Berlin, dile kolay, tam 28 yıl boyunca ortasından geçen 46 kilometre uzunluğunda bir duvarla ikiye ayrılmış olarak yaşadı. Yıllarca ‘Utanç Duvarı’ diye anılan yapının 1989’da yıkılışı Sovyetler Birliği’nin çöküşünün ve Soğuk Savaş’ın sonunun başlangıcı oldu. 9 Kasım, duvarın yıkılışının 30. yıldönümüydü. Şehir, birleşmenin 30. yıldönümünü geçen hafta sanat enstalasyonları, konserler, sergilerle kutladı.
#BerlinJenny Erpenbeck, son romanı ‘Kairos.’ta tutkulu olduğu kadar baskıcı ve eşitsiz bir aşk ilişkisi ile çağdaş tarihin dönüm noktalarından birini iç içe anlatıyor. ‘Kairos.’, Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve Demokratik Almanya’nın çöküşü üzerine yazılmış -şimdiye kadar okuduğum- en samimi ve derinlikli roman.
#Jenny Erpenbeckİki Almanya arasında ‘Utanç Duvarı’ olarak da bilinen ‘Berlin Duvarı’nın yıkılışının 33’üncü yıl dönümü kutlanırken, diğer yandan Nazi döneminde girişilen Yahudi soykırımının başlangıcı olarak tarihe geçen 9-10 Kasım 1938’de Yahudilere ait binalara ve işletmelere karşı gerçekleştirilen ‘Kristalnacht’ (Kırık Camlar Gecesi) saldırıları da anıldı.
#Utanç DuvarıFransız tarihi uzmanı Darnton’ın kitabı ‘George Washington’ın Takma Dişleri’ bir on sekizinci yüzyıl rehberi. Kitabı bir aydınlanma savunusu olarak okuyabiliriz. Ama temel sorunu, aydınlanma eleştirisi üzerinden bugün girdiğimiz çağın ne olduğudur...
#George Washington'ın Takma DişleriJean-Baptiste-Siméon Chardin’in ‘Yabani Çilek Sepeti’ adlı tablosu açık artırmada tam satılmıştı ki bir ses yükseldi: “Déclaration d’etat”. Yani devlet deklarasyonu. Fransız kanunları milli tarihin bir parçası sayılan eseri korumak için yeniden devredeydi.
#Louvre MüzesiTürkiye ile Almanya arasındaki iş gücü anlaşmasının 60. yılı nedeniyle, Ruhr Müzesi tarafından Essen’deki UNESCO Kültür Mirası Zollverein salonunda ‘Biz buralıyız. Türk- Alman yaşantısı 1990- Ergun Çağatay Fotoğrafları’ başlıklı sergi dün düzenlenen bir etkinlikle resmi olarak açıldı.
#Türkiye-AlmanyaBerlin Duvarı tarihi ile oldukça bilinen yapılardan biridir. İnsanlar tarafından hikayesi çokça merak edilir. Berlin Duvarı nedir, neden ve ne zaman yapıldı, Berlin Duvarı hikayesi ve yıkılışı hakkında bilgileri derledik.
#Berlin Duvarı Nedir Neden Ve Ne Zaman Yapıldı?Berlin Duvarı’nın yıkılışının 30’uncu yılı Almanya'da coşkuyla kutlanırken, AB üyesi ülkelerin mültecileri engellemek için ördüğü duvarlar ve tel örgüler, kıtada özgürlük yerine kısıtlamaların ve bölünmüşlüğün galip geldiğini ortaya koyuyor. Farklı Avrupa ülkelerinde 20’ye yakın tel örgü ve duvar bulunuyor. Duvar ve tel örgülerde 2015’te patlak veren sığınmacı krizinin ardından ciddi bir artış olduğu görülüyor.
#SığınmacıAngola’da, evinden dışarı çıkmayan bir kadının duvarlarında yankılanan gerçek bir hikâye, ‘Unutmanın Genel Teorisi’. Angola’nın bağımsızlık öyküsüyle birlikte akan Ludo’nun öyküsünü, Afrika’nın ödüllü yazarlarından José Eduardo Agualusa anlatıyor... Türkçede Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanan romanı, gazeteci ve romancı Agualusa’dan dinledik.
#AngolaECZACIBAŞI Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı yaptığı konuşmada, soğuk savaşın sonu, Berlin Duvarı’nın yıkılışı ve internetin yaygın kullanılmaya başlandığı 1989 yılının milat olduğunu kaydetti. Bu tarihten sonra yeni bir kuşağın geldiğini belirten Eczacıbaşı, “Şu anda bizler, benim gibiler, bayrağı 1989’dan sonra verimliliği eline alan kuşağa teslim ediyor. Bu kuşak gerek interdisipliner düşünme, dinamik düşünme, uyum sağlayabilme, hareketli olabilme ve networkü geniş bir kuşak. Bu yapılara, bu yeni döneme yaklaşamazsak, eski gözlüklerle değerlendirmeye devam edersek, şaşırmaya da devam edeceğiz. Ama bu deşiğimi doğru değerlendirebilirsek, gerek Türkiye’de, gerekse dünyada çok farklı bir yere oturacağımıza inanıyorum” dedi.
#Faruk EczacıbaşıBerlin Duvarı'nın yıkılmasının 26. yıl dönümü. 9 Kasım 1989 yılında yıkılan duvar arkasında 26 yıl bıraktı. Google geçtiğimiz sene bu önemli tarihi unutmayarak Doodle haline getirmişti fakat bu sene Hedy Lamarr'ın 101. Doğum Günü Doodle oldu.
#Berlin