Türkiye’nin yağlık ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Trakya’da bu yıl ayçiçeği tarlalarında kuraklık stresi yaşanıyor. Trakya çiftçisinin ‘sarı gelin’ olarak adlandırdığı ayçiçeğinde bu stres hasadı etkileyecek. Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, “Bazı tarlalarda ürün biçilemeyecek kadar küçük. Bu da verimi olumsuz etkiledi” dedi.
#AyçiçeğiDünyanın çevre gündemini iklim krizi ele geçirmiş durumda. Bir yanda seller, diğer yanda artan sıcaklık, kuraklık ve ölümler… Şimdi bir de bunlara sıcaklıkları olağanüstü arttırması beklenen El Nino ekleniyor. Türkiye’deyse durum bildiğimiz gibi. Şimdilik her şeyden biraz var ama fazlası kapımızda.
#İklim KriziDÜNYANIN öbür ucunda Şikago’da canlı yayında hava durumunu sunan spiker, “Bu soğuklar daha bir şey değil. Kötüleri çok daha kötüleri gelecek” diyordu. Söyledikleri gerçekleşti. Tarihinin en soğuk kışlarından birini yaşayan ABD’de şehirler buz tuttu, onlarca kişi donarak öldü. Yorumlarda aşırı soğukların nedeni olarak tabi ki iklim krizi gösteriliyordu.
#1Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir aşırı kuraklık karşısında iklim değişikliğine karşı daha hızlı ve etkin bir mücadele çağrısında bulundu. Rheinische Post gazetesine konuşan Özdemir, “Biz, hayvanlar ve çevre, iklim krizinin sonuçlarından her geçen gün daha fazla zarar görüyoruz” dedi.
#ALMANYADünyanın en büyük buğday üreticilerinden Hindistan, ülkede yaşanan iklim şartları ve yükselen enflasyon nedeniyle buğday ihracatını yasakladı. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası buğday tedariki zora girince birçok ülke gözünü Hindistan’a çevirmişti. Ancak Türkiye’nin söz konusu ülkelerde yaşanan durumlardan etkilenmeyeceği, Türkiye’de buğday rekoltesinin bu yıl 20 milyon ton beklendiği ifade edildi.
#HindistanSalgın hastalıklar ve birbiri ardına gelen doğal afetler nedeniyle oldukça zor bir yıl geçirdik. Dünyanın pek çok noktasında yaşanan kuraklıklar, aşırı yağışlar ve şiddetli fırtınalar nedeniyle binlerce insan hayatını kaybetti. Giderek büyüyen iklim kriziyle birlikte, değişen hava olayları her geçen gün daha tehlikeli bir dünyaya uyanmamıza neden oluyor. 2021'i geride bırakırken, neleri geride bıraktığımızı hatırlamakta fayda var. İşte 2021'in başından sonuna kadar yaşanan çevre olayları…
#İklim Degisikliğiİklim krizinin sağlık üzerindeki etkileri giderek artarken, sağlık alanındaki eşitsizlikleri gidermek için iklim değişikliğiyle mücadele planlarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sonrası kalkınma programlarına entegre edilmesine ihtiyaç duyuluyor.
#İklim KriziTürkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü kenarındaki Milli Park sahasında bulunan sulak alan kururken, içindeki yüzlerce balık telef oldu. Kuruyan alanda 2-3 kilogram ağırlığa sahip onlarca balık ölüsü görülürken, sığlaşan kesimlerde sıkışan küçük balıklar balıkçıllara yem olmaya başladı. Beyşehir Birliği, Göl, Doğa ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, "Aşırı kuraklıktan dolayı bu çukurun gölle irtibatı kesildi, balıklar, içindeki canlılar öldü. Buradan 500 metre gitsen gölü öyle görürsün" dedi.
#KonyaUzun süredir kirlilikle mücadele eden Van Gölü, şimdi de kuraklıkla savaşıyor. Özellikle son bir yılda bölgedeki yağışlarda da yüzde 39’luk bir düşüş var. Gidişat da iyi değil. Van Gölü'nün durumu bölge halkı ve Türkiye için ne anlama geliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Van GölüVan Gölü havzası ve çevresindeki su kaynakları ile akarsu ve göl seviyesinde küresel ısınmaya bağlı yaşanan düşüş ciddi boyutlara ulaştı. YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Her şey havzanın aleyhine gelişiyor. Düşen yağışın dört katı bir buharlaşma söz konusu. Daha önce iki katıydı ve buharlaşma sürekli artıyor." dedi. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Ekim ayıyla beraber yağışların gelmesini ümit ediyoruz. Bu şekilde sıcaklık devam ederse önümüzdeki yıllarda gölün çok daha büyük oranda çekildiğine şahitlik edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Van GölüVan Gölü havzası ve çevresindeki su kaynakları ile akarsu ve göl seviyesinde küresel ısınmaya bağlı yaşanan düşüş ciddi boyutlara ulaştı. YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, "Her şey havzanın aleyhine gelişiyor. Düşen yağışın dört katı bir buharlaşma söz konusu. Daha önce iki katıydı ve buharlaşma sürekli artıyor." dedi. YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Ekim ayıyla beraber yağışların gelmesini ümit ediyoruz. Bu şekilde sıcaklık devam ederse önümüzdeki yıllarda gölün çok daha büyük oranda çekildiğine şahitlik edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Van GölüGüneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, ’yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında, iklim değişikliği ve ’yok yılı’ nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 28-33 lira arasında alınan ben fıstığın işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satıldığını söyledi. Çolak, bölgedeki fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için TMO’nun alım yapması gerektiğini belirtti.
#Antep FıstığıGüneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, ’yeşil altın’ olarak bilinen Antep fıstığında, iklim değişikliği ve ’yok yılı’ nedeniyle rekolte düşüşü yaşandı. Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, tarladan 28-33 lira arasında alınan ben fıstığın işlendikten sonra tüketiciye 120 liradan satıldığını söyledi. Çolak, bölgedeki fıstık fiyatlarının tüccarlar tarafından belirlendiğini, fahiş fiyatların önlenebilmesi için TMO’nun alım yapması gerektiğini belirtti.
#Antep FıstığıKonya ve Isparta sınırlarında bulunan Beyşehir Gölü'nde su kıyıdan yaklaşık 150 metre çekildi. Bölgedeki tehlikeye dikkat çeken Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan Kurt, "Beyşehir Gölü'ne ciddi bir kaynak sağlanmadığı sürece ve eğer bu yıl da ciddi bir kışımız olmazsa, Beyşehir gölünü herkes yok saysın. Göl önceden can çekişiyordu, şu anda ölme derecesine geldi" dedi.
#Beyşehir Gölüİklim krizine bağlı olarak gittikçe artan sel ve yangın felaketlerinin, önümüzdeki yıllarda güçlenerek süreceği öngörülüyor. Uzmanlara göre, iklim krizi yakın gelecekteki gıda krizinin de habercisi... Üstelik iklim değişikliği Türkiye'nin tarımını tehdit etmeye şimdiden başladı. Fındık, ayçiçeği yüzümüzü güldürse de buğday, arpa, nohut, mısır ve üzüm alarm veriyor. İşte Türk tarımındaki son durum ve bizi bekleyen tehlike...
#KuraklıkIPCC’nin önceki gün yayımlanan 3950 sayfalık iklim raporu, doğrudan Türkiye’yi ilgilendiren tespitlerle doluydu. Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz bölgesinin iklim değişikliğine karşı en savunmasız alanlardan olduğu, kuraklık ve orman yangını riskinin arttığı vurgulanan raporda, özellikle yaz sıcaklıklarının bu bölge için küresel artışın çok üzerinde kalacağı kaydedildi.
#GazetehaberleriAğaçlar pek çok özellikleri ile insan dostu olma özelliğine sahiptir. Ama ekmek ağacı diğer ağaçlardan farklı olarak, dünyada yaşanan açlık sorunlarına bile çözüm olabilir. Meyvesi ile son derece önemli bir yere sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Edirne'nin içme suyunu sağlayan Kayalıköy Barajı'ndaki doluluk oranı bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 3'e düşünce kentte 36 saat su kesintisi uygulanmaya başlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kent suyunun Süloğlu Barajı'ndan karşılanacağını bildirirken, DSİ her türlü tedbirin alındığını açıkladı.
#EdirneEdirne'nin içme suyunu sağlayan Kayalıköy Barajı'ndaki doluluk oranı bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle yüzde 3'e düşünce kentte 36 saat su kesintisi uygulanmaya başlandı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kent suyunun Süloğlu Barajı'ndan karşılanacağını bildirirken, DSİ her türlü tedbirin alındığını açıkladı.
#Edirne