Çörek mahlepsiz, sahlep tarçınsız, içpilav yenibaharsız olur mu hiç! İçine girdiği her şeye tat katıp boyut atlatan baharat çeşitlerini içimizi ısıtan kış tariflerinde daha çok kullanıyoruz. Yavaş yavaş hazırlıklarına başladığımız yılbaşı soframızdaki yemeklerin de olmazsa olmazı baharatın en iyisini nerede bulup alırız? Uzman jürimiz favori adreslerini sıraladı...
#BaharatÖzellikle Doğu ülkelerde çok önemli bir yere sahip olan baharat, Türk mutfağının da vazgeçilmez lezzetlerinden beri. Geçmişten günümüze bir çok baharat, yemeklerimizde ve kültürümüzde yerini almış. Sofraya baharat olmadan oturmayanlar var. Baharat, bugüne kadar yemeklere aroma ve lezzet katmakla kalmayıp aynı zamanda vücutta doğal bir ilaç etkisi gösteriyor. Bu yüzden günümüzde şifa olarak görmüş. Sindirim sistemine, metabolizma hızından kolesterole, şekeri düzenlemesi, kanserli hücrelerinin ilerlemesini durdurup, tümörün küçülmesine de katkı sağlıyor. Size ilginç bir şey söyleyeyim. İngiliz, Alman, İskandinav ve Rus turistlerin ülkemize baharat çeşitlerini tatmaya geldiğini biliyor muydunuz? Doğu, Ege ve Akdeniz bölgelerine gelen turistlerin en çok ilgi gösterdiği baharatlar ise çörekotu, kimyon, kekik, rezene, çam fıstığı, fesleğen, nane, safran, kişniş, kakule, tarçın ve pul bibermiş. Bildiğiniz sırf baharat tatmak için, ülkemize geliyorlar. Elbette bunları sade bir şekilde yemiyorlar. Yöresel yemeklerle birlikte yiyorlar. Baharat yönünden bu denli zengin ülkemizde de kaliteli baharat satan bir çok firma var elbette. İşte onlardan 3’ü...
#BaharatFarklı özellikleri olan çok sayıda tohum çeşidi vardır. Bu tohumların faydasını bilen kişiler sıklıkla kullanmaktadır. Bilmeyenlerde faydalarını duydukça kullanmaya başlamaktadır. Sizler için Kereviz tohumu nasıl ve zaman ekilir? Kereviz tohumu nasıl olur ve nereden alınır? Tüm detayları derledik.
İzmir'de sahte içkiden zehirlenip, yaşamını yitirenlerin sayısı, 6'ya yükseldi. 16 kişinin hastanelerdeki tedavisi sürerken soruşturma kapsamında 10 kişinin gözaltında olduğu bildirildi. Tedavi altında olan T.U.'nun (50) annesi Zekiye U., "Çok büyük panik ve heyecan yaşadım. İçkiyi satanlara çok kızdım. Oğlum hastalandığını bana söylemedi. Ben onun ölüsünü de bulabilirdim. Dün gece, saat 22.20 gibi, 'Anne ben galiba beyin kanaması geçiriyorum, acil ambulans çağır' dedi. Ben ambulans çağıramadım heyecandan. Sahte alkolden akın akın insanlar da geldi. Yattığı bölümdekilerde zehirlenmeden gelmiş. Oğlum, Konak'tan almış sahte içkiyi, sadece kendisi içmiş" dedi.
#İzmirEskişehir’de yaklaşık 20 yıldır baharatçı olarak çalışan Tuncay Tezcan, Kurban Bayramı’ndan önce baharat sektöründe yaşanan hareketliliği anlattı. Lezzetli et için uyarılarda da bulunan Tezcan, baharat satın alırken, bilinen ve güvenilen yerden, aroması iyi olan ve ürünün bekleyiş süresine dikkat edilerek alınması gerektiği belirtti.
#Kurban EtiKORONAVİRÜS pandemisi, yurt içinde baharat tüketimini artırınca, fırsatçılar ağır gelsin diye baharatlarda tağşiş yöntemine başvurdu. Dicle Üniversitesi Hastaneleri Beslenme ve Diyet Birimi Diyetisyeni Pınar Süleymanoğlu, sumağa yaprak tozlarının, bazı baharatlara ise demir tozunun katıldığını söyleyerek, "Bunların hepsinin vücuda çok zararları bulunmakta, çünkü vücutta toksik etkiler bırakmakta. Bu toksik etkiler kanser oluşmasına neden oluyor" dedi.
#Pınar SüleymanoğluDİYETİSYEN Derya Zünbülcan, ramazan ayında havaların ısınmasıyla vücudu etkileyen üç temel problem olduğunu ifade ederek, bu üç problemin önüne ‘kakule’ isimli baharatın geçtiğini söyledi. Zünbülcan, "Ramazan ayında yaşanan ağız kokusu, sindirim zorluğu ve halsizliğe kakule baharatı ilaç gibi etki ediyor" dedi.
#DiyetisyenEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırSri Lanka’da Paskalya günü olan geçen pazar üç kilise ve dört otele düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 359’a yükseldi. Gözaltına alınanların sayısı 58’e çıkarken saldırılarda 8 intihar bombacısının yer aldığı, ikisinin kardeş, ikisinin de karı-koca olduğu belirtildi.
#GazetehaberleriPakistan İslam Cumhuriyeti, seyahat destinasyonu deyince akla gelen ilk yerlerden biri değil. Sahip olduğu onca doğal ve kültürel güzelliğe rağmen üstelik... Oysa Lahor ve Karaçi, kültür turizmiyle ilgilenen gezginleri memnun edecek hemen her şeye sahip. İslamabad’ın da bu iki şehirden aşağı kalır yanı yok. ‘Başkent sıkıcılığı’ndan çok uzak, vakit ayırıp gezeni etkileyici hikâyeleriyle şaşırtan, çok canlı, çok renkli, çok sürprizli bir durak İslamabad. Seyahatseverler tarafından bu kadar göz ardı edilmeyi kesinlikle hak etmiyor. Hele de görmek için en uygun mevsimi olan sonbaharda...
#Pakistan Gezi RehberiFatih’teki tarihi Malta Çarşısı, son yıllarda Suriyelilerin art arda dükkân açmasıyla ‘Suriye çarşısı’na dönüştü. Neredeyse tüm tabelaların Arapça, fırıncısından lokantacısına, kuyumcusundan dondurmacısına kadar esnafın yarısından çoğunun da Suriyeli olduğu çarşıda, emlak fiyatları da 2-3 katına çıkmış durumda.
#Gazetehaberleri