Beslenme haberleri sayfasında Beslenme hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 42210 Beslenme haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
70 yaşına gelip kronik hastalığınızın olmaması için ne yapmak gerekiyor? Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşta yedikleriniz 70 yaşına geldiğinizde ne kadar sağlıklı olacağınızı etkiliyor. Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim insanlarının önderlik ettiği bir araştırma ekibi, 40'lı, 50'li ve 60'lı yaşlardaki 100.000'den fazla ABD’liyi otuz yıla kadar takip ederek bu soruya cevap aradı.
#Sağlıklı YaşlanmaElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin YiğitAkdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Uzman Diyetisyen Gülşah Bulut, ramazan ayı sonrası bayramda beslenme konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirterek, “Baklava yerine daha sağlıklı alternatifler tercih edilmeli" ifadelerini kullandı.
#Ramazan BayramıOruç tutanların beslenme düzeninde belirgin değişiklikler olur; iftar ve sahur, vücudun ihtiyaçlarını hızla yerine koyması gereken kritik zaman dilimlerine dönüşür. Bu süreçte metabolizma, sindirim sistemi ve hormonal dengeler belirli bir ritme alışır. Ramazan sonrası normal yemeye geçiş bu alışkanlıkların kırılması, vücudun yeniden farklı beslenme düzenine adapte olması anlamına gelir. İşte bunun için gereken ipuçları...
#BayramDiyetisyen Melek Atabey, ramazan ayı sürecinde beslenme düzeni, uyku düzeni, metabolizma düzeninin farklılaştığına dikkat çekti. Diyetisyen Atabey, "Hamur işleri, börekler, baklava, şekerleme ve çikolata gibi şeyler hem enerji içeriği yoğun hem de kan şekerini çok hızlı yükselten besinlerdir. Bayramda ilk gün hafif bir kahvaltı ile başlanmasını öneriyoruz" dedi.
#RamazanRamazan süresince değişen beslenme biçiminin bayramla birlikte günlük hayata uyum sağlayabilmesi biraz zaman alabiliyor. Bu süreçte mide ve bağırsak şikayetleri yaşamak istemiyorsanız Uzman Diyetisyen Dilan Dalgıç'ın uyarılarına kulak verin.
#BAYRAMRamazan Bayramı, uzun bir oruç döneminin ardından sevdiklerimizle bir araya gelip lezzetli sofralar kurduğumuz özel günlerden biridir. Ancak bu dönemde tatlılar, ağır yemekler ve bolca ikram, beslenme düzenimizi zorlayabilir. Aşırı tüketimin neden olduğu sindirim sorunları, mide yanmaları, hazımsızlık problemleri, kan şekeri dalgalanmaları ve kilo artışı gibi durumların önüne geçmek için dengeli beslenmek büyük önem taşır. Diyetisyen Sena Nur Doğan, Ramazan Bayramı’nda sindirim sistemini korumak ve sağlıklı bir şekilde beslenmek için bilinmesi gereken ipuçlarını paylaştı.
#BeslenmeUzman diyetisyen Nilay Keçeci’nin ‘Yeni Bir Başlangıç’ isimli kitabı yayımlandı. “Her şeyi kısarak diyet yaptığımızda kiloları geri almak kaçınılmaz. Doğru beslenmenin püf noktası porsiyon kontrolü” diyen Keçeci, kitabında sağlıklı kilo vermenin ipuçlarını paylaşıyor.
#DiyetGeniş ailelerin, dostların ve komşuların bir araya geldiği büyük iftar sofraları bir gelenektir. Ancak bu sofralardaki çeşit çeşit yemek, uzun süren açlığın ardından iştahın artması ve ısrarın teşvik etmesi gereğinden fazla yemeye yol açabilir. Kalabalık iftarlarda hem sağlığımızı koruyup hem de bu ayın ölçülü olma ruhuna uygun bir beslenme düzeni oluşturmak için önerilerim var.
#Dr. Ayça KayaSon günlerde yemek yerken vücut pozisyonunun iştah ve sindirim üzerinde etkili olabileceğini iddia eden paylaşımları çok sık görmeye başladık. Bacakları karına doğru çekerek yemek yemenin karın bölgesine baskı yaparak mide kapasitesini etkilediğini, iştahı azalttığını deneyimlediğini söyleyenler var. Peki bunun bilimsel bir dayanağı var mı? Diyetisyen Gülçin Işık ile hem yerken aldığımız oturma şeklinin iştah üzerine etkisini hem de iştahı baskılayan diğer etkenleri konuştuk.
#SağlıkRamazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenerek vücudunuzu dinlendirebilir, enerji seviyenizi koruyabilirsiniz. Sizin için hazırladığım, her biri iki kişilik olan bu tariflerle iftar ve sahur sofralarınızı hafif ve lezzetli hale getirebilirsiniz. Bu menülere eklenebilecek tatlı tariflerini de daha sonra paylaşacağım.
#RamazanGünümüzde kanser, can kayıplarına yol açan kronik hastalıklar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kansere yatkınlık söz konusu olduğunda kişinin genetik yapısı da önemli elbette ancak yakın tarihli araştırmalar neredeyse her iki kanserden birini önlemenin elimizde olduğunu ortaya koydu. Bu bağlamda özellikle beslenme çok kritik. Peki hangi gıdaların kanser eğilimini artırdığını, hangilerinin kanser savaşçısı olduğunu belirleyen şey ne?
#SağlıkObezite dünya genelinde de ülkemizde de her geçen gün hızla artıyor. Öyle ki Türkiye son beş yıldır obezitede Avrupa birincisi oluyor. Peki ne yapacağız? Rakamlar neden sürekli artıyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Onur Taşçı anlatıyor.
#ObeziteLif ve protein zengini baklagil makarnaları, klasik makarnaya sağlıklı bir alternatif olarak yükselişte. Edamame spagetti, içerdiği yüksek besin değerleriyle dikkat çekiyor: Bir porsiyonda 12 gram lif ve 24 gram protein sunuyor; bu, iki kâse brokoli ve dört yumurtaya denk! Glütensiz yapısıyla ve demir, potasyum, kalsiyum gibi minerallerle dolu bu besin, sağlıklı yaşamın yeni favorisi olmayı hak ediyor.
#EdamameSağlıklı yaşam bilincinin giderek arttığı günümüzde bireylerin daha fazla "kişiye özel sağlık çözümleri”ne yöneldiklerini belirten Gastroenteroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hakan Yüceyar, bu çözümler arasında öne çıkan uygulamalardan birinin de gaita mikrobiyota testi olduğunu söyledi. Yeni nesil dizilim teknolojisiyle gerçekleştirilen bu testin bireyin bağırsak florasındaki bakterileri detaylı şekilde analiz ederek, çeşitlerini ve organizmadaki oranlarını ortaya koyduğunu vurgulayan Yüceyar, “Her bireyin beslenme alışkanlıkları farklı olduğu üzere, aldığı bakteri ve virüs çeşitleri de farklıdır. Bu nedenle gaita mikrobiyotası tamamen kişiye özeldir. Özellikle kalın bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri yaşamaktadır ve bu bakteriyel çeşitlilik kişiden kişiye değişmektedir. Dolayısıyla, bakteriler ile bulundukları organizma (konak) arasındaki etkileşimin de bireye özgü olduğu bilinmektedir. Ayrıca yaş ve beslenme şekline bağlı olarak bağırsak florası zamanla değişkenlik gösterebilir” dedi.
#Gaita Mikrobiyotasıİnternette sıkça karşılaşılan "göz hareketleriyle miyoptan kurtulun" gibi iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Özel Atagöz Tıp Merkezi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Aras Saklamaz, göz kaslarını sağa-sola oynatmak ya da uzağa bakmak gibi hareketlerin kırma kusurlarını (miyop, hipermetrop veya astigmatı) düzeltmediğini söyledi. Bu tür egzersizlerin sadece kısa süreli göz yorgunluğunu azaltabileceklerini dile getiren Saklamaz, “Gözlük veya kontakt lens ihtiyacını ortadan kaldırmaz, bilimsel bir tedavi alternatifi değildir” diyerek bu yöntemlerin yanlış umutlar vaat ettiğini vurguladı.
#1Son yıllarda obezite oranlarının artmasıyla birlikte fazla kilolarla mücadelede cerrahi olmayan yöntemler ön plana çıkmaya başladı. Op. Dr. Türker Karabuğa, bu yöntemler arasında yer alan mide balonu uygulaması hakkında önemli bilgiler paylaştı.
#1Son dönemde artan kalp krizi vakaları, halk arasında Covid-19 aşılarının olası etkileri konusunda endişelere yol açmıştır. Ancak uzmanlar, bu endişelerin bilimsel temelden yoksun olduğunu ve asıl risk faktörünün Covid-19 enfeksiyonu olduğunu vurgulamaktadır.
#17-13 Nisan tarihlerinde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası’nda 14 madalya kazandık. Tek altın Kerem Kamal’dan (25) geldi. Kamal ikinci Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Hem Kamal ile hem de büyük başarı yakalayan kadın sporcularımız Yasemin Adar Yiğit (33), Nesrin Baş (22) ve Evin Demirhan Yavuz (29) ile konuştuk.
#Ceren Naz Büyük'Günümüzde artık öyle çok zayıf olmak eski moda bir davranış. Bence günümüzde kadınlar sağlıklı ve kıvrımlı olmak istiyor. Dolgun göğüsler ve dolgun kalçalar istiyorlar.."
#Victoria BeckhamKetojenik, dukan, aralıklı oruç, taş devri, Akdeniz diyeti… Her yıl yeni bir diyet moda oluyor ve büyük vaatlerde bulunuyor. Yıllardır en sağlıklı beslenme şekli olarak bilinen Akdeniz diyeti, kalp sağlığını koruyan, uzun yaşamı destekleyen ve bilimsel araştırmalardan tam not alan bir beslenme şekliydi ama şimdi karşısına çok güçlü bir rakip çıktı. Afrika diyeti…
#Tanzanya DiyetiRobbie Williams, son dönemde yaşadığı sağlık sorunlarıyla gündemde. Ünlü sanatçı, fiziksel ve ruhsal çöküşünün ardından 'korsan hastalığı' olarak bilinen şaşırtıcı bir teşhis aldı. Peki, bu gizemli hastalık ne anlama geliyor? Williams’ın yaşadığı zorlu süreç nasıl başladı ve ülkemizde de görülüyor mu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkSon yıllarda sağlıksız yaşam alışkanlıklarının da etkisiyle dünya genelinde görülme sıklığı hızla artan kalp hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ülkemizde kalp ve damar hastalıklarının, tüm ölümlerin yüzde 33’ünü oluşturduğunu, üstelik artık çocuk yaşlarda da sık karşılaşıldığını belirten Doç. Dr. Gürkan, kalp sağlığı için ihmale gelmez 7 öneride bulundu.
#Kalp HastalıklarıBinlerce yıldır Doğulu mutfaklarda başrolde olan tahin, vegan beslenmenin artışından Dubai çikolatasına çeşitli sebeplerle bütün dünyanın radarına girdi. Kâh bir ünlü şefin pastasında, kâh bir influencer’ın sosunda karşımıza çıkıyor. Tahinin iyisi nasıl olur, nereden alınır, nasıl saklanır gibi püf noktalarını ve kolaylıkla yapılacak tarifleri yazdım bu hafta.
#Gülay Barbaros AltanHer ne kadar çok fazla gündeme gelmese de obezite, 21’inci yüzyılın en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Türkiye ise obezitede son beş yıldır Avrupa birincisi olarak maalesef rekor kırıyor. Her geçen gün artan obezite rakamları, her yaştan insanı riske atıyor.
#ObeziteDiş kaybı yaşayanlar günümüzde implant tedavisi yaptırarak çiğneme fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebiliyor fakat en kritik konulardan biri tedavi sonrası bakım süreci olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu açıdan, implant ya da gülüş estetiği tedavisi yaptıracakların bu konularda bilgilendirilmesi daha da önem kazanıyor. İmplant ve gülüş estetiği yaptıracakların en çok merak ettiği soruları Fatih Cedent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Kurucusu Diş Hekimi Köksal Özer’e sorduk. İşte merak edilenler...
#Sponsorlu İçerik70 yaşına gelip kronik hastalığınızın olmaması için ne yapmak gerekiyor? Yeni bir araştırmaya göre, orta yaşta yedikleriniz 70 yaşına geldiğinizde ne kadar sağlıklı olacağınızı etkiliyor. Harvard TH Chan Halk Sağlığı Okulu'ndan bilim insanlarının önderlik ettiği bir araştırma ekibi, 40'lı, 50'li ve 60'lı yaşlardaki 100.000'den fazla ABD’liyi otuz yıla kadar takip ederek bu soruya cevap aradı.
#Sağlıklı YaşlanmaBahar geldi; güneşte terleme gölgede üşüme, birden yağan yağmurla ıslanıp soğuk algınlığına yakalanma zamanı. Bu nedenle mutfaktaki sihirli değneği çıkarın! Hastalanma riskini azaltmak, hastalanınca da hızla iyileşmek için dengeli beslenmeye özen gösterin ve 5 önerimi deneyin.
#Dr. Ayça KayaSağlıklı bir hayat, fit bir görünüm için herkes spor yapmak istiyor. Özellikle bugünlerde yaza hazırlık kapsamında spor salonları dolmaya başladı bile. Fakat hiç spor yapmamış ya da uzun süre ara verenler dikkatli olmalı. Çünkü yanlış adımlarla başlayan spor serüveni ciddi sakatlıklarla sonuçlanabiliyor. Uzmanlar küçük görülen hataların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor.
#Ece AltıkulaçAvukat Yüksel Özbey kendi hayatından esinlenerek bir kitap yazdı: ‘Parkinsonlu Avukattan Küçük Bir Hikâye’... 2015’te teşhis alan Özbey ile kitabını ve hastalığıyla değişen hayatını konuştuk. Prof. Dr. Özlem Güngör Tunçer’e de parkinson’u ve son tedavi yöntemlerini sorduk: “Hastalığa neden olan genlerin düzeltilmesi ve dopamin üretiminin arttırılması için araştırmalar yapılıyor.”
#Hazan AKÖZ IŞIKYaz aylarında hafif ve ferahlatıcı yemekler hem mideyi yormaz hem de sıcak havalarda daha rahat hissetmeni sağlar. Chef Rüzgar SÜNBÜL İşte yaz için mükemmel hafif yemek önerileri "Rubins Özgün tarifler ise bir yemek kültürünün en özel parçalarından biridir. Geleneksel damaklarda unutulmaz tatlar bırakır. bir Özenle seçilmiş malzemeler, özgün tarifler Özellikle mevsiminde toplanmış taze sebzeler, doğal yollarla beslenmiş et ürünleri ve katkı maddesi içermeyen sağlıklı malzemeler yemeklerin gerçek tadını ortaya çıkarır.
#Yaza Fit Girme TarifleriElma, üzüm, zencefil ve ananas gibi farklı sirke çeşitlerini hem sağlıklı yaşam hem de lezzet açısından sofralarımızda bulundurmalıyız. Sirkeyle bağışıklığınızı güçlendirebilir, metabolizmanızı destekleyebilir ve yemeklerinizi daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Sağlığınız ve damak tadınız için organik sirkeyi sofranızın yıldızı yapın!
#Berrin YiğitSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında hayatını kaybeden tıp fakültesi son sınıf öğrencisi intörn doktor Yiğit Gençbay'ın adıyla açılan Gölbaşı Yiğit Gençbay Sağlıklı Hayat Merkezi'nin (SHM) açılış töreninde, "Yiğit, isminden de anlaşılabileceği gibi büyük bir kahramanlık örneği gösterdi. Biz sağlıkçılar kendinden çok başkasına hizmet eden, insanlığa adanmış insanlarız" dedi.
#Sağlık