuzunda ilan edilecek. Adaylar tercihlerini kılavuzda yer alan özel koşullar ve açıklamalara göre tamamlayacaklar. Peki, TUS tercihleri 2024 ne zaman? TUS kontenjanları ve puanları belli oldu mu? İşte, TUS tercih kılavuzu ve tercih tarihleri hakkında ayrıntılı bilgiler.
#TUS Tercih Tarihi 2024Parkinson vücudun hareketlerini düzenleyen sistem için gerekli olan dopamin hormonu üretiminin azalması sonucu ortaya çıkıyor. Genellikle 60 yaş civarı ama bazı durumlarda 20 yaş altında bile görülüyor. Öldürücü olmayan fakat zaman içinde hayat kalitesini düşüren parkinson’un belirtileri arasında titreme, hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, yüzde donuklaşma ve kısık sesle konuşma var. Geride bıraktığımız 11 Nisan Dünya Parkinson Günü vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar hastalığı anlattı.
#ParkinsonNevşehir Merkez Belediyesi hangi parti? sorusu seçimler öncesi merak ediliyor. 2024 yerel seçimlerinin 31 Mart tarihinde yapılması yapılması planlanıyor. 2019 Nevşehir Merkez yerel seçim sonuçları da bu sebeple araştırılıyor. Peki, Nevşehir Merkez Belediyesi hangi partide? Nevşehir Merkez Belediye Başkanı kimdir?
#NevşehirDünya Beyin Cerrahisi Dernekleri Federasyonu Onursal Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe; beynin farklı bölgelerindeki lezyonların başarılı biçimde çıkarılabilmesi için geliştirdiği farklı ameliyat teknikleriyle alanındaki en saygın dergi konumundaki ‘Journal of Neurosurgery’ dergisinde bir kez daha kapak konusu oldu.
#Dünya Beyin Cerrahisi Dernekleri FederasyonuCHP, 9 Şubat Cuma günü için planladığı Parti Meclisi’nde (PM) İstanbul’un 11 ilçesi ile Ankara’da, Çankaya dahil 300’e yakın il ve ilçe adayını açıklamaya hazırlanıyor. DEM Parti’nin de dün İstanbul’da aday ismi için aynı tarihe randevu vermesi kulislerde, “CHP’nin en zorlu haftası” yorumlarına neden oldu.
#CHPGüzellik, tarih boyunca insanların kendilerini ifade etme ve özgüvenlerini artırma arzusunu yansıttı. Günümüzde ise sahte kozmetik ürünlerin tehlikeli varlığı tarafından gölgeleniyor.
#Damla Demir YılmazKulakta uğultu, baş ağısı, denge kaybı ya da görme bozuklukları… Tüm bunlar basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir hastalığın da habercisi olabilir. Bazılarımız bu belirtilerden birini yaşadığında, ‘Basit bir şeydir geçer nasıl olsa’ diye önemsemez, bazıları da rahatsızlığını hemen en kötü hastalığa yorar, ‘Beynimde tümör mü var acaba?’ diye soluğu hastanede alır. Tıpkı 60 yaşındaki Karen Griffiths gibi…
#Beyin Tümörü2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkAzerbaycanlı üniversite öğrencisi Aytakın Gahramanov bugüne kadar dünyada sadece 200 kişide görülen ve kulak kemiğini delebilecek kadar agresif büyüyen ‘endolenfatik kese tümörü’ne 10 ülkede şifa aradı. Herkesin çaresiz dediği hastalığı Türk doktorlar 5 ayda tedavi etti.
#AzerbaycanRomanya’da üç yıl önce beyin tümörü teşhisi konulan 9 yaşındaki Mateo Ciocoiu’ya ülkesinde ameliyatın riskli bulunması gerekçesiyle müdahale edilemedi. Beyninde yaşamsal dokulara bitişik, riskli bölgede bulunan ve büyüme eğilimi gösteren tümörden Türk hekimlerinin doğru ve zamanında müdahalesiyle kurtulan minik Mateo, Türkiye’de hayata yeniden tutundu. Mateo’nun annesi Doina Ciocoiu, “Türkiye benim için ikinci ev oldu. Çocuğumu bana güven veren Türk doktorlarının eline teslim ettim. Doktorlar hızlı bir şekilde karar aldı ve müdahalede bulundu. Oğlumun sağlığına kavuşmasında hiç zaman kaybetmediler ve hayatını kurtardılar” dedi.
#RomanyaRomanya’da üç yıl önce beyin tümörü teşhisi konulan 9 yaşındaki Mateo Ciocoiu’ya ülkesinde ameliyatın riskli bulunması gerekçesiyle müdahale edilemedi. Beyninde yaşamsal dokulara bitişik, riskli bölgede bulunan ve büyüme eğilimi gösteren tümörden Türk hekimlerinin doğru ve zamanında müdahalesiyle kurtulan minik Mateo, Türkiye’de hayata yeniden tutundu. Mateo’nun annesi Doina Ciocoiu, “Türkiye benim için ikinci ev oldu. Çocuğumu bana güven veren Türk doktorlarının eline teslim ettim. Doktorlar hızlı bir şekilde karar aldı ve müdahalede bulundu. Oğlumun sağlığına kavuşmasında hiç zaman kaybetmediler ve hayatını kurtardılar” dedi.
#TümörSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Ahmet Soyer. “Bel fıtığı nedir?” sorusu başta olmak üzere riskleri, tanısı ve tedavi yöntemleri ile ilgili merak edilenleri sordum, Dr. Ahmet Soyer siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırÇağımızın artan korkusu, Parkinson ve hareket bozuklukları. Tüm dünya genelinde 10 milyonu aşkın Parkinson hastası olduğu tahmin edilirken, Türkiye’de ise 180 binden fazla kişi Parkinson ile mücadele ediyor.
#Parkinson“Gün gelir dünyanın bir yerinde hiç tanımadığın bir insana bütün hayatını anlatmak istersin” demiş Murathan Mungan. Ne güzel bir söz... Bugün bu köşede, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını kutladığımız bu özel günlerde genç hekim adayları, sevgili meslektaşlarım için yazmak istedim. Öyle ya, bizim de bütün ümidimiz gençlikte...
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali Zırh