Hatay'da bir askeri personelin kamuflajına konup, cep telefonu ile görüntülenen 'mekik kelebeği'ne ilişkin Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Satar, "İnsan için toksik ve zehirli olan zakkum bitkisinin yapraklarıyla besleniyorlar ve bunu tolere ediyorlar. Tabii zehri nasıl tolere ettikleri konusu bilimsel olarak araştırılıyor. Enteresan canlılar. Bazılarının tırtıl hallerinde tüyleri var, zehirli olabilir. Vatandaşların onlara dokunmamaları, ellerine almamaları iyi olur" dedi.
#Mekik KelebeğiHatay'da bir askeri personelin kamuflajına konup, cep telefonu ile görüntülenen 'mekik kelebeği'ne ilişkin Dicle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Satar, "İnsan için toksik ve zehirli olan zakkum bitkisinin yapraklarıyla besleniyorlar ve bunu tolere ediyorlar. Tabii zehri nasıl tolere ettikleri konusu bilimsel olarak araştırılıyor. Enteresan canlılar. Bazılarının tırtıl hallerinde tüyleri var, zehirli olabilir. Vatandaşların onlara dokunmamaları, ellerine almamaları iyi olur" dedi.
#Mekik KelebeğiBahar aylarının gelmesiyle birlikte pek de farkında olmadığımız bir tehlike dört yanı sardı: Çam kese tırtılları, hem insanlar hem de hayvanlar için risk teşkil ediyor. Özellikle de evcil hayvanlar için çok tehlikeli! Peki bu böceklerin şehir içindeki sayıları neden arttı? Kendimizi ve hayvanlarımızı nasıl koruyacağız? Uzmanına sorduk...
#Çam Kese TırtılıBATI Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) laboratuvarlarında, Antalya'daki üretim alanlarındaki zararlılara karşı mücadelede kullanılan 'avcı böcek' üretiliyor. Özellikle nar, turunçgiller ve muz ağaçlarına ve meyvelere zarar veren unlu bit zararlısının doğal avcısı üzerine çalışan BATEM mühendisleri, bu zararlıya karşı uğur böceği ailesinden 'Cryptolaemus montrouzieri' böceği avcı olarak üretti. Üreticilerin büyük ilgi gösterdiği avcı böceğin 10 tanesi, 1 ağacı sezon boyunca zararlılardan koruyor.
#AntalyaBATI Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) laboratuvarlarında, Antalya'daki üretim alanlarındaki zararlılara karşı mücadelede kullanılan 'avcı böcek' üretiliyor. Özellikle nar, turunçgiller ve muz ağaçlarına ve meyvelere zarar veren unlu bit zararlısının doğal avcısı üzerine çalışan BATEM mühendisleri, bu zararlıya karşı uğur böceği ailesinden 'Cryptolaemus montrouzieri' böceği avcı olarak üretti. Üreticilerin büyük ilgi gösterdiği avcı böceğin 10 tanesi, 1 ağacı sezon boyunca zararlılardan koruyor.
#AntalyaKASTAMONU Orman Bölge Müdürlüğü Biyolojik Mücadele Laboratuvarı’nda üretilen 34 bin 285 ’terminatör böcek’ olarak bilinen ’Thanasimus formicarius’ böceği, ormanların zayıf düşmesine ve kurumasına neden olan tüm kabuk böceklerine karşı ormanlara bırakıldı.
#KastamonuBursa’nın İnegöl ilçesinde, kayın ağacının yapraklarını yiyerek beslenen kızıl kuyruklu kayın tırtılının zarar verdiği ormanlar, 2 yıl sonra yeniden yeşermeye başladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bakteri ve avcı böcek kullanımı çalışmalarıyla ormanların yeniden eski görünümüne kavuştuğunu kaydetti.
#BURSABURSA’nın İnegöl ilçesinde, kayın ağacının yapraklarını yiyerek beslenen kızıl kuyruklu kayın tırtılının zarar verdiği ormanlar, 2 yıl sonra yeniden yeşermeye başladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bakteri ve avcı böcek kullanımı çalışmalarıyla ormanların yeniden eski görünümüne kavuştuğunu kaydetti.
#BursaSıcak havalarda sivrisineklerden kurtulmak için türlü yollar deneriz. Bunlardan biri de elektrikli sinek kovucular. Bu aletler sayesinde sivrisinek probleminden kurtulmak istiyoruz ama yapılan araştırmalar elektrikli kovucuların hem sivrisinekler üzerinde sandığımız kadar etkili olmadığını hem de zararsız binlerce böceği öldürdüğünü söylüyor. Peki neden elektrikli kovucular sivrisinekler üzerinde etkili değil? Açık havada sivrisineklerle mücadele için balkon ve bahçelerimizde nasıl önlemler alabiliriz? Prof. Dr. Hüseyin Çetin ile konuştuk.
#SivrisinekDoğu Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazilerinde ilk kez 2008 yılında görülen bitkilerin özsuyunu emdiği için 'Vampir Kelebek' olarak adlandırılan Ricania Simulans son 2 yıldır bahçelerde gözükmemesinin ardından bu yaz sıcaklıkların artması ile yeniden kendini göstermeye başladı. Peyzaj Mimarı Uğur Kars, 'Rusya, Gürcistan ve Ukrayna ve daha sonrasında Türkiye’ye geldi. Karadeniz’den Marmara’ya kadar yayıldı. Büyük ihtimalle Avrupa’ya doğru ilerliyor. Aslında tropikal bölgede yaşamını süren bir tür.' ifadelerini kullandı.
#KaradenizDoğu Karadeniz Bölgesi'nde tarım arazilerinde ilk kez 2008 yılında görülen bitkilerin özsuyunu emdiği için 'Vampir Kelebek' olarak adlandırılan Ricania Simulans son 2 yıldır bahçelerde gözükmemesinin ardından bu yaz sıcaklıkların artması ile yeniden kendini göstermeye başladı. Peyzaj Mimarı Uğur Kars, 'Rusya, Gürcistan ve Ukrayna ve daha sonrasında Türkiye’ye geldi. Karadeniz’den Marmara’ya kadar yayıldı. Büyük ihtimalle Avrupa’ya doğru ilerliyor. Aslında tropikal bölgede yaşamını süren bir tür.' ifadelerini kullandı.
#Doğu KaradenizBirçok bireyin en sevdikleri hayvanlar kuş türü olmaktadır. Bu nedenle bu hayvanlar hakkında araştırmalar yapılması da oldukça normal olmaktadır. Keklik hakkında en çok sorulan soruların başında Keklik ne yer? Keklikler nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler olmaktadır? Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Keklik Ne Yer?