Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#AkdenizKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#KızıldenizAntalya'da olta ve ağlara takılıp, balıkçılar tarafından etrafa atılan istilacı tür balon balıkları, sokak hayvanları için tehlike oluşturuyor. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balıkların etrafa atılmaması gerekiyor. Bir kara hayvanı, kedi, köpek bunu yiyebilir ve ölümüne sebep olabilir" dedi.
#AntalyaAntalya'da olta ve ağlara takılıp, balıkçılar tarafından etrafa atılan istilacı tür balon balıkları, sokak hayvanları için tehlike oluşturuyor. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balıkların etrafa atılmaması gerekiyor. Bir kara hayvanı, kedi, köpek bunu yiyebilir ve ölümüne sebep olabilir" dedi.
#AntalyaAntalya'da olta ve ağlara takılıp, balıkçılar tarafından etrafa atılan istilacı tür balon balıkları, sokak hayvanları için tehlike oluşturuyor. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Bu balıkların etrafa atılmaması gerekiyor. Bir kara hayvanı, kedi, köpek bunu yiyebilir ve ölümüne sebep olabilir" dedi.
#Antalyaİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Hamsiİstilacı bir tür olarak denizlerde yer alan ve tüketildiğinde ölüme götüren sonuçlara yol açan balon balığı, rotasını Marmara'ya çevirdi. Hidrobiyolog Dr. Erol Kesici, "Bunlar Nisan aylarında, üreme zamanlarında çok tehlikeli olabilmekteler. Yumurtalarının kesinlikle yenilmemesi gerekir. İç organlarının kesinlikle yenilmemesi gerekiyor. Bütün sularımız için tehlikeli çünkü bizim biyogüvenliğimizi tehdit ediyor. Bu türlerle mücadele etmek zorundayız. Yoksa balıklar kalmayacak. Ne hamsi kalacak, ne istavrit kalacak" dedi.
#Balon BalığıTarım ve Orman Bakanlığı, 2023 yılında 79 bin 703 balon balığı (adet) yakalandığını, bu balıklar için 590 bin 347 lira destek ödemesi yapıldığını, 5 milyon 977 bin 725 balon balığının ekosisteme girişinin engellendiğini bildirdi. Bakanlık, “Geçen dönemde, Ar-Ge çalışmaları için girişimciler tarafından balon balığının derisinin çanta ayakkabı ve cüzdan olarak işlenmesi talebi kabul edildi. Toksin düzeylerinin belirlenmesi ve ilaç sanayisinde bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere, bir firmanın Türkiye’deki temsilcisi aracılığıyla toplam 1600 kilo balon balığı alımı gerçekleştirildi” dedi.
#Balon BalığıÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Köşker, Hatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı tüketimi sonucu hastanelik olan 7 kişilik ailenin, Akdeniz'in en zehirlisi olanı benekli balon balığını yediklerini söyledi.
#HatayHatay'ın İskenderun ilçesinde balon balığı yiyen 7 kişilik aileden taburcu edilen yazılım mühendisi Gökyüzü Göktürk, balığı yedikten kısa bir süre aile bireylerinin ağız ve dillerinde şişme, el ve ayaklarda ise uyuşma, kusma gibi belirtiler görüldüğünü söyledi. Göktürk, "Kayınvalidem balığı temizleyip, parçalara ayırmış ve pişirmişler. Biz balığı yemeden önce hiç görmedik. Balık taze diye zehirli olabileceğine ihtimal vermedik. Bazı belirtiler görüldükten sonra internette yaptığımız araştırmada balon balığı yediğimizi anladık" dedi.
#Balon BalığıAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Körfezi'ne Kızıldeniz'den gelerek yerleşen, aralarında balıkların da olduğu istilacı deniz canlılarının türünde azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90'a ulaşacak" dedi.
#AkdenizAkdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Körfezi'ne Kızıldeniz'den gelerek yerleşen, aralarında balıkların da olduğu istilacı deniz canlılarının türünde azalma olmadığını belirterek, “5 yıl içinde tür sayısı 90'a ulaşacak" dedi.
#AkdenizAkdeniz ve Ege Denizi'nde görülen, ekosistem, balıkçılık ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturan balon balıkları ile mücadelede, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca bu yıl satın alınacak miktarın 1 milyon 250 bin olduğu açıklandı. Antalya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, "Bu türü ne kadar çok temizleyebilirsek, habitattan daha iyi bir mücadele yapmış olacağız" dedi.
#Balon BalığıAkdeniz ve Ege Denizi'nde görülen, ekosistem, balıkçılık ve insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturan balon balıkları ile mücadelede, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca bu yıl satın alınacak miktarın 1 milyon 250 bin olduğu açıklandı. Antalya Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Asım Karabulut, "Bu türü ne kadar çok temizleyebilirsek, habitattan daha iyi bir mücadele yapmış olacağız" dedi.
#Balon BalığıBalon balığı avcılarının desteklenmesi amacıyla verilen balon balığı kuyruğu desteği, bugün artış gösterdi. Ekosistemi bozması ve balık türleri için tehlike arz etmesi dolayısıyla avcılığa sevk edilen balon balığı kuyruğu, adet başına 12,5 liradan alınacak. İşte, balon balığı kuyruğu fiyatı hakkında detaylı bilgiler
#Balon Balığı Kuyruğu FiyatıAntalya’da deniz suyu sıcaklığının artmasıyla kıyı şeridinde Akdeniz’deki en küçük balon balığı türü Torquigener flavimaculosus (Sarı Balon) sürüleri çoğaldı. Sualtı dalışlarıyla bilinen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ve öğrencileri, elleriyle tutup sevdikleri sarı balon balıklarına, şirinler ismini taktı. Boyları küçük ve zararsız olarak bilinen balıklara ‘şirinler’ ismini takan Gökoğlu, vatandaşların korkuya kapılmayıp rahatça denize girebileceğini bildirdi.
#AkdenizAntalya Körfezi'nde ekosisteme en çok zarar veren 'hayalet ağ'lardan biri daha görüntülendi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'nun görüntülediği hayalet ağda onlarca canlının öldüğü, bazılarının yalnızca iskeletlerinin kaldığı görüldü.
#AntalyaAntalya Körfezi'nde ekosisteme en çok zarar veren 'hayalet ağ'lardan biri daha görüntülendi. Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu'nun görüntülediği hayalet ağda onlarca canlının öldüğü, bazılarının yalnızca iskeletlerinin kaldığı görüldü.
#Deniz AltıAkdeniz'in kâbusu olan istilacı türler Marmara ve Karadeniz'e de yayılmaya başladı. Uzmanlar denizlerimize has balıkların ve diğer canlıların bu istiladan avantajlı çıkmasının zor olduğunu belirtiyor. Peki hamsi gibi adı Karadeniz'le özdeşleşmiş balıkları, dolayısıyla balıkçılığı ve sofraları neler bekliyor? Uzmanlara sorduk...
#İstilacı TürlerTürkiye denizlerine giren ve Akdeniz'de sayıları 900'ü bulduğunu belirtiği istilacı yabancı türler konusunda bilimsel araştırma yapan Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, istilacı yabancı türlerin çeşit ve sayılarının artmasının biyo-güvenlik sorununa neden olduğunu söyledi.
#DenizAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, küresel ısınma ve Süveyş Kanalı’nın derinleşmesi nedeniyle Kızıldeniz’den gelip Akdeniz’i istila eden balık türü sayısının, 2 türün daha katılımıyla 65’e yükseldiğini söyledi.
#GazetehaberleriÇin Sazanı, İsrail Sazanı derken göllerdeki istilacı balıklar, canlı çeşitliliğini tehdit etmeye devam ediyor. Tüm bunlara ev ve ofislerde beslendikten sonra 'hevesimiz kaçtı' denilip, göl ve barajlara salınan Japon balıkları da eklenince tehlikenin boyutu büyüyor. Onlarca balık çeşidinin bulunduğu göller birkaç türün yaşayabildiği dev akvaryumlara dönüşüyor... Uzmanların "Dünya genelinde bir buçuk trilyon dolara mâl oluyor" diye özetlediği soruna biraz yakından bakalım
#Japon BalığıAkdeniz'deki en tehlikeli istilacı türlerden balon balığı alımı, Antalya'da düzenlenen törenle başladı. Törende Vali Ersin Yazıcı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Altuğ Atalay, dikenleri zehirli, fakat eti yenilebilir aslan balığını mangalda pişirip, birlikte yedi.
#Antalya