AB onayladı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kanatlı eti işleme tesislerinden 8'inin Avrupa Birliği'ne (AB) ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabileceğini, bunun AB tarafından kabul edildiğini açıkladı.
#Kanatlı ÜrünlerSon aylarda kanatlı eti üreticileri ile sanayicileri arasında fiyat tartışması yaşanıyor. Üreticilerden bazıları para kazanamadıklarını iddia ederken, sanayiciler bunun doğru olmadığını belirtiyor. Ancak yaşanan süreçte para kazanamadığını belirten kimi üreticiler, bugünden itibaren üretimini durduracağını, pazartesi günü de eylem yapılacağını açıkladı. Sanayiciler ise üretimi durdurma çağrısının etkili olmayacağı görüşünde.
#GazetehaberleriBazı kanatlı eti üreticileri para kazanamadıkları iddiasıyla 15 Ağustos’tan itibaren üretimi sona erdirme kararı aldı. Sanayiciler ise iddiaları kabul etmeyerek, “Sektörde işini yapanlar para kazanıyor. Üreticilerin bu eyleme çok fazla katılım göstereceğini düşünmüyoruz. Sektördekilerin yüzde 70’i işini iyi yapıyor” dedi.
#Gazetehaberleriİç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajla tavuk döner tartışmasının fitilini ateşledi. “Başından beri tavuk dönere karşıyım. Tavuk döner olan büfelerin önünden geçerken bile midem bulanıyor” diyen Prof. Dr. Karatay’ın bu sözlerine konunun uzmanlarından cevap geldi. İşte o yanıtlar:
#Prof. Dr. Canan KaratayAnkara Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi yüksek lisans öğrencisi Elvan Gökçe Bulut, TÜBİTAK’ın da desteğiyle yaptığı çalışmada, dünyada ilk defa 3 boyutlu yazıcıda atıştırmalık tavuk eti ürünü üretti. Elvan Gökçe Bulut, ürünün literatürde ilk olduğunu söyledi.
#Üç Boyutlu YazıcıBEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, Çinle ihracatla ilgili ikili anlaşmaların yapılması gerektiğini vurgulayarak, Hedef pazarlarımız arasında Çin var. Çin bizim için çok önemli. Çine direkt satış yapamadığımız için aracı ülkeler üzerinden çalışıyoruz dedi.
#Beyaz EtBeyaz ete, Nisan ayı başı itibari ile zam yapıldı. Zamlı fiyat sonrası 9-9,5 liraya satılan bütün pilicin fiyatı 12,5-13 liraya yükseldi. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) Başkanı Sait Koca, son 6 ayı aşkın bir süredir zararına satış yaptıklarını öne sürerek, fiyatlarda bir artışa gittiklerini söyledi. Yemek sanayicileri ise, zam oranının yüksek olduğuna işaret ederek “insafsız bir zam oranı” yorumunda bulundu.
#GazetehaberleriBeyaz et sektörüne Rekabet Kurulu’ndan 156 milyon 703 bin TL’lik ceza geldi. Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) ve 9 firmaya kesilen cezanın gerekçesi ise rekabet ihlali oldu. Rekabet Kurulu’na göre söz konusu firmalar fiyat düzeyini birlikte belirlerken, Ege Bölgesi’nde arzın kontrolüne yönelik bilgi paylaşımında bulundu. BESBİR Başkanı Sait Koca ise, karara itiraz edeceklerini söyledi.
#Rekabet KuruluBeyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Sait Koca, beyaz et ihracatında yeni pazarlara açılmak için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Özellikle Çin'e ihracat konusunda ilgili bakanlıkların çalışmaları başladı. İnşallah önümüzdeki aylarda bu da çözülecektir." dedi.
#Beyaz Et Sanayicileri Ve Damızlıkçıları Birliği DerneğiBeyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Prof. Dr. Ahmet Ergün, Türkiye'de kişi başı yıllık ortalama hindi eti tüketiminin 600 gram olduğunu belirterek, "Özellikle yılın son haftasında yılbaşı spesiyali hindiye talep artıyor. Yılbaşı haftasında hindi eti üretimi, toplam üretimin yaklaşık yüzde 15'ini içeriyor" dedi.
#HindiBeyaz et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sait Koca, hindi etine talebin son yıllarda arttığını söyledi. Dr. Koca, "1990 yılında 500 tonluk üretim 2017 yılına gelindiğinde 54 bin 700 tona ulaştı. 2025 yılında ise hedefimiz 120 bin ton hindi eti üretmek" dedi.
#Hindi EtiSON günlerde tavukçuluk sektöründe büyük bir tartışma yaşanıyor. Sakarya, Düzce, Bolu, Kocaeli ve Bilecik’teki üreticiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 27 Ekim 2017’de çıkardığı yönetmeliğin uygulanmasını isterken, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESDBİR) yönetmeliğin iptali için geçmişte dava açtıklarını, yönetmeliğin Türk Ticaret Kanuna aykırı olduğunu söylüyor. Üreticiler ve sanayiciler arasında yaşanan bu tartışma nedeniyle bazı illerde üretimin durdurulduğu, tavukçuların elinde 20 günlük stoğun kaldığı iddia edildi.
#BESDBİRTüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) madde sepetinde yer alan ortalama fiyatlara göre, Temmuz 2016-Temmuz 2017 döneminde tavuk etinin kilogram fiyatı yüzde 20,5 artarak, 8,3 liradan 10 liraya çıktı.
#Beyaz Et Sanayicileri Ve Damızlıkçıları Birliği DerneğiKanatlı Et Üreticileri Merkez Birliği dün 8 ilde Banvit’e fason üretim yapan işletmelerin para kazanamadıkları gerekçesiyle 30 Ağustos’tan itibaren civciv yetiştirmeyeceklerini, bu durumun Banvit ile sınırlı kalmayacağını duyurdu. Ancak BESD-BİR Başkanı Sait Koca, “Üretici bizim başımızın tacıdır. Eylem kararı alınırsa bindikleri dalı kesmiş olurlar” dedi.
#BESD-BİR