Araştırma Merkezi haberleri sayfasında Araştırma Merkezi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 32644 Araştırma Merkezi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
İşletmecilik ve finansal alanlardaki çalışmalara yönelik bir araştırma merkezi kuruluyor. Merkez, Türkiye’de finansal yönetim ve işletmecilik uygulamaları üzerine yapılan çalışmalarda, işletmeler ve işlemlerin vaka analizleri odaklı olarak değerlendirilmesini hedefliyor.
#FİMERİstanbul’da Down Sendromu Araştırma ve Uygulama Merkezi açılacak. Merkezde, Down Sendromlu bireylere beden ve ruh sağlıkları ile yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik her türlü sağlık hizmeti, tıbbi tetkik ve tedavinin yanı sıra psikososyal rehabilitasyon sağlanacak.
#İstanbulSuriye’de Esad rejiminin yıkılmasının ardından Türkiye’de geçici koruma altında yaşayan Suriyelilerin vatanlarına dönüp dönmeyeceği ülkenin ana gündemlerinden biri oldu. Konuyla ilgili merak edilenleri akademisyen Prof. Dr. Murat Erdoğan’a, Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne ve Suriyelilere sorduk: “Artık bir umudumuz var, bugün olmazsa yarın mutlaka döneceğiz.”
#Ece ALTIKULAÇÇanakkale Savaşı'nda sabit batarya gibi kullanılıp, İngiliz B-11 denizaltısı tarafından batırılan Mesudiye Zırhlısı'nda çarkçı yüzbaşı olarak görev yapan İbrahim Şevki Efendi'nin 1944 yılında yazdığı mektup ortaya çıktı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Sabah, mektupta Mesudiye Zırhlısı'nın batırılmasından, gemide mahsur kalanları kurtarma çalışmalarına kadar olan kritik saatlerin detaylarıyla anlatıldığını belirtti.
#ÇANAKKALEArtvin'de Karadeniz Sahil Yolu'nda otomobille toprak altında kalan 4 kişinin hayatını kaybettiği heyelanla ilgili incelemelerde bulunan Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden bilim insanları, teknik rapor hazırlıklarına başladı. LİDAR teknolojisine sahip insansız hava aracı ile kitle hareketi ölçüm ve incelemelerde; yamaçtan kopup yola akan toprak kütlesinin yaklaşık 100 bin ton olduğu belirlendi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, depremlerin heyelanları tetikleyebileceğine dikkati çekerek, "Son heyelanı ezber bozan bir heyelan olarak nitelendiriyoruz" dedi.
#HeyelanArtvin'de Karadeniz Sahil Yolu'nda otomobille toprak altında kalan 4 kişinin hayatını kaybettiği heyelanla ilgili incelemelerde bulunan Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden bilim insanları, teknik rapor hazırlıklarına başladı. LİDAR teknolojisine sahip insansız hava aracı ile kitle hareketi ölçüm ve incelemelerde; yamaçtan kopup yola akan toprak kütlesinin yaklaşık 100 bin ton olduğu belirlendi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, depremlerin heyelanları tetikleyebileceğine dikkati çekerek, "Son heyelanı ezber bozan bir heyelan olarak nitelendiriyoruz" dedi. Öte yandan Zonguldak'ta heyelanın meydana geldiği yola yakın evlerde oturanlar, 2 aydır korku içinde yaşıyor. Mahalleli, ulaşıma kapatılan yol ve evleri için yardım isterken, yağmurlu havalarda toprağın kayması ile yer altındaki doğal gaz boruları görünür hale geldi.
#HeyelanÖzellikle genç nesil, yapay zeka teknolojilerine hem büyük bir ilgi duyuyor hem de günlük yaşamlarında sıklıkla kullanıyor. Öğrencilerin bu teknolojileri yoğun bir şekilde kullanmasını kimi eğitimciler endişeyle karşılarken kimi de bu durumu destekliyor.
#Konuk Yazarİstanbul’da trafik yağmurla birleşti, çile katlandı. Megakentte haftanın ilk günü akşam saatlerinde etkisini artıran ve salı günü de devam eden yağmur, İstanbullulara bir kez daha “Gidelim bu şehirden” dedirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) verilerine göre trafik yoğunluğu pazartesi saat 18.30 itibarıyla yüzde 85’i, salı aynı saatte yüzde 80’i gördü. Şimdi diyeceksiniz ki “E, zaten İstanbul deyince akla ilk trafik gelir.” Doğru. Olduğunuz yere çakıldığınız, gıdım gıdım ilerleyen bir trafik... Boş olmasının neredeyse mucize olduğu metrobüsler, tıklım tıklım tramvaylar, saatinde gelmeyen otobüsler... Peki neden? Daha yaşanabilir bir kent nasıl mümkün? İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile konuştum.
#İstanbulEge Üniversitesi birimlerinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesi kapsamında istihdam edilmek üzere Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların Ek 2. maddesi uyarınca aşağıda detayları yer alan unvan ve niteliklerde Sözleşmeli Personel alımı yapılacak. Peki, Ege Üniversitesi personel alımı başvuru şartları neler olacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#EgeOkullarda öğrenciler arasında artan şiddet olayları eğitim dünyasının kanayan yarasını tekrar gündeme getiriyor: Akran zorbalığı... ODTÜ’den Prof. Dr. Sibel Kazak Berument ile Doç. Dr. Başak Şahin Acar, Boğaziçi Üniversitesinden Doç. Dr. Deniz Tahiroğlu ve Ege Üniversitesi adına benim dahil olduğum ve Tübitak tarafından desteklenen Türkiye Aile, Çocuk ve Ergen Projesi (TAÇEP) kapsamında yapılan araştırmada 62 ilde yaklaşık beş bin çocuk ve ergen ile beş bin anne ve bin kadar baba ile görüşüldü. Okullarda yaklaşık her iki çocuktan birinin zorbalık yaptığı ve dört çocuktan üçünün zorbalığı uğradığı görülmekte.
#TAÇEPUlu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikali sonrası naaşı Ankara’ya götürüldüğünde 21 Kasım 1938’de tüm Türkiye’de cenaze töreni düzenlendi. Anadolu ve Trakya’nın köylerinden şehirlerine dört bir yanında yapılan törenlerin fotoğrafları arşivlerden gün yüzüne çıktı.
#ATATÜRKJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#DepremJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#Süleyman PampalResmi Gazete kararları 19 Kasım 2024 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Türk-Alman Üniversitesi Uluslararası İletişim ve Medya Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayınlandı. Ayrıca anayasa mahkemesi kararları da Resmi Gazete'de yer aldı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 19 Kasım 2024 Resmi Gazete kararları hakkında bilgiler.
#Resmi Gazete Kararlarıİçinde yaşadığımız dijital çağda akademide, günlük hayatta, medyada konuştuğumuz en büyük teknolojik yeniliklerden biri hiç şüphesiz yapay zekâ. İster evde, ister okulda, ister iş yerinde olsun yapay zekâ uygulamaları çok farklı alanlarda ve çok farklı özellikleriyle karşımıza çıkıyor. Ancak bu teknolojinin getirdiği yeniliklerle beraber yaşanan değişimler olumlu ve olumsuz etkileri de barındırıyor.
#Doç. Dr. Sefer DarıcıProf. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, İzmir’de iklim kriziyle mücadelenin artık bir tercih değil, zorunluluk haline geldiğini vurguladı. Bu küresel sorunun çözümünde, bireylerin ve kurumların iş birliğiyle hareket etmesi gerektiğini ifade eden Biresselioğlu, İzmir’in de bu süreçlerin içinde yer alması gerektiğini belirtti.
#1Rize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" diye konuştu.
#RizeRize'nin Hemşin ilçesinde meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin, bölgede son zamanlarda sıkça yaşanan heyelanlara karşı etki ve risklerine ilişkin konuşan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nden (RTEÜ) Prof. Dr. Ayberk Kaya, 'Doğu Karadeniz'de deprem olmaz' algısının yanlış olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kaya, "Bölgemizdeki heyelanların ve kaya düşmelerinin tetikleyici unsuru her ne kadar aşırı yağışlar olsa da depremler sonucunda meydana gelen titreşimler heyelanları ve kaya düşmelerini de bir nebze olsun tetiklemektedir" diye konuştu.
#KaradenizNaomi Whitehead, 114 yaşında ve şu anda ABD'nin yaşayan en yaşlı insanı. 26 Eylül 1910'da Georgia'da doğan Whitehead, 115 yaşında vefat eden Elizabeth Francis'in ardından bu unvanı kazandı. Naomi Whitehead'ın 12 torunundan biri olan Dan Whitehead ise büyükannesinin sağlıklı yaşam alışkanlıklarını paylaşarak, uzun yaşamın sırlarını açıkladı.
#SağlıkSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Savunma sanayi Türkiye'de yüksek teknolojiye geçişin lokomotif sektörü oldu. Dolayısıyla buradaki elde edilen kazanım tüm sektörlerin hızla yaygınlaşması, Türkiye için sanayi politikasında temel yaklaşımların başında geliyor" dedi.
#Mehmet Fatih Kacır