Barilla Gıda ve Beslenme Vakfı'nın (BCFN) The Economist Intelligence Unit (EIU) işbirliğiyle hayata geçirdiği Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’nin 2018 verileri açıklandı. Dünya nüfusunun beşte dördünü ve gayrisafi küresel hasılanın yüzde 90’ından fazlasını temsil eden endekste, bu yıl ölçümlenen ülke sayısı ise 34'ten 67'ye çıkarıldı. Üç temel başlıkta, 38 gösterge ve 90 kriter üzerinden yapılan değerlendirme sonucu Fransa, gıda sürdürülebilirliği alanında hayata geçirdiği uygulamalarla endeksin lideri oldu. Endekste Hollanda ikinci, Kanada üçüncü, Finlandiya dördüncü, Japonya beşinci olurken, Birleşik Arap Emirlikleri ise listenin sonunda yer aldı.
#BarillaBirleşmiş Milletler (BM) Gıda Programı baş ekonomisti Arif Husain, dünya çapında açlık çeken insan sayısının 10 yıldan sonra ilk kez artışa geçtiğini söylerken, bunda yaşanan savaş ve çatışmaların da etkili olduğunu söyledi. Husain, “İnsanoğlu artık Mars’a gitmenin yollarını buldu ancak hâlâ açlığa çözüm bulamadı” eleştirisi yaptı.
#Birleşmiş Milletler Gıda ProgramıDünyanın en önemli ekonomistlerinden Jeffrey Sachs, Çin tarafından ortaya atılan ve tartışma yaratan 50 trilyon dolarlık küresel elektrik ağı fikrine destek verdi. Buna göre, ultra yüksek voltajlı şebekeler kurularak, Ekvator’un güneşi, Himalayalar’ın suyu ve Kuzey Kutbu’nun rüzgârı ile üretilen elektrik tüm dünyayı aydınlatabilir.
#GazetehaberlerleriFransa, en sürdürülebilir gıda sistemine sahip ülkelerin seçildiği “2017 Gıda Sürdürülebilirlik Endeksi’nin” (FSI) lideri oldu. Endekste yer alan 34 ülke, küresel GSYİH’nın yüzde 85’inden fazlasını ve küresel nüfusun üçte ikisini temsil ediyor. Küresel çapta üretilen tüm gıdanın üçte birinin israf edildiği günümüzde, Fransa özellikle gıda kaybı ve atık konusunda öncü oldu.
#Gıda İsrafıTarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, dünyada yaşanan büyük israfa vurgu yaparak, porsiyonların küçülmesi önerisinde bulundu. Biz de israfın boyutunu inceledik ve bireysel olarak atabileceğimiz adımları listeledik. İsrafın boyutu büyük değil, çok büyük… Gıda israfı dünya çapında trilyon dolarlık bir sorun.
#Sürdürülebilir Ekonomi140 yaşındaki Barilla, geçmişi gibi uzun bir geleceği olabilmesi adına gezegenin iyiliği için de çalışmak gerektiğinin farkında. Geleceğini “Sizin İçin İyi, Gezegen İçin İyi” mottosuyla şekillendiriyor. Şirket olmanın sadece para kazanmak olmadığını, şirketlerin hem tüketicilere hem de dünyaya karşı sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor.
#Melis Alphanİnsanların sağlık bilincinin artması, doğal beslenme trendinin giderek daha popüler olması fast food sektörünü de etkiliyor. Mc Donald’s Türkiye Müdürü Oğuz Uçanlar, sürdürülebilir olmak adına çalıştıklarını söyleyerek, “Aksi takdirde 20 yılda 30 yılda sevilen bir marka olmaktan istenmeyen bir marka haline gelecek. Yaşaması için bunu yapmak zorunda” diyor.
#SürdürülebilirekonomiTABANLIOĞLU Mimarlık’ın ortağı Melkan Gürsel, ofisin temel direklerinden Özdem Gürsel’le birlikte geçen eylül ayında Londra’daki Victoria & Albert Müzesi’nde sergilenen “Beloved/Azizem” adlı eserlerini ekrana yansıttığı görüntülerle anlatırken, İstanbul’daki Beyazıt Kütüphanesi’nin restorasyonunu anımsattı:
#Vahap Munyar