Siber güvenlik alanında nitelikli insan kaynağını yetiştirmek amacıyla hayata geçirilen Siber Vatan Programı başkentte de uygulanacak. Ankara Kalkınma Ajansı ve Gazi Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenecek program kapsamında sınavları başarıyla geçen üniversite öğrencileri yüz yüze eğitim almaya hak kazanacak. Öğrenciler siber orduya yeni neferler olarak yetiştirilecek.
#Siber GüvenlikKafe, restoran, otogar, havalimanı ve AVM gibi yerlerdeki USB girişli telefon şarj istasyonları, kullanıcıların kolaylıkla cihazlarını şarj etmelerini sağlıyor. Ancak bu cihazlar beraberinde güvenlik endişelerini de getiriyor. Son zamanlarda siber korsanların halka açık şarj istasyonlarına yönelik saldırıları artış gösteriyor. Peki kullanıcıları hangi riskler bekliyor? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Siber GüvenlikKimlik hırsızlığı, giderek büyüyen bir suç haline geliyor. Siber korsanlar bu yöntemle kişilerin kimlik numaraları, kredi kartı bilgileri ve şifreleri gibi önemli bilgilerini ele geçiriyor. Bu eylemler, mağdurların kimliklerini yasadışı amaçlar için kullanarak mali yıkım ve karmaşık kişisel sorunlar yaratmayı amaçlıyor. Yeni raporlara göre, ABD'de 15 milyondan fazla kişinin kimliği çalındı ve Türkiye'de de bu sayı her geçen gün artıyor. Ancak, siber korsanların kişisel bilgilere erişmeye çalıştığını gösteren bazı işaretler bulunuyor. Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile bu işaretleri ve alınması gereken önlemleri mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikSiber korsanların son dönemde en sık kullandığı yöntemlerin başında ‘telefon numarası kopyalamak’ geliyor. Galatasaray’ın eski yöneticisi ve iş insanı Abdurrahim Albayrak’ın telefon numarasını kopyalayan dolandırıcılar, aradıkları vatandaşları banka görevlisi olduklarını söyleyerek dolandırmaya çalıştı. Peki siber korsanlar telefon numarasını nasıl kopyalıyor? Telefon numarası kopyalananlar hangi risklerle karşı karşıya kalabilir? Prof. Dr. Ali Murat Kırık ile mercek altına aldık.
#Siber GüvenlikHalka açık Wi-Fi ağlarının son zamanlarda hızla artması büyük bir rahatlık oldu. Özellikle restoranlar, oteller, havaalanları, kafeler ve alışveriş merkezleri gibi benzeri birçok yerde halka açık veya şifresiz ağ hizmeti sunuluyor. Şu sıralar siber korsanların gündeminde ise bu ağlar yer alıyor. Özellikle ‘evil twin attack’ ya da Türkçe adıyla ‘şeytani ikiz saldırısı’ ile pek çok kullanıcı mağduriyet yaşıyor. Peki bu saldırı nasıl gerçekleşiyor? Nelere dikkat etmek gerekiyor? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#TeknolojiGoogle, Chrome kullanıcılarını gizli sekmede gezinirken bile takip ettiği iddiasıyla 2020'de açılan 5 milyar dolarlık mahremiyet ihlali davasını anlaşarak çözmeyi kabul etti. Peki gerçekten de Google Chrome'un gizli modu gizli değil mi? Siber korsanlar gizli sekmede yapılan işlemlerdeki bilgilere ulaşabilir mi? Gizlilik konusunda hangi tarayıcı daha güvenilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GoogleAkıllı telefonlar artık hem işimizin hem de özel hayatımızın bir parçası... Telefonların hayatımızda bu kadar yer kaplaması, güvenlik konusunda çok dikkatli olmayı gerektiriyor. Son yıllarda siber korsanlar çoğunlukla e-posta, sosyal medya ve banka hesaplarımızı hedef alıyor. Peki tehdit altında olduğumuzu nasıl anlarız? Finlandiyalı ‘beyaz şapkalı’ (iyi niyetli) hacker Ash Shatrieh hesaplarımıza üçüncü kişiler tarafından ulaşıldığını gösteren beş temel işarete dikkat çekti. Biz de Shatrieh'nin uyarılarını uzmanlarla mercek altına aldık.
#TeknolojiSanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre; Teknofest Karadeniz kapsamında bu yıl 5’incisi düzenlenen Hack Karadeniz Yarışması’nda, yazılımların güvenlik açıklarını bularak elde edilen ipuçlarıyla olası hacker’ların yerini tespit etmek amaçlandı.
#Sanayi Ve Teknoloji BakanlığıTEKNOFEST Hack Karadeniz’de yarışan beyaz hackerların bir dizi şifreyi çözerek iki gündür ulaşmaya çalıştığı hackerların, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç olduğu çıktı.
#Mustafa VarankTesla arabalarda bulunan bir açık ile kullanıcıların kişisel bilgilerinin ve hatta şifrelerinin kolayca ele geçirilebildiği ortaya çıktı. Şirketin henüz bu durumdan etkilenen kullanıcıları bilgilendirmediğini ve resmi bir açıklama yapmadığını belirten uzmanlar, araçlarını satmak ya da yeni bilgi ve eğlence sistemi ile yükseltmek isteyen Tesla sahiplerinin bilgi ve eğlence sistemlerindeki kişisel verilerini manuel olarak silmelerini tavsiye ediyor.
#Tesla2020 itibariyle 50 milyar cihazın internetle bağlantılı olacağı öngörülüyor. Bu rakam siyah şapkalı hacker’ların iştahını kabartırken kurumlar ise onlara karşı koyabilmek için klasik güvenlik anlayışını bırakıp, ’ofansif güvenlik’ anlayışına geçiyor. Bu kapsamda aynı siyah şapkalı hackerlar gibi düşünen, onların kullandıkları platformları bilen beyaz şapkalı hacker’lar istihdam ediliyor.
#HackerTEKNOFEST’in teknoloji yarışmalarına başvurular 28 Şubat’a kadar devam edecek - TEKNOFEST kapsamında, gençlerin geleceğin teknolojileri üzerinde çalışmalarını desteklemek için 15 farklı kategoride teknoloji yarışmaları düzenleniyor.
#TEKNOFEST Havacılık Uzay Ve Teknoloji Festivali‘TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ kapsamında 15 kategoride düzenlenecek yarışmalar için başvurular 28 Şubat'a kadar alınacak. Ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine açık olan yarışmalar, uçan araba ve sürücüsüz araba tasarımları gibi geleceğin teknolojilerinin yanı sıra roket, insansız su altı sistemleri, insansız hava araçları gibi günümüz teknolojilerine yönelik kategorileri de içeriyor. Kazananlara, toplamda 2 milyon liranın üzerinde ödül verilecek.
#Milli Eğitim BakanlığıABD Hava Kuvvetleri, güvenlik açıklarını bulmak için beyaz şapkalı hackerları davet etti. “Hack the Air Force 3.0” adını taşıyan etkinlikle ABD Hava Kuvvetleri, kendi ağına dair kritik riskleri tespit etmeyi hedefliyor. Küresel bilgi güvenliği kuruluşu ESET, konuyu mercek altına aldı.
#HackerFacebook’un 50 milyon kullanıcıyı etkileyen bir veri sızıntısına uğraması, kullanıcılar arasında bomba etkisi yaratıyor. Açıklamaya göre “Başkasının Gözünden Gör” özelliğindeki bir güvenlik açığından faydalanan hackerler, erişim jetonları olarak adlandırılan dijital anahtarları çalıyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, şifre değişimi başta olmak üzere Facebook kullanıcılarının acilen alması gereken önlemleri paylaşıyor.
#FacebookAnkara Çankaya’daki BİLSEM’de başlatılan “beyaz şapkalı hacker” projesi kapsamında, 12 çocuk yazılım, robotik kodlama, siber güvenlik gibi konularda eğitim alıyor. Eğitimci Saygın Özgür Öztunç, “Biz kapüşonlu, karanlık değil beyaz hacker’lar yetiştiriyoruz. Siyahlar gibi düşünüp yapacağı atakları bilip ona göre önlem alıyoruz” diyor
#Bilsem