Türkiye'de aşılamanın en düşük olduğu ile olan Siirt'te, sağlık çalışanları 'Aşı kısırlık yapıyor' algısını değiştirmek için sahaya indi. İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Erol Ömür, "Vatandaşlarımızın aşının kısırlık yaptığı, gebelerde düşük olduğu gibi inanışları var. Bunlar kesinlikle safsata. İkna timleri kurduk, doktor ve sağlık çalışanlarımız kurduğumuz stant yerlerinde vatandaşlarımızı ikna ediyorlar" dedi.
#SiirtKoronavirüsle savaşta en önemli silah olan aşılama, tüm hızıyla sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre dün öğleden sonra toplam doz miktarı 47 milyon 200 bine yaklaştı. Böylece Türkiye genelinde nüfusun yaklaşık yüzde 55’i, 1 doz aşısını yaptırmış oldu...
#GazetehaberleriUluslararası haber ajansı Associated Press (AP), Türkiye’deki koronavirüs aşılama sürecini ve en ücra köylere bile ulaşıp kapı kapı dolaşan 'aşı ikna timlerini' haberleştirdi. Çarpıcı fotoğraflarla birlikte servis edilen haberde canla başla çalışan ikna timlerinin binlerce kişinin aşılanmasının sağlandığı ifade edildi.
#Türkiyeİstanbul Sultanbeyli'de aşı ikna ekipleri aşı olmak istemeyen 65 yaş üstü vatandaşları evlerinde ziyaret ederek, koronavirüse karşı aşı olmaya ikna ediyor. Ekiplerin devreye girmesiyle ilçede 65 yaş üstü aşılanma oranı yüzde 80'e çıktı.
#SultanbeyliHurriyet.com.tr'de sıcak gündemi size ulaştırdığımız gibi 'son dakika' telaşından uzak; dosya ve analizler içeren, ne olduğu kadar neden olduğunu da irdeleyen haberler üretiyoruz. İşte bugün 'gözden kaçmış' olabilecek haberlerden bazıları...
#GÖZDEN KAÇMASINBir yanda aşı olmayı dört gözle bekleyen milyonlar, diğer yanda sırası geldiği halde randevu bile almayanlar... Aşı ikna timleri bu ikinci grubu aşı olmaya yönlendirmek için ellerinden geleni yapıyor. Peki insanlar neden aşı olmaktan kaçıyor? Bu sorun nasıl çözülebilir? Devlet aşıyı zorunlu kılıp ikna dışında yaptırımlara da başvurabilir mi? Tüm bu meseleleri konunun uzmanlarıyla birlikte masaya yatırdık.
#Aşı KarşıtlığıSağlık Bakanlığı'nın koronavirüs aşısına teşvik için uygulamaya aldığı 'aşı ikma timi' çatkapı evine gittikleri Şaban Ertekin'i (73) ikna ederek, ilk doz aşıyı uyguladı. Kalabalık ekibin kapısına kadar gelmesiyle mutlu olduğunu belirten Ertekin, “Hepinizden Allah razı olsun. Buraya kadar geldiniz. Herkes bir şey söylüyordu. Kafam karışmıştı. Gurur duydum hizmetten" diye konuştu.
#AntalyaSağlık Bakanlığı'nın koronavirüs aşısına teşvik için uygulamaya aldığı 'aşı ikma timi' çatkapı evine gittikleri Şaban Ertekin'i (73) ikna ederek, ilk doz aşıyı uyguladı. Kalabalık ekibin kapısına kadar gelmesiyle mutlu olduğunu belirten Ertekin, “Hepinizden Allah razı olsun. Buraya kadar geldiniz. Herkes bir şey söylüyordu. Kafam karışmıştı. Gurur duydum hizmetten" diye konuştu.
#Aşı İkna TimiProf. Dr. Özlenen Özkan, aşı hakkı olup çeşitli gerekçelerle aşı yaptırmayanlara tepki gösterdi. Özkan, “Bu virüsle bütün dünya savaşıyor. Elimizde de tek bir silah var o da aşı. Ama birkaç delinin kuyuya attığı taşı maalesef 40 akıllı çıkaramıyor” diye konuştu. Prof. Dr. Özkan, " Aşıya yönelik bu yaklaşımla ‘Maya takvimine göre 2012 yılında kıyamet kopacak.' deyip kasabalara sığınılması arasında hiçbir fark yok." ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Özlenen ÖzkanSağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Hürriyet'e yaptığı açıklamada, vatandaşları aşı yaptırmaya ikna etmek amacıyla evlere yönelik aşılama ekipleri oluşturacaklarını duyurmuştu. "Aile hekimleri öncülüğünde aşı hakkı olup da aşısını yaptırmayanların evlerine gidilerek, aşı olmaları konusunda tavsiyede bulunacağız, teşvik edeceğiz. Böylece aşılarını yaptırmayanların neden aşı olmadıklarını öğreneceğiz." ifadelerini kullanan Bakan Koca, bugün Twitter hesabından dikkat çeken bir mesaj paylaştı.
#Amazonalexaİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, CNN TÜRK canlı yayınında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. "Birisi çıkıp video yayınlıyor aşı şöyledir böyledir diyor. İnsanlar buna inanmasınlar." diyen Memişoğlu, "Biz aşıları; ki Türkiye 2009'dan beri takip sistemini kurmuş durumda. Bazen dezenformasyonlar da oluyor. Türkiye'deki aşı takip sistemi dünyada en iyilerinden birisi. Türkiye çok büyük bir altyapıya sahip durumda." diye konuştu.
#İstanbulSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda aşıların çöpe gittiği iddialarına yanıt verdi. Bakan Koca, "Aşının çöpe gittiği iddiaları gerçekle bağdaşmamaktadır. Her bir doz aşının kıymetini biliyor ve ona göre planlama yapıyoruz" ifadelerini kullandı. Bakan Koca, Hürriyet'e yaptığı açıklamada ise "Aşı yaptırmayanların ikna edilmesi ve aşı olmalarını sağlamak için ikna ekibi kuracağız. Aile hekimleri öncülüğünde aşı hakkı olup da aşısını yaptırmayanların evlerine gidilerek, aşı olmaları konusunda tavsiyede bulunacağız, teşvik edeceğiz." diye konuşmuştu.
#Bakan KocaSırası gelmesine rağmen aşı olmayanlar Türkiye'de de dünyada da aşılama hızının önündeki en önemli engellerden biri. ABD'den Hindistan'a birçok ülkede bu sorunla başa çıkmak için çok yaratıcı çözümler geliştirildi. Ayrıntılar haberimizde...
#COVID-19İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, İstanbul'da salgın hızında düşüş olduğunu belirtti. Memişoğlu ayrıca, "60-64 yaş grubunda sadece yüzde 60'ı aşılayabildik. Randevu kapasitesinin yüzde 20-30'u dolu. İftar sonrası, hafta sonu da dahil, tüm kamu hastanelerinde BionTech aşıları yapılabiliyor. Yeter ki vatandaşlarımız randevu alsın" ifadelerini kullandı.
#İstanbulVaka sayılarının artışa geçmesiyle 'kısmi kapanmaya' geçildi. Peki vaka sayısı düşmezse hangi yeni tedbirler alınacak? Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, alınabilecek yeni tedbirleri anlattı. 2 haftalık kısmi kapanma sürecinde öncelikli hedefin vaka sayısını 50 binin altına düşürmek olduğunu söyleyen Prof. Dr. İlhan, "Vakalar düşmezse bundan bir sonraki aşama AVM'lerin, kuaför, berber salonlarının kapatılması, okula giden çocukların (8 ve 12'nci sınıflar ile okul öncesi) artık hiçbirinin okula gitmemesi, özel sektör ve kamuda çalışma ile ilgili kısıtlamanın iyice arttırılması gibi bileşenler söz konusu olabilir" dedi.
#KoronavirusSağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşları aşı yaptırmaya ikna etmek amacıyla evlere yönelik aşılama ekipleri oluşturacaklarını açıkladı ve “Haziran sonuna kadar 40 yaş üstündeki herkesi aşılayacağız. Vaka ve ölüm oranlarında tedbirler etkili olmazsa ramazandan sonra daha sert tedbirler alınacak” uyarısında bulundu.
#KoronavirüsArtan vakalar nedeniyle Türkiye’ye uçuşları sınırlayan Rusya’ya, Almanya formülü sunuldu. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Moskova’ya geçen yıl Almanya ile turizm alanında yaptığımız işbirliğini önerdik. Heyetler görüşecek, uçuşları yeniden başlatmak için çalışıyoruz” dedi.
#Gazetehaberleri‘Toplumsal bağışıklık için halkın en az yüzde 70-80’i aşılanmalı.’ Bunu ben değil uzmanlar söylüyor... Bugüne kadar gerçekleşememesinin nedeni yeterli doz aşının olmamasıydı. Anlaşmalar imzalandı. Söz verilen BioNTech aşılarının bir kısmı dün geldi, gelmeye de devam edecek ama tünelin sonundaki ışık için bir fazlası lazım. O da aşı olmak! Sırası gelmesine rağmen yaptırmayanlar ile tereddüt yaşayanlar risk olur mu? İkna etmek için neler yapılmalı? Bilenlere sordum.
#YazarSAĞLIK Bakanlığı'nca koronavirüs aşı sırası geldiği halde aşılarını yaptırmayanlar için kurulan ikna timleri, Elazığ'da ev ev geziyor. Sağlık çalışanları, görüştükleri kişilere koronavirüsle mücadelede aşının önemini anlatarak, ikna etmeye çalışıyor.
#Sağlık Bakanlığı