Arkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiSivas'ın Yıldızeli beldesindeki Kayalıpınar (Samuha) alanında gerçekleştirilen kazılarda, Koç Üniversitesi Arkeoloji Sanat Tarihi Bölümü'nden Doç. Dr. Çiğdem Maner önderliğinde Hitit çağına dair kritik bir koleksiyon keşfedildiği tahmin ediliyor.
#Hititlerin ArşiviYeni yapılan bir arkeolojik keşif dünyanın en eski kafatası ameliyatının tam 2 bin yıl önce gerçekleştirildiğini açığa çıkardı. Üstelik o dönemde gerçekleştirilen bu ciddi ameliyatın yapıldığı hastanın hayatta kaldığı da ortaya çıktı. İşte bilim dünyasını heyecanlandıran keşfin hikâyesi...
#Kafatasıİstanbul Beşiktaş'taki arkeolojik kazılar, İstanbul'un bilinen tarihini değiştiriyor. Çalışmalardaki son aşamada 8 metre derinlikte Kalkolitik döneme yani milattan önce 4500-5000 yıllarına ait pişmiş topraktan yapılan çanak - çömlek parçaları olan keramikler bulundu. Bu buluntularla İstanbul'un bilinen tarihi daha eski dönemlere taşındı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, "Bu İstanbul için, hele Beşiktaş için hiç beklenen bir durum değildi. Çok önemli bir arkeolojik keşif" dedi.
#Beşiktaşİstanbul Beşiktaş'taki arkeolojik kazılar, İstanbul'un bilinen tarihini değiştiriyor. Çalışmalardaki son aşamada 8 metre derinlikte Kalkolitik döneme yani milattan önce 4500-5000 yıllarına ait pişmiş topraktan yapılan çanak - çömlek parçaları olan keramikler bulundu. Bu buluntularla İstanbul'un bilinen tarihi daha eski dönemlere taşındı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, "Bu İstanbul için, hele Beşiktaş için hiç beklenen bir durum değildi. Çok önemli bir arkeolojik keşif" dedi.
#İstanbulİstanbul Beşiktaş'taki arkeolojik kazılar, İstanbul'un bilinen tarihini değiştiriyor. Çalışmalardaki son aşamada 8 metre derinlikte Kalkolitik döneme yani milattan önce 4500-5000 yıllarına ait pişmiş topraktan yapılan çanak çömlek parçaları olan keramikler bulundu. Bu buluntularla İstanbul'un bilinen tarihi daha eski dönemlere taşındı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, "Bu İstanbul için, hele Beşiktaş için hiç beklenen bir durum değildi. Çok önemli bir arkeolojik keşif" dedi.
#İstanbulNorveç’in batısındaki Digervarden buz yamacında 2014 yılında bulunan kayak tahtasının ardından 7 yıl sonra ikinci bir kayak tahtası daha bulundu. Secrets of Ice programından arkeologlar, söz konusu keşfi, “İnanılmaz bir keşif yaptık” ifadeleriyle duyurdu.
#NorveçŞanlıurfa’daki, 11 bin 500 yıllık geçmişi ile Göbeklitepe yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Göbeklitepe'nin bulunduğu arazinin eski sahibi Mahmut Yıldız bölgenin keşfini anlattı. Yıldız, 1986 yılında tarlayı sürerken buldukları 2 eseri at arabasıyla müzeye götürdüklerini, ancak dönemin arkeolog olmayan müze müdürünün 'bunlar kireç taşı' dediğini belirterek, "Biz de bulduğumuz 50 kilo ağırlığındaki 2 taşı, yeniden getirmeyip müze bahçesinde bıraktık. 1992 yılında buranın keşfini sağlayan merhum Alman arkeolog müzede taşı görünce bölgeye geldi ve kazı çalışmaları başlayarak burası ortaya çıkarıldı. Belki o gün eserleri müzede bırakmayıp geri getirseydik, Göbeklitepe bulunamayacaktı" ifadelirini kullandı.
#ŞANLIURFATrabzon'da yapılan kazıda Roma İmparatorluğu ve Geç Bizans dönemine ait arkeolojik kalıntılara ulaşıldı. Yapılan çalışmaları izleyen Gökay Aynacı, 'Eskiden büyüklerimiz de bize hep anlatırlardı buralarda hanlar saraylar vardı diye. Ama hiç bu kadarını tahmin etmezdim. Çok şaşırdım ama çok hoşuma gitti.' dedi.
#TrabzonGaziantep'in İslahiye ilçesindeki Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde bulunan "Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi" yakınlarında yeni kalıntılar tespit edildi.
#Yesemek Açık Hava MüzesiYaşar Kemal’in dediği gibi ‘Öylesine geniş ki denizden başkası yakışmıyor’ Van Gölü’ne. Artos Dağı’nın eteklerinde, heybetiyle uçsuz bucaksız denizleri, rengiyle bir zümrüdü andırıyor. Tarih boyunca nice uygarlıklara beşiklik eden, Urartuların ‘yukarı deniz’i olan Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı gölü. Yekpare korunmuş batığı, peribacalarını andıran şekilleriyle mikrobiyalitleri, sualtındaki Selçuklu mezar taşları gibi pek çok sırrıyla kâşifleri çağırıyor.
#Van GölüBURSA’nın İznik İlçesi’nde göl kıyısının 20 metre açığında 1.5- 2 metre derinlikte bulunan ve 1600 önce Aziz Neophytos’un adına inşa edilen bazilika, Amerika Arkeoloji Enstitüsü’nün (Archaeological Institute of America) tarafından ’2014 Yılının En Önemli 10 Keşfi’ arasında gösterildi.
Uzun yıllar “İstanbul Üniversitesi hastaneleri şehir dışına mı taşınmalı, yoksa bulundukları yerde mi yenilenmeli?” konusuna sonunda karar verildi. İki hastane de 5-7 yıl içinde bütün binaları yeniden yapılacak. Eski binalar yıkılacak, tarihi olanlar restore edilecek. Binaların tamamının maliyetinin 1.5 milyar doları bulması bekleniyor.