Koronavirüs salgınının yeni merkez üssü haline gelen Hindistan'da yaşanan trajedi dünya tarafından dehşetle izleniyor. Hastanelerde yer kalmayan ülkede büyük bir oksijen sıkıntısı da baş gösterdi. Peki durumun bu derece kötüye gitmesine sebep olan Hindistan varyantı hakkında ne biliniyor?
#HindistanRobert Koch Enstitüsü’nden (RKI) yapılan açıklamaya göre, Almanya’da son 24 saatte 201 kişinin Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirmesiyle virüse bağlı toplam can kaybı sayısı 76 bin 543’e yükseldi. Ülkedeki virüs tespit edilen kişi sayısı 24 bin 300 artarak 2 milyon 833 bin 173’e ulaştı.
#Avrupadan HaberlerDanimarka'dan korkutan bir koronavirüs haberi geldi. Sağlık Bakanı Magnus Heunicke, ülkede koronavirüsün (Kovid-19) 31 farklı türüne rastlandığını açıkladı. Danimarka'da İngiltere ve Güney Afrika'da görülen mutasyon da görülmüştü
#DanimarkaDünyayı sarsan koronavirüs salgınında aşılama kampanyaları sevinç yaratırken birçok ülkeye yayılan virüs mutasyonları herkesi korkutmuştu. İngiltere'de gerçekleştirilen bir bilimsel araştırmada 'iki doz' Pfizer/BioNTech aşısının mutasyonlara karşı etkili olduğu tespit edildi, haber dünyada sevinçle karşılandı.
#İngiltereKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) artan (Kovid -19) vakalarının nedeni ilk kez açıklandı. Vakalardaki artışın, ilk kez İngiltere’de ortaya çıkan mutasyona uğramış virüsün neden olduğu ifade edildi.
#Kuzey Kıbrıs Türk CumhuriyetiYoğun önlemlere ve aşılama programının başlamasına rağmen koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almakta zorlanan Almanya'da tedbirler daha da sıkılaşacak gibi görünüyor. Mutasyonlu virüs tehlikesi yüzünden zor günler geçiren ülkede dün bir hastane tamamen karantinaya alınmıştı. Almanya şimdi ise ülkeye büyük çaplı bir giriş yasağı getirmenin eşiğinde.
#ALMANYAİngiltere, İrlanda ve Güney Afrika’da ortaya çıkan koronavirüsün yeni mutasyonu alarma yol açtı. Virüs uzmanları Almanya’da çok daha sert kapanma önlemlerinin hayata geçirilmesini istedi. Uzmanlar, aksi halde virüsün yeni türünün tamamen kontrolden çıkacağı uyarısında bulundu.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınıyla mücadele tüm dünyada son hızla devam ederken; son zamanlarda virüsün mutasyona, yani değişime uğradığı bilgisi de tüm dünyada endişeye neden oldu. Salgının devam etmesi ve virüsün genomundaki değişikliğin beklenen bir sonuç olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Elif Hakko, “Bu zamana kadar virüste çok sayıda mutasyon meydana geldi ancak son zamanlarda gerçekleşen mutasyonun diğer mutasyonlara göre daha hızlı yayıldığını söyleyebiliriz. Salgın, dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun doğal bağışıklığı veya aşılanması tamamlanana kadar sürecek. Bu süre de henüz tam olarak kestirilemiyor. Ancak 2021 yılı da çok kolay bir yıl olmayacak diyebiliriz” açıklamasında bulundu.
#KoronavirüsBoğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Batu Erman, İngiltere’de ortaya çıkan ve tüm dünyanın gündemine oturan Kovid-19 mutasyonuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Erman, insanı enfekte eden virüsün vücudu bir test tüpü gibi kullandığını söyleyerek “Virüs vücutta ne kadar çok kalırsa, o kadar çok kendini çoğaltır. Bu da virüsün genetiğinde değişimlere yol açar. Pandemide herkes bir test tüpü ve herkes değişik mutasyonlar yaratıyor. İşte bu nedenle aşılar kadar, ilaç çalışmaları da önemli. Virüsün vücutta geçirdiği zamanı azaltıp kendini çoğaltmasını engelleyecek, yani hastalığı baskılayacak ilaçlar çok önemli. Bizim de TÜBİTAK desteğiyle yürüttüğümüz ilaç çalışmalarımız var” dedi.
#Boğaziçi Üniversitesi