Covid-19 aşıları söz konusu olduğunda, gelişmiş ülkelerle az gelişmiş ülkeler arasında gittikçe açılmakta olan bir makas var. Bunun sebebi olarak görülen fikri mülkiyet haklarıyla ilgili sosyal medyada hararetli bir tartışma mevcut. Söz konusu tartışmayı ve önerileri mercek altına aldık: Aşının formülünün paylaşılması bir çözüm mü?
#Fikri Mülkiyet HaklarıAvrupa Birliği (AB), ilaç şirketleri ile yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşı tedarikinde yaşanan sorunların ardından başlattığı üye ülkelerdeki tesislerde üretilen aşıların 3'üncü ülkelere ihracatını izne tabi tutma uygulamasının süresini haziran ayı sonuna kadar uzattı.
#Avrupa BirliğiDünya genelinde 49 ülkede toplamda 37,9 milyondan fazla doz Covid-19 aşısı uygulandı. Diğer yanda da bir doz aşının bile vurulmadığı ülkeler var. Onlardan biri de Moldova. Ülkede sağlık sistemi öyle kötü durumda ki salgına yakalanan insanlar hastane tuvaletlerinde ölüyor.
#MoldovaMorgan Stanley ve Credit Suisse araştırmasına göre, ortalama tek doz Kovid-19 aşısının 20 dolar olarak baz alınması halinde aşı üreticisi ilaç firmalarının sadece ABD, Avrupa ve diğer gelişmiş ülkelerden yılda 10 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor.
#KoronavirüsAvrupa Birliği (AB), yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşının AB ülkelerine tedarikinde kesinti yapacağını açıklayan ilaç şirketi AstraZeneca'dan bir kez daha yükümlülüklerini yerine getirmesini talep etti. AB ile AstraZeneca'nın temsilcileri, aşının tedarikindeki anlaşmazlık hakkında görüşme yaptı ancak ilerleme sağlayamadı.
#AB